Iitin kunta aloittaa kaikkia työntekijöitään koskevat yt-neuvottelut – Taloustilanne kääntyi muutenkin huonompaan: Iitin viime vuoden tilinpäätös näyttää 3 miljoonan euron alijäämää

Iitin kunnanhallitus päätti asiasta maanantain kokouksessaan. 220:tä työntekijää koskevat yt-neuvottelut alkavat ensi viikon alussa.

Katja Juurikko

Iitin kunta joutuu pohtimaan lomautuksia ja palkanmaksun keskeytyksiä koronaviruskriisin takia. Koko henkilöstöä koskevat yt-neuvottelut alkavat ensi viikon alussa.
Iitin kunta joutuu pohtimaan lomautuksia ja palkanmaksun keskeytyksiä koronaviruskriisin takia. Koko henkilöstöä koskevat yt-neuvottelut alkavat ensi viikon alussa.

Iitin kunta aloittaa yhteistoimintaneuvottelut ensi viikon alussa.

Kunnanhallitus päätti maanantaina, että kunta aloittaa yt:t taloudellisista syistä.

Yt-neuvottelut voivat johtaa henkilöstön tai sen osan lomauttamiseen enintään 90 päivän ajaksi.

Iitin kunnalla on määräaikaiset mukaan lukien yhteensä 220 työntekijää.

Monet palvelut jäissä

Vaikean tilanteen takana on koronaviruspandemia, jonka takia esimerkiksi vapaa-aikapalvelujen ja kirjasto- ja kulttuuripalvelujen tarjonta on jouduttu jäädyttämään.

Esimerkiksi kirjastot ovat suljettuina.

Palkanmaksu keskeytetään

Kunnanhallitus päätti lisäksi, että työsopimuslain perusteella vapaa-aikapalvelujen ja kirjasto- ja kulttuuripalvelujen henkilöstön palkanmaksu keskeytetään.

Näin käy, jos henkilöstölle ei ole mahdollisuutta osoittaa muuta työtä.

Hallinto- ja talousjohtaja Jarkko Salonen sanoo, että palkanmaksun keskeyttäminen riippuu työtehtävien tosiasiallisesta keskeytymisestä.

Asia menee Salosen mukaan täytäntöönpanoon johtoryhmän ja esimiesten kautta.

– Jokainen, johon asia vaikuttaa, saa henkilökohtaisen tiedon.

Valtion apua ei voitu jäädä odottamaan

Salonen sanoo, että kunta ei voinut jäädä odottamaan valtion pelastuspakettia, vaan koronakriisiin oli reagoitava nopeammin.

– Viime vuoden tilinpäätös oli 3 miljoonaa euroa miinuksella, ja taseessa oli kattamatonta alijäämää viime vuoden lopussa 2,2 miljoonaa euroa.

Vielä vuoden 2018 lopussa Iitillä oli taseessa ylijäämää 825 000 euroa, mutta huono viime vuosi käänsi talouden selvästi miinukselle.

Säästötavoite tarkentuu matkan varrella

Salonen ei osaa tässä vaiheessa arvioida koronan vaikutuksia kunnan taloudelle.

– Emme voi tässä tilanteessa luottaa siihen, että valtio korvaisi vahingot. Yt-neuvotteluille ei ole asetettu euromääräistä säästötavoitetta. Se tarkentuu matkan varrella.

Salonen toteaa, että sote-menojen kasvu ja verotulojen väheneminen ovat väistämättömiä asioita. Mitä pitempään koronakriisi jatkuu, sen suurempia ovat kriisin vaikutukset kuntataloudelle.

Sote-menot paukkuivat

Kunnanhallitus teki päätöksen yt-neuvottelujen aloittamisesta yksimielisesti.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Eemeli Lehtinen (sd.) sanoo, että kuntien tilanne ei eroa yritysten tilanteesta: jos töitä ei ole, on pakko sopeuttaa.

Taloudellisesti huono viime vuosi ei antanut Iitille yhtään pelivaraa odottaa.

– 3 miljoonan euron alijäämästä noin 2,6 miljoonaa tuli sote-menojen kasvusta. Ohjauskeinot sote-menojen hallintaan saamiseksi ovat hyvin vähäiset, Lehtinen sanoo.

Hallituksen puheenjohtaja arvioi, että lomautusten pohtimisessa on otettava hyvin tarkkaan huomioon poikkeusolot.

– On vaikea kuvitella, että esimerkiksi kunnan johtoryhmä lomautettaisiin tällaisessa tilanteessa. Myös opettajat ovat töissä kaiken aikaa, kun etäopetus jatkuu.

Rönnholm: ei muuta mahdollisuutta

Iitin kunnanjohtaja Riku Rönnholm sanoo, että Iitillä ei poikkeustilanteessa ollut muuta mahdollisuutta kuin aloittaa yt-neuvottelut.

– Lähtöasetelmakaan ei ollut meillä kovin hyvä, kun koronavirustilanne tuli päälle. Meillä oli jo säästöohjelman laatiminen vauhdissa.

Rönnholm näkee selvänä, että korona tuo lisäkustannuksia sote-puolelle ja vähentää samalla verotuloja.

– En lähde vielä arvioimaan lopullisia toimenpiteitä enkä niiden vaikutuksia kunnan talouteen. Katsotaan ensin yt-neuvottelujen tulos.

Kello 11.20: Lisätty Eemeli Lehtisen kommentit.

Kello 14.42: Lisätty Riku Rönnholmin kommentit.

Uusimmat uutiset