Kouvolan torilla on pappien kesäpäivystys, jossa voi jutella vaikka Pride-viikosta — "Päivi Räsäsellä on omat mielipiteensä ja Raamatun tulkintansa", sanoo kirkkoherra Keijo Gärdström

Ihmisten tapaamiset torikahvilassa ovat papeillekin vaihtelua tietokonetyöhön ja kokouksiin.

Keijo Grändström löysi ystäviä Allun torikahvilasta. Markku Huhtiniemi, Pekka Hänninen ja Kauko Lappi löysivät jutun juurta ulkomaan matkailusta ja joulupukin työstä.
Keijo Grändström löysi ystäviä Allun torikahvilasta. Markku Huhtiniemi, Pekka Hänninen ja Kauko Lappi löysivät jutun juurta ulkomaan matkailusta ja joulupukin työstä.

Kirkkoherra Keijo Gärdström istuskeli kahvilla ystävien parissa. Ihmisten tapaamiset keskiviikkoisin Allun torikahvilassa ovat hänelle tervetullut henkireikä.

— Tänään on ensimmäinen kerta tänä kesänä, kun pääsen tänne torille ihmisten pariin. Olen tätä ennen pitänyt vain hautajaispuheita ja tavannut surevia omaisia.

Keskiviikkoisin kello 13—14.30 jokainen saa tulla Allun torikahvilaan puhumaan murheistaan ja iloistaan, mistä vain mitä mieleen juolahtaa. Paikalla päivystää Kouvolan seurakunnan pappi, joka kuuntelee, puhuu ja vastaa kysymyksiin.

"Papit ulos, seurakunta sisään"

Tapaamisten takana oli Gärdströmin ajatus kirkon toiminnasta. Se on ”papit ulos ja seurakunta sisään”.

Gärdströmistä papeilla kuluu kirkossa liian paljon aikaa tietokoneen ääressä. Erilaiset neuvottelut ja kokoukset vievät tilaa ihmisläheiseltä toiminnalta.

— Se ei anna normaalia kuvaa työstä. On tosi kiva olla täällä ja puhua ihmisten kanssa. Jutella niitä sun näitä.

Puheenaiheet ihmisillä vaihtelevat laidasta laitaan. Kipeistäkin asioista, kuten sairaudesta ja kuolemasta on keskusteltu. Elämästä ylipäätään.

Pappien tapaamisia pidetään nyt kolmatta vuotta torilla, kun aikaisemmin ne järjestettiin kauppakeskus Manskissa. Gärdström rohkaisee ihmisiä tulemaan puheille, oli asia mikä vain.

— Ei ole varmasti niin suurta tai pientä kysymystä, jota ei voisi kysyä. On eri asia, osaanko vastata. Voimme ihmetellä elämää sitten yhdessä.

Ei kommentteja Päivi Räsäselle 

Seksuaalivähemmistöt ja kirkko ovat olleet jälleen tapetilla viime aikoina. Evankelisluterilainen kirkko ilmoitti julkisesti osallistuvansa Pride-viikkoon, jota vietetään parhaillaan. Eroamisiin kirkosta tuli hetkellinen piikki, ja kohu oli valmis.

Entinen sisäministeri ja kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen ilmaisi huolensa kirkon päätöksestä avoimella kirjeellä. Twitterissä Räsänen mietti, miten Raamattu sopii yhteen sen kanssa, että häpeä ja synti nostetaan ylpeyden aiheeksi.

Arkkipiispa Tapio Luoma vastasi kommentoimalla, että kirkon sanoma kuuluu kaikille. Luoma lisäsi, että osallistumisessa ei ole kyse kirkon virallisesta kannanotosta avioliittolakiin.

Gärdström ei ryhdy sen enempää Räsäsen kommentteja miettimään.

— Se on hänen mielipiteensä ja Raamatun tulkintansa, enkä halua lisätä siihen mitään.

Torilla kirkkoherralle ei ole tultu vielä puhumaan Pride-asioista. Jos joku tulisi niistä juttelemaan, hän ottaisi juttelijan vastaan kuten kaikki muutkin.

— Meillä ei kirkossa kysytä, mikä on sukupuolinen suuntautumisesi. Ei siellä ole sellaista kynnystä, kaikki ovat tervetulleita.