Kouvola pohtii sähkökalustoa bussiliikenteeseen – Myös bussilinjoja voidaan karsia lähivuosina

Kouvolan kaupunki aikoo uudistaa myös joukkoliikenteen lippu- ja tiedotusjärjestelmät.

Lumikki Haaja

Elimäen liikenne vastaa Kouvolan paikallisliikenteestä ainakin vuoteen 2023 asti.
Elimäen liikenne vastaa Kouvolan paikallisliikenteestä ainakin vuoteen 2023 asti.

Kouvola selvittää, miten se saisi kaupungin joukkoliikenteestä nykyistä joustavampaa ja tehokkaampaa.

Suosituimmilla linja-autoreiteillä vuoroja pyritään lisäämään. Vastaavasti sellaisia linjoja ja vuoroja, joilla matkustajamäärä on toistuvasti vähäinen, aiotaan karsia. Kaupungin mukaan kattavampi linjastouudistus olisi mahdollista toteuttaa vuonna 2023, jos suunnittelu alkaa viimeistään vuonna 2021.

Haja-asutusalueilla kaupunki aikoo kehittää edelleen asiointitaksipalvelua. Asiointitaksit ovat kaikille avoimia, täydentäviä joukkoliikennepalveluita.

EU-direktiivi ohjaa sähköbussien hankintaan

Uudessa joukkoliikenteen kehittämissuunnitelmassa on myös linjattu, että Kouvola siirtyy vähitellen kohti ympäristöystävällisempää joukkoliikennettä. Kaupunki aikoo selvittää mahdollisuuksia hankkia esimerkiksi sähköllä toimivaa kalustoa.

Taustalla on viime kesäkuussa voimaan tullut EU-direktiivi, jonka tarkoituksena on edistää puhtaiden ja energiatehokkaiden ajoneuvojen osuutta julkisella sektorilla. Liikenne- ja viestintäministeriö valmistelee parhaillaan lainsäädäntöä, jolla direktiivi saatetaan voimaan Suomessa.

EU-direktiivissä on asetettu tavoitteeksi, että vuoden 2025 loppuun mennessä 41 prosenttia julkisen sektorin uusista joukkoliikenteen kalustohankinnoista on puhtaita, eli niiden käyttövoima on sataprosenttisesti vaihtoehtoista polttoainetta. Osuudesta vähintään puolet tulisi kattaa sähköbusseilla.

Jussi Lopperi

Elimäen liikenteen toimitusjohtaja Jukka Lauhkonen sanoo, että yhtiöllä on valmius päivittää kalustoaan ajanmukaiseksi tarvittaessa.
Elimäen liikenteen toimitusjohtaja Jukka Lauhkonen sanoo, että yhtiöllä on valmius päivittää kalustoaan ajanmukaiseksi tarvittaessa.

Kouvolan kaupungin paikallisesta linja-autoliikenteestä vastaa tällä hetkellä Elimäen liikenne oy. Yhtiön viisivuotinen sopimuskausi jatkuu vuoteen 2023, ja siinä on optio kahdesta lisävuodesta. Tällä hetkellä yhtiöllä on liikenteessä kahdeksan linja-autoa, jotka kaikki ovat perinteisiä dieselkäyttöisiä.

Elimäen liikenteen toimitusjohtaja Jukka Lauhkonen sanoo, että yhtiö on valmis päivittämään kalustoaan, jos vaatimukset niin edellyttävät.

– Nykyiset autot tulivat uutena kaksi vuotta sitten, eli niillä ajetaan ainakin tämä sopimuskausi loppuun. Mutta jos seuraavassa kilpailutuksessa edellytetään erilaista kalustoa, totta kai me sen huomioimme.

Uusi, yhdenmukainen lippujärjestelmä

Kouvola aikoo uudistaa myös joukkoliikenteen lippujärjestelmän ja siirtyä koko kaupungin yhteiseen tasataksaan.

Samalla kaupunki kehittää lippuvalikoimaansa ja hinnastoa. Nykyisten etuuksien lisäksi lippuvalikoimaan suunnitellaan eripituisia kausituotteita sekä muun muassa matkailijoille soveltuvia lippuja.

Lisäksi lipputuotteiden ostamista pyritään helpottamaan. Kaupungin mukaan viime vuonna yli puolet Kouvolan joukkoliikennettä käyttävistä latasi lippunsa netissä.

Kaupunki aikoo parantaa myös joukkoliikenteen tiedottamista. Tavoitteena on reaaliaikainen järjestelmä, joka näyttää bussit kartalla ja kertoo mahdollisista häiriötilanteista. Samalla joukkoliikenteen mobiilisovellusta parannetaan.

Kaupunki aikoo hankkia myös infotaulut käytetyimmille pysäkeille ja linja-autoihin. Samassa yhteydessä on mahdollista uusia Matkakeskuksen näyttötaulut. Infotauluja on mahdollista hankkia myös yritysten tiloihin, esimerkiksi Veturiin, jossa näytettäisiin lähipysäkin lähdöt.