Valkealan kirjasto siirtyy väistötiloihin huhtikuussa – Kirjasto on noin neljä viikkoa kestävän muuton ajan kiinni

Nykyisessä paikassaan kirjasto on viimeistä kertaa auki kiirastorstaina.

Katja Juurikko

Valkealan kirjasto toimii väistötiloissa siihen saakka, kunnes uusi monitoimitalo valmistuu.
Valkealan kirjasto toimii väistötiloissa siihen saakka, kunnes uusi monitoimitalo valmistuu.

Valkealan kirjaston toiminta nykyisissä tiloissa Kustaa III:n tiellä on tulossa päätökseen. Kirjasto on viimeistä kertaa auki kiirastorstaina 9. huhtikuuta.

Sen jälkeen alkaa muutto väistötiloihin eli tyhjillään oleviin Osuuspankin tiloihin Kustaa III tie 1:een. Muutto kestää noin neljä viikkoa, ja sinä aikana kirjasto on suljettu, kirjastotoimenjohtaja Selja Kunttu sanoo.

Kirjasto toimii väistötiloissa siihen saakka, kunnes Valkealan uusi monitoimitalo valmistuu. Nykyinen kirjastorakennus puretaan.

Kirjoja ja huonekaluja on vähennettävä

Muutosta on tulossa iso rypistys, sillä nyt suhteellisen iso kirjasto muutetaan pienempiin tiloihin. Se tietää materiaalin tiukkaa karsintaa kaikin mahdollisin keinoin, kirjastonjohtaja Elissa Soikkeli kertoo.

– Osa kirjoista menee poistoihin, osa muihin kirjastoihin huonokuntoisten tilalle tai kirjasarjoja täydentämään. Järjestämme myös poistomyynnin asiakkaille, Soikkeli kertoo.

Huonekaluille on luvassa sama kohtalo. Se, mitä ei väistötiloissa tarvita, tarjotaan ensisijaisesti muille kirjastoille tai kaupungin omiin tarpeisiin.

Näyttelytila menetetään

Vielä tässä vaiheessa Valkealassa ei siirrytä omatoimikirjastoon.

– On katsottu, että omatoimikirjaston toteuttaminen väistötiloihin ei ole kustannustehokasta, Kunttu sanoo.

Toiminnan päättyminen nykyisissä tiloissa tarkoittaa myös taidenäyttelytilojen menettämistä. Väistötiloihin sellaisia ei ole tulossa. Myöskään siitä ei ole varmaa tietoa, tuleeko uuteen monitoimitaloon näyttelytiloja ja jos, niin kuinka suuret, Soikkeli kertoo.

– Näyttelytilalle ylipäätään olisi Valkealassa tarvetta. Tästä järjestettiin meillä asiakaskuuleminen. Kysyntää olisi paikalle, jonne niin taiteen ammattilaiset kuin harrastajatkin voisivat tuoda töitään esille ja jossa asiasta kiinnostuneet voisivat käydä niitä katsomassa.