Suurimman osan antennitalouksista pitää keskiviikkona hakea kanavat uudelleen — tiedätkö miten toimia?

Katja Juurikko

Antennitalouksien digibokseista tai televisioista pitää löytyä teräväpiirtoviritin, jotta maksu-tv-kanavat näkyvät keskiviikon jälkeen.
Antennitalouksien digibokseista tai televisioista pitää löytyä teräväpiirtoviritin, jotta maksu-tv-kanavat näkyvät keskiviikon jälkeen.

Digitan operatiivisen johtajan Hannu Ala-Hautalan mukaan noin puolet suomalaisista talouksista katsoo televisiota antenniverkon kautta. Suurimman osan antennitalouksista pitää keskiviikkona hakea kanavat uudelleen.

Osa televisioista osaa muutoksen jälkeen päivittää kanavat automaattisesti, mutta osa kotitalouksista joutuu etsimään kanavat uudelleen.

Digita tekee muutokset valtakunnalliseen tv-verkkoonsa keskiviikkona puolenyön ja aamukahdeksan välillä. Tänä aikana lähetyksissä saattaa olla vartin katkoksia.

Muutosten aikana vapaasti katsottavat kanavat vaihtavat taajuuksia. Jos kanavat eivät päivity automaattisesti, Ala-Hautala kehottaa hakemaan ohjeita tv:n ohjekirjasta.

— Jotkin vanhemmat digiboksit vaativat tehdasasetusten palauttamista ja sen jälkeen kanavahaun. Jos ohjekirjankaan mukaan toimiminen ei auta, meillä on palvelunumero, johon soittamalla saa apua, Digitan operatiivinen johtaja Markus Ala-Hautala kertoo.

Neuvonnan puhelinnumero on 020 411 7676. Maksullisesta numerosta vastataan aamukahdeksasta iltakahdeksaan.

Myös viestintävirastolla on paikallisverkkomaksulla toimiva palvelupuhelin, joka auttaa muutosten jälkeen kolmena päivänä kello 14 ja 19 välillä. Sen numero on 0295 390 280.

Vapaasti vastaanotettavat antenniverkon tv-kanavat siirtyvät uuteen DVB-T2 lähetystekniikkaan kokonaan 31.3.2020 mennessä. Uusi lähetystekniikka mahdollistaa teräväpiirto- eli HD-ohjelmistojen lähettämisen tai suuremman määrän perustasoisia SD-ohjelmakanavia.

Maksu-tv-kanavat siirtyvät uuteen lähetystekniikkaan jo keskiviikkona 17. toukokuuta. Samalla antennitelevisioverkon uusi toimilupakausi alkaa. Kanavatarjontaan tulee muutoksia ja osa kanavista siirtyy uusille lähetystaajuuksille, jolloin kanavat pitää hakea uudelleen.

DVB-T2-lähetystekniikkaan siirtyminen koskee vain Digitan operoimaa UHF-taajuusalueen antennitelevisioverkkoa. DNA:n operoimassa VHF-taajuusalueen antennitelevisioverkossa lähetykset jaetaan jo nyt kokonaan DVB-T2-tekniikalla. Kaapeli-, satelliitti- ja IPTV-lähetyksiin teknologiamuutoksella ei ole vaikutusta.

Elina Iiskola ja HS

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.