Kouvolalaiset vanhemmat järkyttyivät sairaan vauvan kohtelusta Poksissa: ”Kukaan ei auttanut, istuimme päivystyksessä 5 tuntia turhaan”

Katja Juurikko

Puolivuotiaan tytön vanhemmat arvostelevat voimakkaasti Pohjois-Kymen sairaalan päivystyksen toimintaa.
Puolivuotiaan tytön vanhemmat arvostelevat voimakkaasti Pohjois-Kymen sairaalan päivystyksen toimintaa.

Puolivuotiaan Viviánin sairastumisen takia hoitoon hakeutunut kouvolalainen perhe arvostelee kovin sanoin Pohjois-Kymen sairaalan päivystystä. Äiti Alisa Koskela julkaisi sunnuntai-iltana Facebookissa päivityksen, jossa hän kertoi pieleen menneestä hoitoketjusta.

Tytön poskiin ilmaantui noin viikkoa aikaisemmin märkärupista ihottumaa. Kotona annetuilla puhdistushoidoilla ei ollut toivottua tulosta. Viviànin ja samalla perheen yöunet alkoivat käydä vähiin. Perhe sai lapselle ajan Keltakankaan terveysasemalle. Tyttö sai voiteita ja lähetteen Kotkaan allergiatutkimuksiin.

— Perjantaina tytön tila paheni. Punoitus oli koko kropassa ja tyttö oli todella kosketusarka joka paikasta, Koskela kirjoitti Facebookissa.

Päivitys sai runsaasti huomiota ja asiasta uutisoi tiistaina aamulla Iltalehti verkkosivuillaan. Facebook-päivitystä oli jaettu lähes 9 000 kertaa iltapäivällä ennen kahta.


Äiti, tytön isä Tapio Koivula ja Vivián menivät Poksin päivystykseen perjantai-iltana noin kello 20.30 aikaan.

He pääsivät lääkärin vastaanotolle, mutta tyttö tutkinut lääkäri oli heidän mukaansa töykeä ja välinpitämätön. Tytön keuhkot kuunneltiin vanhempien pyynnöstä. Sen sijaan pahoin tulehtunutta ihoa ei heidän mukaansa tutkittu kunnolla.

— Meidän pyynnöstä lääkäri lupasi, että hän laittaa hoitajan otattamaan verikokeet.

Heidän odotellessaan aulassa mies huomasi vähän ennen kymmentä, että lasta hoitanut lääkäri käveli ulos. Verinäytteen ottanut sairaanhoitaja tuli lääkäriä etsimään ja kysyi vanhemmilta, olivatko he nähneet lääkäriä.

He kertoivat hoitajalle lääkärin ilmeisesti lähteneen kotiin, mitä hoitaja oli ihmetellyt.

Seuraavan kerran perhe sai huomiota noin puoli tuntia puolen yön jälkeen. Tyttöä tutkinut lääkäri oli vanhempien mukaan myös välinpitämätön. Isän perättyä hoitovastuun perään lääkäri oli vanhempien mukaan moittinut tilanteesta kuntaa. Perhe lähti yöksi kotiin.

Tytön tila paheni entisestään ja lauantaina äiti soitti 112-hätänumeroon. Heitä kehotettiin menemään päivystykseen. Äiti kertoi heidän olleen siellä noin viisi tuntia turhaan.

Vanhemmat soittivat Poksin päivystykseen ja vaativat lähetettä Kotkaan Kymenlaakson keskussairaalaan. Lähete Kotkaan järjestyi lopulta.

— Kotkassa kaikki kauhistelivat että miten näin vakava tilanne on jätetty huomiotta. Tyttö on letkuruokinnassa nyt, antibioottikuurilla todennäköisesti maanantaihin asti, äiti kirjoitti sunnuntai-iltana.


Tiistaina lapsensa luona Koksissa ollut Alisa Koskela sanoi, että diagnoosiksi epäillään stafylokokkibakteerin aiheuttamaa infektiota.

— Nyt on parempi tilanne, lääkärin mukaan tytön kunto menee parempaan suuntaan. Ruoka ei kuitenkaan vielä maistu, joten letkuruokintaa jatketaan.

Lääkärit ovat sanoneet äidille, että tämä ei ole niin vakavaa.

—Minun tietääkseni hoitamattomana tämä olis voinut johtaa nestehukkaan ja verenmyrkytykseen. Minulla on tarkoitus viedä tämä asia potilasasiamiehelle, hän lisää.

Otsikkoa päivitetty kello 13:54. Kirjoitusasua korjattu kello 13:57. Lisätty linkki kello 13:59. Kirjoitusasua korjattu kello 14:27. Päivystykseenmenoajaksi korjattu launtai-ilta kello 16.50. Korjattu perjantai-illaksi lapsen vientiajankohta päivystykseen kello 9.32.

Kyösti Suolanen

Kyösti Suolanen

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.