Pelastuslaitoksella kiireinen iltapäivä Kouvolan alueella – Tehtäviä useita kymmeniä, myrskyn vahingot kuitenkin vähäisiä

Suurin osa pelastuslaitoksen tehtävistä on ollut yksittäisten kaatuneiden puiden raivaamisia.

Katja Juurikko

Pelastuslaitoksella kiireinen iltapäivä Kouvolan alueella – Tehtäviä useita kymmeniä, myrskyn vahingot kuitenkin vähäisiä

Tiistai-iltapäivän rankkasateet ovat Kymenlaakson pelastuslaitoksen kiireisenä Kouvolassa.

Päivystävä palomestari Ilpo Kopra Kymenlaakson pelastuslaitokselta kertoo, että sateiden aiheuttamia vahingontorjuntatehtäviä on ollut kello kolmen ja neljän välisenä aikana "näppituntumalta kymmenkunta".

Tehtäviä riitti tiiviiseen tahtiin puoli kuuteen saakka, jolloin säätila oli jo ehtinyt rauhoittua. Koko iltapäivän aikana tehtäviä oli useita kymmeniä.

– 97 prosenttia tehtävistä oli yhden puun kaatumisia. Niitä tuli useita kymmeniä muutaman tunnin aikana, Kopra kertoo.

Raivaustehtäviä oli Kopran mukaan Kouvolan kaupunkialueella, Kuusankoskella sekä Korialla useita. Yksittäisiä puita raivattiin alkuiltapäivän tilannesumassa muun muassa Enäjärvellä ja Anjalan seudulla.

Sähköttömiä talouksia enimmillään 1200, tilanne kohentunut illan aikana

Päivystävä palomestari Kopra luonnehtii myrskyn vahinkoja vähäisiksi.

– Kouvolan seudulla aineelliset vahingot jäivät kohtuupieniksi. Vain harva kaatunut puu kaatui sähkölinjalle, Kopra taustoittaa.

KSS Energian häiriökartasta selviää, että vailla sähköä on hieman kahdeksan jälkeen illalla enää 47 taloutta. Nämä taloudet sijaitsevat Oravalassa ja Tuohikotin eteläpuolella.

Neljän jälkeen sähköt olivat poikki KSS:n alueella hieman yli 1200 taloudessa. Kuuden aikoihin sähköttömiä asiakkaita oli noin kaksi ja puoli sataa.

Kuusankoskella sadevesi tihkui kellariin, Korjalassa liiketilan lattialle

Pohjoisen Kymenlaakson suurimmat vahingot sade teki tämänhetkisten tietojen valossa Kuusankoskella. Pilkanmaalla Mäkeläntiellä sijaitsevan omakotitalon kellarissa sattui vesivahinko, kertoo pelastuslaitokselta Kuusankosken asemamestari Jarkko Karhu.

– Hirveä rysäys tuli kerralla vettä, ja se meni sokkelista läpi. Lattialla on viiden senttimetrin kerros vettä, ja sitä imuroidaan uppopumpulla pois, Karhu kertoi tapahtumapaikalta neljän aikoihin.

Kellarin lattia on Karhun mukaan betonia.

– Voidaan puhua, että talo kärsi huomattavat kosteusvauriot, Karhu kertoo vaurioiden laajuudesta.

Kuusankosken lisäksi vesi tulvi rakennuksiin myös Kaupintiellä, kertoo päivystävä palomestari Kopra. Hänen mukaansa kaupungin viemärien tukkeutumisen myötä vesi nousi ylöspäin ja valui kohti alueella olevia liikerakennuksia.

– Kuivaustoimintaa tehtiin yhdessä liikkeessä, jossa lattialle oli tullut vettä. Ei ollut paniikkia päällä, Kopra luonnehtii vahinkojen laajuutta.

Juttua päivitetty: Lisätty 17.52 tuoreet hälytystiedot ja sähkökatkoja käsittelevä jakso. Päivitetty 20.17 tilannetiedoilla myrskyn laantumisen jälkeen.