Tulet leimahtavat nyt liian herkästi: Elimäellä Jekkutuvan laavulla paloi kaikki, mitä irti lähti nokipannua ja vieraskirjaa myöten – Repovedellä paljastuu edelleen kokkoja väärissä paikoissa

– Tulen teko toisen maalle ei ole jokamiehenoikeus. Se on laitonta, pelastuspäällikkö Juhani Carlson sanoo.

Lumikki Haaja

Elimäkeläinen Kari Aalto oli mukana rakentamassa laavua kolme vuotta sitten. Siitä lähtien suosittu paikka on ollut ilkivallan kohteena.
Elimäkeläinen Kari Aalto oli mukana rakentamassa laavua kolme vuotta sitten. Siitä lähtien suosittu paikka on ollut ilkivallan kohteena.

Elimäen kirkonkylälle kyläläisten iloksi kolme vuotta sitten rakennettu Jekkutupa-laavu sai alkukevään olla rauhassa. Viime viikonvaihteessa ilkivallantekijät polttivat laavulta kaiken irtaimen, mitä irti saivat.

Laavua rakentamassa olleen elimäkeläisen Kari Aallon mukaan ilkivaltaa on esiintynyt koko rakennuksen olemassaolon ajan. Musiikki pauhaa ja tulet loimuavat laavulla viikonloppuisin. Viereisen kerrostalon asukkaat ovat soittaneet poliisit paikalle Aallon laskujen mukaan ainakin kolme kertaa. Myös palokunta on käynyt paikalla, hän kertoo.

Itse rakennus on säilynyt vielä toistaiseksi ehjänä. Viime viikonlopun aikana laavulta oli poltettu kaikki nokikahvipannua, lyhtyjä ja vieraskirjaa myöten. Aalto on tuonut laavulle polttopuita. Ne oli poltettu viimeistä klapia myöten. Puiden halkomiseen tarkoitetun kirveen vaijeri oli katkaistu.

Laavu on arkisin esikoululaisten ja päiväkotilasten suosima. Myös kyläläiset käyttävät laavua tiuhaan.

Lumikki Haaja

Jekkutupaa käyttävät arkisin esikoululaiset ja päiväkotilapset.
Jekkutupaa käyttävät arkisin esikoululaiset ja päiväkotilapset.

Laavulla oli viime vuonna kahden viikon ajan riistakamera. Se hillitsi Aallon mukaan hieman ilkivaltaa. Kamera poistettiin ennen kuin sekin olisi tuhottu.

– Sen verran tiedämme nytkin, että oman kylän porukkaa siellä on ollut paikalla.

Aiempina kesinä laavulla ilkivaltaa tehneiden vanhempiin otettiin yhteyttä. Sen ansiosta tilanne rauhoittui.

– Nyt näyttää, että sama joudutaan tekemään uudelleen.

Lumikki Haaja

Jekkutuvan rakentajat halusivat Elimäen kirkonkylällä asuville mukavan paikan. Ilkivallantekijät aiheuttavat jatkuvasti harmia ja työtä sen ylläpitäjille.
Jekkutuvan rakentajat halusivat Elimäen kirkonkylällä asuville mukavan paikan. Ilkivallantekijät aiheuttavat jatkuvasti harmia ja työtä sen ylläpitäjille.

Metsäpalovaroitus on otettava vakavasti

Repoveden puistomestaria Mikko Suosalmea huolestutta se, että kansallispuistossa tulia sytytetään tämän tästä vääriin paikkoihin. Puistonvalvojat löytävät edelleen hiiltyneitä tulipaikkoja, vaikka metsäpalo- tai ruohikkopalovaroitus olisi voimassa.

– Varoituksiin pitää suhtautua vakavasti. Maasto on herkästi syttyvää, ja täällä on erittäin suuret riskit laajemman maastopalon syttymiseen.

Puistonvalvojat ovat tavanneet tulia vääriin paikkoihin sytyttäneitä. Yleisin selitys heillä on ollut tietämättömyys.

– Ulkomaalaisten kanssa on ollut ongelmia yhteisen kielen löytämisessä. Kaikissa sisääntulopisteissä on selkeät ohjeet eri kielillä siitä, miten täällä toimitaan.

Jos maanomistajan lupaa ei ole, silloin tulen sytyttäminen on aina laiton teko. — Juhani Carlson

Repovedellä tulia saa tehdä vain Lapinsalmen ja Kuutinkanavan grillikotien sisällä hormillisissa tulisijoissa sekä erikseen vuokrattavien kämppien ja kotien tulipaikoissa.

Suosalmen mukaan retkeilijöiden olisi hyvä valita retkiruoat sen mukaan, minkälaista säätä alueelle on luvassa.

– Jos varoituksia on voimassa, eväät kannattaa valita niin, ettei niitä tarvitse lämmittää.

Vapun yleisöryntäyksen jälkeen kansallispuistossa käy Suosalmen mukaan sama määrä patikoijia kuin normaalisti. Viikonloppuisin väkeä on ollut liikkeellä tavanomaista enemmän.

Tuhotyöstä ei selviä sakoilla

Nuotiota tai muutakaan avotulta ei saa tehdä silloin, kun ruohikko- tai metsäpalovaroitus on voimassa.

– Myös kertakäyttögrillit ovat avotulta, Kymenlaakson pelastuslaitoksen pelastuspäällikkö Juhani Carlson sanoo.

Tulen sytyttämiseen toisen maalla tarvitaan aina maaomistajan lupa.

– Jos maanomistajan lupaa ei ole, silloin tulen sytyttäminen on aina laiton teko.

Varoitusaikana avotulentekijä syyllistyy pelastusrikkomukseen, josta seurauksena on sakkoa. Hän muistuttaa, että tulen leviäminen kansallispuistossa maastoon voi johtaa siihen, että tekoa joudutaan käsittelemään myös rikoslain nimikkeillä.

Tulen sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta, myös luvallisella tulentekopaikalla, Carlson sanoo.

Ilkivaltatapauksissa rikosnimike on tyypillisimmin vahingonteko. Jos roskakatoksessa olevan roska-astian sytyttää tahallaan tuleen ja sen vieressä oleva autokatos on vaarassa syttyä, pelkästä palon leviämisen riskistä poliisi voi alkaa tutkia tekoa tuhotyönä, komisario Jarno Saarinen Kaakkois-Suomen poliisin tilannekeskuksesta muistuttaa.

– Harva tulee ajatelleeksi, että tuhotyöstä ei selviä pelkästään sakoilla. Minimirangaistus tuhotyöstä on neljä kuukautta vankeutta.