Ratamokeskuksessa seinäelementit nousevat vauhdilla – Ensimmäinen lohko saa katon ylleen syyskuussa

Ratamo: Ensimmäinen osa rakennusta on jo harjakorkeudessa. Elementit nousevat lohko kerrallaan.

Moises Garibay

Ratamokeskuksen rakentaminen etenee aikataulussaan poikkeusajasta huolimatta. Valmista pitäisi olla ensi vuoden loppuun mennessä. Arkistokuva heinäkuun 2020 lopulta
Ratamokeskuksen rakentaminen etenee aikataulussaan poikkeusajasta huolimatta. Valmista pitäisi olla ensi vuoden loppuun mennessä. Arkistokuva heinäkuun 2020 lopulta

Kouvolan Ratamokeskuksen rakentaminen on edennyt suunnitellusti kesän aikana, Kymsoten sairaalarakentamisen projektijohtaja Kai Heiskanen kertoo.

Kotiharjussa sijaitsevalla työmaalla tehdään tällä viikolla joitain paikan päällä tehtäviä betonivaluja, hän sanoo. Lisäksi ensimmäiset betonielementit on saatu pääosin asennettua ja seinäelementtien asennus on käynnissä.

– Ratamokeskusta rakennetaan lohkoittain. Ensimmäisen lohkon seinäelementit on saatu asennettua.

Ensimmäinen lohko saa Heiskasen mukaan katon päälleen syyskuun aikana. Muiden lohkojen kattojen asentamisen pitäisi olla valmista helmikuun loppuun mennessä. Lohkoittain valmistuva vesikatto rakennetaan sääsuojan alla.

Heiskasen mukaan kevään poikkeusaika ei ole tuonut ongelmia Ratamokeskuksen rakentamiseen.

Ulkomailta tarvitut materiaalitoimitukset ovat sujuneet tavanomaiseen tapaan eikä työvoiman saatavuuden kanssakaan ole ilmennyt koronarajoitusten aiheuttamia hankaluuksia.

– Ratamokeskuksen työmaalla on töissä valtaosin kotimaista väkeä. Joitain rajoituksia on suositusten perusteella tehty.

Jos työmaalla olisi tullut ilmi koronatartunta, se olisi johtanut asianmukaisiin eristys- ja karanteenitoimiin, Heiskanen sanoo.

Toki mieluummin sitä aina kuivalle kankaalle rakentaisi, jos se vain olisi mahdollista. — Kai Heiskanen

Hänen mukaansa mitään sellaista ei ole onneksi tapahtunut.

Heiskasen mukaan Ratamokeskuksen rakennushanke etenee aikataulussaan. Isompia yllätyksiä ei ole tullut.

– Kun jotain rakennetaan, niin aina pitää varautua johonkin yllättävään. Se on ihan tavallista tällä alalla.

Hän sanoo, ettei paljon keskustelua herättänyt suolle rakentaminenkaan ole ollut ongelma eikä mitenkään poikkeuksellista nykyään.

– Ymmärrän kyllä, että ihmiset, jotka eivät tunne nykyaikaista rakennustekniikkaa syvällisemmin, voivat pitää rakennuspaikkaa huonona. Toki mieluummin sitä aina kuivalle kankaalle rakentaisi, jos se vain olisi mahdollista, Heiskanen sanoo.

Ratamokeskuksen pääurakoitsija on Lujatalo. Teräsrungon toimittaa Ruukki. Rungon materiaali tulee ulkomailta, mutta konepajatyö tehdään kotimaassa.

Rakennuksesta tulee reilun 21 000 neliön kokoinen. Tavoitteena on, että keskus on valmis ensi vuoden loppuun mennessä. Käytössä keskuksen pitäisi olla alkuvuonna 2022.

Hankkeen kokonaiskustannusarvio on 68 miljoonaa euroa.

Uusimmat uutiset