Tuli levisi maastoon metsähoitoa varten kipatusta tuhkakuormasta Valkealassa — Maanomistaja oli vielä sunnuntaina tarkistanut omin käsin, ettei tuhka kyde tai savua

Henri Väisänen

Tuli levisi maastoon metsähoitoa varten kipatusta tuhkakuormasta Valkealassa — Maanomistaja oli vielä sunnuntaina tarkistanut omin käsin, ettei tuhka kyde tai savua

Neljä pelastuslaitoksen yksikköä sammutti torstai-iltana maastopaloa, joka syttyi Urontien varressa Valkealassa.

Päivystävä palomestari Saku Tauriainen Kymenlaakson pelastuslaitokselta kertoo, että tuli poltti noin 10 kertaa 20 metrin alueen metsämaata. Palo oli lähtenyt leviämään tuhkasta, jota on tuotu paikalle noin kuorma-auton lavallisen verran.

Tauriainen arvioi tuhkan määrän olevan noin viisi kuutiota.

Tuhkakuorma oli tuotu metsään tarkoituksella maanparannusta varten. Se oli tyhjennetty lämpövoimalasta torstaina ja tuotu paikalle perjantaina. Maanomistaja oli vielä sunnuntaina sekä katsomalla että käsin tunnustelemalla varmistanut, että tuhka on kylmää ja sammunutta.

Tuli oli varotoimista huolimatta päässyt kytemään kasan sisällä ja syttyi palamaan torstaina. Hälytys pelastuslaitokselle tuli kello 18.25.

Palo etenee petollisesti pinnan alla

Tauriaisen mukaan turvemaasto on petollista, sillä onkaloitunut palo voi edetä pinnan alla. Pelastuslaitos sai tuhkakuorman ja maastopalon sammutukseen apua läheiseltä maatilalta, jonka traktorin etukauhalla levitettiin kasaa, jonka jälkeen maanpintaa päästiin tehokkaasti kastelemaan.

Palanut alue on pieni, mutta varmuuden vuoksi paikalla oli useita yksiköitä, koska maaston sammutus oli vaativaa eikä sateita ole ollut. Palokunta halusi varmistaa, ettei tuli enää pääse syttymään kuivassa kangasmaastossa.

Palon huomasi ohikulkenut pyöräilijä, joka keskeytti lenkkinsä ja tarkisti, mikä paikalla savuaa.

Pelastuslaitos lopetti sammutustyöt hieman ennen kello 21, jolloin maanomistaja jäi tekemään jälkivartiointia.

Uutista on päivitetty tarkennetuilla tiedoilla tuhkan määrästä, palon syttymissyystä  ja sammutustöistä kelo 21.25.

Uusimmat uutiset