Poliisi valvoo tällä viikolla tehostetusti raskasta liikennettä Kouvolan teillä — Läppärin käyttäminen ajon aikana voi aiheuttaa vaaratilanteita, kahvinkeitin rekan nupissa voi peittää näkyvyyden risteysalueella

Raskaan liikenteen valvonta on tänä vuonna tärkeä osa poliisin liikenneturvallisuustyötä.

Anne Vihavainen

Tällä viikolla järjestettävän tehovalvonnan tavoitteena on liikenneturvallisuuden parantaminen sekä harmaan talouden ja kuljetusrikollisuuden torjunta. Arkistokuva.
Tällä viikolla järjestettävän tehovalvonnan tavoitteena on liikenneturvallisuuden parantaminen sekä harmaan talouden ja kuljetusrikollisuuden torjunta. Arkistokuva.

Poliisi valvoo tällä viikolla sunnuntaihin asti tehostetusti raskasta liikennettä koko maassa. Valtakunnalliseen tehovalvontaan osallistuvat kaikki poliisilaitokset.

— Myös Kaakkois-Suomen poliisilaitos osallistuu kampanjaan. Mitään määrällisiä tavoitteita meillä ei ole tarkastettavien ajoneuvojen suhteen, komisario Jukka Tylli Kaakkois-Suomen poliisilaitokselta sanoo.

Raskaan liikenteen valvonta on yksi poliisille asetetuista liikenneturvallisuustyön painopistealueista vuonna 2019. Valvonnan tavoitteena on liikenneturvallisuuden parantaminen sekä harmaan talouden ja kuljetusrikollisuuden torjunta.

— Liikenneturvallisuuden näkökulmasta valvontaa kohdennetaan aiemmilla valvontajaksoilla havaittuihin selkeimpiin epäkohtiin kuten ajo- ja lepoaikojen noudattamiseen, kuorman varmistamiseen sekä ajoneuvojen kuntoon, sanoo poliisitarkastaja Kari Onninen Poliisihallituksesta.

Näköesteet pois kojelaudalta

Tämän valvontajakson erityisenä teemana on ajoneuvojen kunnon ja kuormien sidonnan lisäksi tarkkailla kaikkea, mikä voi häiritä kuljettajan keskittymistä työhönsä.

— Valvonnassa kiinnitetään huomiota muun muassa kuljettajien puhelimien, tablettien ja kannettavien tietokoneiden käyttöön ajon aikana. Erilaisten laitteiden käyttäminen voi vaikuttaa kuljettajan tarkkaavaisuuteen ja koordinaatiokykyyn liikenteessä ja aiheuttaa vaaratilanteita. Kuljettaja ei huomaa muita tiellä liikkujia eikä pysty reagoimaan yllättäviin tapahtumiin liikenteessä, kuvailee Tylli ja jatkaa:

— Laitteiden käyttäminen ajaessa voi aiheuttaa myös vaihteluja ajonopeuteen, mikä häiritsee muuta liikennettä ja voi sekin synnyttää vaaratilanteita, joissa auto ajautuu keskikaistalle tai tien oikeaan reunaan. Puhelimen tai tabletin käyttö voi rajoittaa ajohallintalaitteiden käyttöä ja haitata kaista-ajoa.

Poliisi puuttuu myös näkyvyyttä huonontaviin esteisiin, kuten kojelaudan päälle rakennettuihin ja asennettuihin tasoihin tai tuulilasin kiinnitettyihin koriste-esineisiin. Huomiota kiinnitetään etenkin sellaisiin esineisiin ja esteisiin, jotka haittaavat kuljettajan näkemistä ajosuunnassa oikealle.

— Autoissa on usein kahvinkeittimiä, mikroja, kannettavia tietokoneita, pöytätuulettimia, pehmoeläimiä, ja niin edelleen. Kaikki näkymäesteet pitää poistaa, toteaa Tylli.

Viime vuonna vastaavalla valvontajaksolla tarkastettiin 1973 ajoneuvoa joista yli neljännekselle jouduttiin antamaan tiedoksi joko sakko tai rikesakko ilmenneiden rikkeiden johdosta.

Onnisen mukaan tälläkin kertaa valtakunnallisena tavoitteena on noin 1800—2000 ajoneuvon tarkastaminen.