Sarkolan koulu väistötiloihin pika-aikataululla — Koulun sisäilma heikkeni nopeasti, rakennuksen ongelmat ovat laajat

Todennäköisin vaihtoehto on, että kaikki Sarkolan oppilaat kuljetetaan Tornionmäen kouluun. Kaupungin mukaan sisäilmaongelmat eivät muuta Valkealan, Anjalan ja Sarkolan koulujen rakentamisjärjestystä.

Lauri Vuorenmaa

Sarkolan koulu.
Sarkolan koulu.

Sarkolan koulun oppilaat siirretään sisäilmanongelmien vuoksi nopeasti pois koulusta väistötiloihin. Nykyiset tilat eivät enää täytä turvallisen oppimisympäristön vaatimuksia.

Todennäköisin vaihtoehto väistötilaksi on Tornionmäen koulu.

Kasvatus- ja opetuslautakunta käsittelee väistötiloihin muuttoa aikaistetussa kokouksessa 9. tammikuuta.

— Muutto on tarkoitus toteuttaa mahdollisimman nopealla aikataululla. Väistötiloissa opiskellaan kolme vuotta eli uuden koulun valmistumiseen asti, palvelupäällikkö Kim Strömmer sanoo.

Siirto väistötiloihin nousi ajankohtaiseksi sisäilman viimeaikaisen heikkenemisen takia. Koulussa tehdyn oirekartoituksen ja teknisten kunnon perusteella Sarkolan alakoulun tilanne vaatii oppilaiden ja henkilöstön siirtämistä väistötiloihin jo suunniteltua aikaisemmin.

— Rakennuksen ongelmat ovat laajat ja moninaiset eikä niitä ole väliaikaisilla kunnostustoimenpiteillä pystytty vähentämään, vs. lasten ja nuorten palvelujen johtaja Veikko Niemi kertoo.

Myös työterveyslääkäri Maija Melto-Gurung pitää työympäristöön liittyvää haittaa merkittävänä. Hänen mukaansa jatkotoimia pitää arvioida ja suunnitella nopeasti.

Sarkola ei nouse ohituskaistalle kouluverkon uudistamisessa

Kouvolan toimitilajohtajan Juha Jormanaisen mukaan koulun tilanne ei nopeuta uuden koulun suunnittelua ja rakentamista Sarkolaan.

Kouvolan kaupunginvaltuusto päätti marraskuussa perusopetuksen kouluverkosta. Valtuuston tahto oli, että uusien koulujen toteuttaminen aloitetaan vuonna 2019 Valkealan, Anjalan ja Sarkolan koulusta.

— Kaikkia kouluja aletaan suunnitella yhtä aikaa. Valmistumisen aikatauluun vaikuttaa vain koulun koko sekä suunnittelun ja rakentamisen vaatima aika, Jormanainen sanoo.

Veikko Niemi arvioi, että Valkealan ison koulu- ja monitoimikeskuksen suunnittelu vie eniten aikaa.

— Sarkolan ja Anjalan kouluja on yksinkertaisempaa suunnitella kuin Valkealan. Niitä kahta päästään ehkä rakentamaan ensimmäisenä. Edistämme kaikkien kolmen koulun suunnittelua ja rakentamista niin nopeasti kuin mahdollista.

Jokaiselle koululle tehdään erikseen hankesuunnitelma, joka menee lautakunnan ja kaupunginhallituksen hyväksyttäväksi. Valtuusto puolestaan varaa talousarvioon rakentamisen vaatimat rahat.

Tornionmäen koulu on paras vaihtoehto väistötilaksi

Sarkolan koulun väistötiloiksi Tornionmäen koulu on Niemen mukaan paras sekä tiloiltaan että kustannuksiltaan. Siellä on tilat esimerkiksi teknisen työn ja liikunnan opetukseen.

Nykyään Tornionmäen koulussa on tilapäisesti kaksi päiväkotiryhmää. Kaupunki selvittää erikseen niiden jatkon.

Kuljetukset väistötiloihin kilpailutetaan. Niihin suunnitellaan myös turvalliset kyytiinnousupaikat nykyisen Sarkolan koulun yhteyteen.
Sarkolan koulussa on oppilaita 265 ja henkilökuntaa 35.

Tammikuussa oppilaille tehdään Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sähköinen oirekysely. Siihen voivat osallistua 3.—6.-luokkalaiset oppitunnin aikana. Kyselyyn vastataan nimettömänä, ja siihen osallistuminen on vapaaehtoista.

Uutista päivitetty kello 17.40. Lisätty Veikko Niemen ja Juha Jormanaisen kommentteja.

Kello 18.56 lisätty tieto, että kasvatus- ja opetuslautakunta kokoontuu 9. tammikuuta.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset