Kouvolan kaupunginjohtaja: Kaupunginhallituksen jäsenten kaksoisroolista on hyvä keskustella — Helmisen mukaan Kouvolassa on pidetty kaupunginhallituksen ja merkittävien yhtiöiden yhteyttä tärkeänä

Kouvolan uusi konserniohje tulee valtuuston päätettäväksi kevään aikana.

Kouvolan kaupunginhallituksen 13 jäsenestä ainakin viidellä on rooli kaupunkikonserniin kuuluvassa yhtiössä. Ylärivistä Harri Helmisellä (sd.) on kahden yhtiön hallituspaikka, Maria Elorannalla (sd.) ja Jani Heikarilla (kok.) yksi paikka ja Ville Kaunistolla (kok.) hallintoneuvostopaikka. Alarivistä Kimmo Jokiranta (kesk.) on KSS Energian hallituksen jäsen.
Kouvolan kaupunginhallituksen 13 jäsenestä ainakin viidellä on rooli kaupunkikonserniin kuuluvassa yhtiössä. Ylärivistä Harri Helmisellä (sd.) on kahden yhtiön hallituspaikka, Maria Elorannalla (sd.) ja Jani Heikarilla (kok.) yksi paikka ja Ville Kaunistolla (kok.) hallintoneuvostopaikka. Alarivistä Kimmo Jokiranta (kesk.) on KSS Energian hallituksen jäsen.

Kouvolan kaupunginjohtajan Marita Toikan mielestä Kouvolassa on syytä keskustella siitä, pitääkö kaupunginhallituksen jäsenten kaksoisroolia rajoittaa. Tällä hetkellä rajoituksia ei ole.

Monessa Kouvolan naapurikaupungissa — kuten Haminassa, Kotkassa ja Lappeenrannassa — on eri tavoin rajoitettu kaupunginhallituksen jäsenten osallistumista kuntakonsernin tytär- tai osakkuusyhtiöiden hallituksiin.

— Keskustelussa selviäisi, mikä on poliittinen tahtotila.

Forsell: En ole nähnyt ongelmia

Konsernin omistajaohjauksesta vastaavan talous- ja rahoitusjohtajan Tuukka Forsellin mielestä Kouvolan tapa on ollut toimiva.

— Keskustelua voidaan käydä, mutta en näe, että ongelmia olisi ollut.

Kaupunginhallituksen jäsenistä esimerkiksi Kimmo Jokiranta (kesk.) istuu kaupungin täysin omistaman KSS Energia oy:n hallituksessa ja Maria Eloranta (sd.) tytäryhtiö Kouvolan Asunnot oy:n hallituksessa.

Puheenjohtaja Harri Helminen (sd.) puolestaan toimii kaupungin osin omistaman Kymenlaakson Sähkö oy:n hallituksen puheenjohtajana ja Ville Kaunisto (kok.) kuuluu yhtiön hallintoneuvostoon.

Lain perusteella kaksoisroolille ei ole estettä. Uuden kuntalain mukaan luottamushenkilö on kuitenkin esteellinen käsittelemään sen yhteisön asioita, jonka hallituksen jäsen hän on. Osakeyhtiö on tällainen yhteisö. Esteellisyys arvioidaan aina tapauskohtaisesti kunkin päätöksen kohdalla.

Karvonen: Olisi hyvä, jos kaupunginhallituksen jäsen pysyisi ulkona yhtiöiden hallituksista

Valtuustoryhmien puheenjohtajista ainakin Tapio Karvosen (kok.), Topi Seppälän (kesk.), Sari Hyytiäisen (vihr.), Jari Käen (ps.) ja Sakari Smedsin (kd.) mielestä Kouvolassa kannattaa keskustella, voivatko kaupunginhallituksen jäsenet jatkossa istua konserniyhtiöiden hallituksissa.

— Olen valmis keskustelemaan, jos joku tällaisen avuksen tekee, Seppälä sanoo.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Harri Helminen (sd.) sanoo, että asiasta on puhuttu aiemmalla valtuustokaudella konserniohjeen hyväksymisen yhteydessä. Kouvola päättää uudesta konserniohjeesta kevään aikana.

— Edellisellä kerralla asia päätettiin unohtaa. Silloin pidettiin tärkeänä, että merkittävistä yhtiöistä on hyvä yhteys kaupunginhallitukseen. Tämä toteutuu, kun yhtiöiden toiminnassa on mukana keskeisiä luottamushenkilöitä.

Tapio Karvosen mukaan olisi hyvä ratkaisu, jos kaupunginhallituksen jäsen pysyy ulkona yhtiöiden hallituksista. Yksi perustelu on se, että kaupunginhallitus antaa konserniohjeita yhtiöille.

— Voitko istua yhtiön sisällä ja antaa samalla ohjeita ulkoa? Se ei ole oikein normaalia.

Sakari Smedsin mielestä asiaan kannattaa hakea kouvolalainen ratkaisu.

— On Kouvolan etu, että kaupungin omistamissa yhtiöissä on edustajat, jotka osaavat tehtävänsä ja tietävän kaupungin tahdon.

Esimerkkejä Kouvolan kaupunginhallituksen jäsenten ja varajäsenten hallituspaikoista konserniyhtiöissä

Kouvola-konsernin tytäryhteisöt:

KSS Energia oy:n hallitus

Puheenjohtaja Jari Larikka (kok.), kaupunginhallituksen varajäsen
Kimmo Jokiranta (kesk.), kaupunginhallituksen jäsen
Marjatta Nykänen (kok.), kaupunginhallituksen varajäsen

Kouvolan Asunnot oy:n hallitus

Maria Eloranta (sd.), kaupunginhallituksen jäsen


Kouvolan Rautatie- ja Aikuiskoulutus oy:n hallitus

Tapio Karvonen (kok.), kaupunginhallituksen varajäsen

Anjalankosken Jäähalli oy:n hallitus

Puheenjohtaja Harri Helminen (sd.), kaupunginhallituksen puheenjohtaja
Jani Heikari (kok.), kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja


Kouvola-konsernin osakkuusyhteisö:

Kymenlaakson Sähkö oy

Hallituksen puheenjohtaja Harri Helminen (sd.), kaupunginhallituksen puheenjohtaja
Hallintoneuvoston jäsen Ville Kaunisto (kok.), kaupunginhallituksen jäsen