Turvapaikanhakijat muuttavat pois Kouvolasta ensi viikosta alkaen

Katja Juurikko

Rukaya Hadi (vasemmalla) ja Rimas Hadi ovat auttaneet äitiään Madiha Kadimia pakkauksessa. Perhe muuttaa Tähteen vastaanottokeskuksesta Mikkeliin ensi maanantaina.
Rukaya Hadi (vasemmalla) ja Rimas Hadi ovat auttaneet äitiään Madiha Kadimia pakkauksessa. Perhe muuttaa Tähteen vastaanottokeskuksesta Mikkeliin ensi maanantaina.

Ensimmäiset turvapaikanhakijat siirtyvät Kouvolasta ympäri Suomea toisiin vastaanottokeskuksiin ensi viikolla.

Muutto uuteen paikkaan tuli ajankohtaiseksi keväällä sen jälkeen, kun Maahanmuuttovirasto Migri ilmoitti sulkevansa Suomen Punaisen Ristin Kouvolan vastaanottokeskuksen.

Kouvolan vastaanottokeskuksen johtaja Anna Buzaeva vahvistaa, että ensimmäiset kolme perhettä muuttaa uuteen keskukseen maanantaina. Muuttoja koordinoi Migrin tilannekeskus.

Buzaevan mukaan turvapaikanhakijat kyselevät päivittäin uudesta paikasta.

— Tietämättömyys on rankkaa. Yleisin kysymys on ollut, mihin heidät siirretään ja onko siellä samanlainen paikka kuin Kouvolassa.

Keskukset tyhjillään elokuun alussa

Tavoitteena on, että Kuusankosken Tähteen ja Rekolan keskukset olisivat tyhjiä elokuun alkupuolella. SPR:n kahdessa vastaanottokeskuksessa on yhteensä 200 turvapaikanhakijaa.

SPR:n Kaakkois-Suomen piirin toiminnanjohtaja Arja Vainio sanoo, että elokuun loppu on Maahanmuuttoviraston määräämä takaraja.

— Käytännössä pyrimme siihen, että asukkaat olisivat lähteneet viimeistään elokuun alkupuolella. Vuokrasuhteet päättyvät elokuun lopussa, mutta keskuksen purkamisessa on useita viikkoja kestävä hommansa.

Vainion mukaan yhdessä vaiheessa näytti siltä, että aikataulussa pysyminen ei onnistuisikaan.

— Olimme varautuneet jo siihen, että saattaa mennä huomattavasti suunniteltua tiukemmalle. Loppukevät ja alkukesä on eletty sellaista aikaa, että jäljelle jääneet vastaanottokeskukset ympäri Suomen paukkuvat, kun ne alkavat olla niin täynnä.

Alkukesästä näyttikin, että suljettavien vastaanottokeskusten asukkaille oli vaikeuksia löytää uusia paikkoja.

— Nyt olemme saaneet Maahanmuuttovirastosta ilmoituksen, että siirrot käynnistyvät ensi viikolla. Ei kuitenkaan sillä tavalla, että kerralla lähtisi kovin suuria joukkoja, Vainio kertoo.

Asukkaat hajaantuvat eri puolille Suomea

Kouvolassa olleet turvapaikanhakijat hajaantuvat Vainion arvion mukaan eri puolille Suomea sen mukaan, mistä paikkoja kulloinkin vapautuu.

— Kun paikka on tiedossa, henkilökunta alkaa välittömästi valmistella siirtoa. Se on päivänselvää, että perheet siirretään kokonaisina. Lähtökohta on se, että toiveet pyritään huomioimaan. Valitettavasti on kuitenkin realismia, että kaikkia toiveita ei voida toteuttaa.

SPR:n omat vastaanottokeskukset ovat pääosin täyttyneet.

— Se toive, että SPR:n Kaakkois-Suomen piirin sisällä saataisiin ihmisiä siirrettyä, ei toteudu, Vainio vahvistaa.

SPR:lle jää kaakkoon vastaanottokeskukset Kotkaan, Imatralle ja Mikkeliin. Osa Kouvolasta lähtevistä voi saada paikan läheltäkin. Esimerkiksi ensimmäiset lähtevät perheet siirtyvät Anna Buzaevan mukaan lähellä kaakossa sijaitseviin SPR:n vastaanottokeskuksiin.

Rekolan vastaanottokeskuksena toiminut talo aiotaan purkaa heti, kun se on saatu tyhjäksi.

Irakilaisperhe jää kaipaamaan ystäviään

Madiha Kadim, hänen aviomiehensä ja viisi lastaan valmistautuvat paraikaa muuttoon Tähteen vastaanottokeskuksessa. Irakilaisperhe lähtee ensi viikolla Mikkeliin.

Perhe saapui Suomeen noin kaksi vuotta sitten.

— Kouvola on ollut hyvä paikka. Täällä on saanut ystäviä ja keskuksessa on ollut hyvät työntekijät, Madiha Kadim kehuu.

— Nyt en tiedä, millainen paikka seuraava keskus on. Ystävät ja kaikki muukin on täällä.

Hän jatkaa, että varsinkin lapsille muutto on väsyttävä asia.

Perheen välttämättömimmät tavarat., kuten vaatteet, on jo pakattu. Perheen isä oli maanantaina jo tutustumassa Mikkelissä uuteen paikkaan.

Irakin pääkaupungista Bagdadista kotoisin oleva perhe on saanut kielteisen turvapaikkapäätöksen. Nyt perhe odottelee päätöstä valituksesta.

Yksi perheen lapsista, Rukaya Hadi, on jo oppinut hyvin suomea. Hän myöntää, että suomi on aika vaikea kieli.

Kouvolassa ei asuttu laitosmaisesti

SPR:n Kaakkois-Suomen piirin toiminnanjohtaja Arja Vainio harmittelee, että Kouvolasta joudutaan siirtymään usein laitosmaisiin keskuksiin.

— Kouvolan vastaanottokeskus on asuntopohjainen, jossa on normaalielämää muistuttavaa elämää. Se on totta kai hirvittävän iso muutos ja heidän mielestään muutos huonoon suuntaan. Kun on tottunut omaan rauhaan ja omaan vapauteen, laitos on aina laitos.

Vainio arvioi, että sopeutuminen uuteen paikkaan ei käy helposti.

Tässähän siirtyy ihmisiä, joiden turvapaikkaprosessi on kesken. Päällä on stressi.

Kun Kouvolan vastaanottokeskus suljetaan elokuun lopussa, 15 työntekijää irtisanotaan.

— Meille jää Kotka, Imatra ja Mikkeli, ja totta kai katsomme, pystymmekö sijoittamaan irtisanottavia näihin paikkoihin. 15 työntekijän irtisanomisaika on elokuun lopussa, Vainio kertoo.

Kouvolaan jää yksi vastaanottokeskus. Inkeroisissa toimivaa yksityistä keskusta ylläpitää Hoivapalvelu Metsätähti Oy.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.