Briteistä palannut kouvolalainen Have You Ever Seen The Jane Fonda Aerobic VHS? työstää ”vaikeaa toista albumia” - katso uusin video täältä

Kouvolalainen Have You Ever Seen The Jane Fonda Aerobic VHS? -yhtye palasi Suomeen napakalta Britannian kiertueelta viime maanantaina.

Yhtyeen jäsenistä kaksi, laulaja ja kosketinsoittaja Erik Lintunen ja rumpali Janne Petteri Pitkälä, lähtivät saman tien mökkeilemään Repoveden rauhaan.

Sieltä he myös vastaavat hyväntuulisina puhelimeen.

— Kaikki meni Englannissa hyvin ja aplodeista päätellen yleisö tykkäsi. Pientä paniikkia syntyi lähinnä siitä, että olimme ensimmäisen kerran liikkeellä kolmestaan, ilman autokuskia ja manageria. Piti siis ajaa itse, Lintunen kertoo.

Hän on tottunut ajamaan automaattivaihteisella autolla eikä se, että Englannissa on vasemmanpuolinen liikenne, helpottanut kiireessä ajamista. Lopulta yhtyeen laulaja Susanna Pilli-Sihvola kyllästyi kaksikon hermoiluun ja tarttui rattiin.

Ohjelmassa oli kolme festivaalikeikkaa, joista tosin vain kaksi, Farmfest ja Kendal Calling, toteutuivat. Ensimmäinen eli Leopalloozan keikka jouduttiin perumaan yhtyeen yhden jäsenen terveysongelmien vuoksi.

— Kaikki on nyt kunnossa, Lintunen kommentoi trion puolesta.

Vaikea toinen albumi

Vuosi 2016 oli Jane Fondan tähänastisista vauhdikkain. Keikkoja oli yli 70 ja niistä yksi Roskilden festivaaleilla Tanskassa.

Kulunut vuosi on ollut keikkarintamalla hiljaisempi, mutta siihen on syynsä. Yhtye on työstänyt tammikuussa ilmestyvää uutta albumia, Jazzbelle 1984/1988:aa.

— Sitä vaikeaa toista albumia, Lintunen sanoo.

Lintusen mukaan albumin tekeminen on venynyt muun muassa siksi, että siihen piti tarttua tyhjästä tiiviin keikkavuoden jälkeen. Hän kehuu miksaaja Santtu Vainiota, joka tuntee yhtyeen soundin jo ensimmäisen levyn jäljiltä ja on helpottanut synnytystuskia.

Tulossa on, tietenkin, Jane Fondalta kuulostava levy.

— Emme me koskaan ole ajatelleet, että nyt tehdään tietyn tyyppistä musiikkia. Vaikka soittelisin treenikämpällä folkia, se alkaa pian kuulostaa meiltä, lauluntekijä Lintunen sanoo.

Kitaralla saisi sormet verille

Lintunen soittaa levyllä kitaraa, mutta keikoille hän ei ole sitä vielä ottanut mukaan. Mieli kuitenkin tekisi, ”sillä eihän tuolla kiipparilla saa sormiaan verille millään”.

Yhtyeen muut jäsenet kuitenkin vastustavat kitaran mukaan ottamista, sillä trion tavaramerkkinä on nimenomaan kitaran puuttuminen.

Tulevalla levyllä soivat myös urkuharmoni, viulu ja trumpetti. Yksi kappaleista on venynyt seitsemään minuuttiin olematta kuitenkaan progea. Levyllä kuullaan myös kaanon- ja kuorolaulua.

Kakkosalbumin ensimmäinen single Magic Swimming Pants videoineen julkaistiin viikko sitten. Syksyn mittaan singlejä julkaistaan vielä kolme.

Rumpali tulisilla hiilillä

Jos Jane Fonda -yhtyeen toive toteutuu, uuden albumin julkaisun jälkeen alkaa keikkaputki, joka ulottuu Suomen rajojen ulkopuolelle.

Etenkin rumpali Pitkälä on ollut koko kesän tulisilla hiilillä, kun Suomen festivaalit ovat jääneet pitkälti kokematta.

— Nyt ainakin tiedän, miten jatkossa haluan kesäni viettää. Elän keikoille, Pitkälä sanoo.

Hänen mukaansa yhtye ajattelee isosti ja uskoo tulevaisuuteen.

— Kyllä me Amerikkaan halutaan.

Jane Fondat

Have You Ever Seen the Jane Fonda Aerobic VHS? on perustettu Kouvolassa vuonna 2012.

Soittaa englanninkielistä flower garagea.

Jäsenet Erik Lintunen (kosketinsoittimet, laulu), Susanna Pilli-Sihvola (laulu, basso) ja Janne Petteri Pitkälä (rummut).

Yhtyeen debyyttialbumi Teenage Sweetheart julkaistiin 2015.

Toinen albumi Jazzbelle 1984/1988 julkaistaan tammikuussa 2018.

Katariina Hakaniemi

Katariina Hakaniemi

Luetuimmat