Elimäellä kaivataan vapaaehtoisia arkunkantajia – "Kaksi on, josta ei tule kieltäytyä. Lasta kastaa ja hautaan saattaa."

Yli kymmenen henkilön kokoontumiskiellon noudattaminen aiheuttaa harmaita hiuksia seurakunnissa. Joskus saattoväellä ei ole omasta takaa yhtään arkunkantajaa.

Katja Juurikko

Monissa seurakunnissa tuhkaus on jo suositumpaa kuin arkkuhautaaminen. Elimäellä vielä puolet hautauksista on arkkuhautauksia.
Monissa seurakunnissa tuhkaus on jo suositumpaa kuin arkkuhautaaminen. Elimäellä vielä puolet hautauksista on arkkuhautauksia.

Poikkeusolot ja kokoontumiskielto aiheuttavat monissa hautajaisissa tilanteen, jossa kantajia ei ole tarpeeksi. Elimäellä noin puolet hautauksista on arkkuhautauksia.

Elimäen seurakunta kokoaa vapaaehtoisten ryhmää, josta voisi pyytää arkunkantajiksi alle 70-vuotiaita henkilöitä.

Kirkkoherra Kirsi Hämäläinen vetosi maanantaina Facebookissa elimäkeläisiin ja korialaisiin, että mahdollisimman moni ilmoittautuisi seurakuntaan vapaaehtoiseksi arkunkantajaksi. Aikaa tehtävään kuluu noin puoli tuntia, asu on sovittavissa.

Hämäläinen muistuttaa päivityksessään seurakuntalaisia vanhasta kristillisestä ohjeesta:

– "Kaksi on, josta ei tule kieltäytyä. Lasta kastaa ja hautaan saattaa." Tämä tarkoittaa kummiksi tai kantajaksi pyytämistä.

Katja Juurikko

Elimäen seurakunnan kirkkoherra Kirsi Hämäläinen.
Elimäen seurakunnan kirkkoherra Kirsi Hämäläinen.

Tiistaiaamuun mennessä jo kahdeksan ihmistä oli vastannut kutsuun.

– Ihana kädenojennus ihmisiltä. Tämä on osoitus siitä, että ihmiset välittävät toisistaan, Hämäläinen sanoo.

Kirkkoherran mukaan seurakunnissa on koko ajan yleisempää, ettei kantajia ole tarpeeksi. Perheet ovat pienempiä kuin ennen ja saattoväki ei ehkä itse pysty arkkua kantamaan.

– Normaalisti on hyvä, jos olisi muutamia vapaaehtoisia, joista voisi pyytää pari kantajaa lisää. Nyt viimeksi tarvittiin kaikki kuusi kantajaa, Hämäläinen kertoo.

Seurakunnat ovat yleensä pyytäneet apua Lions Clubilta ja reservin upseereilta, mutta nyt monet Lionsit ovat ikänsä puolesta riskiryhmää, eikä heitä voi kutsua hätiin, vaikka haluaisivat auttaa.

Hämäläinen muistuttaa, että kaikki alueen seurakunnat ovat iloisia, jos vapaaehtoisia kantajia ilmoittautuu. Oman seurakunnan yhteystiedot löytyvät osoitteesta www.kouvolanseurakunnat.fi/yhteystiedot

Luetuimmat