Sauvakävelytapahtuma houkutteli väkeä Kouvolan Urheilupuistoon säästä huolimatta — Katso video oikeaoppisesta tekniikasta

Tahko Pihkala -seura pyrkii muistuttamaan suomalaisia suosiotaan menettäneen sauvakävelyn hyödyistä.

Lumikki Haaja

Tuomo Jantunen esitteli kuulijoille oikeaoppista suvakävelytekniikkaa: kädet takana niin, että ne saa suoriksi.
Tuomo Jantunen esitteli kuulijoille oikeaoppista suvakävelytekniikkaa: kädet takana niin, että ne saa suoriksi.

Sauvakävelyllä on yhä vetovoimaa, vaikka lajin läpimurrosta on kulunut yli kaksi vuosikymmentä. Sauvakävelyn uusia tuulia esittelevä tapahtuma keräsi torstaina Kouvolan Urheilupuistoon tusinan verran kiinnostuneita koleasta ja sateisesta säästä huolimatta. Joukossa oli kouvolalaisten lisäksi myös muutama ulkopaikkakuntalainen.

Sauvakävelijöitä on ollut Suomessa enimmillään puolitoista miljoonaa. Nyt määrä on kutistunut arviolta kolmannekseen. Suomen Latuun kuuluva Tahko Pihkala -seura pyrkii muistuttamaan ihmisiä lajin hyvistä puolista käynnissä olevalla kevätkiertueellaan.

— Viime vuosina on tullut paljon uusia urheilu- ja liikuntamuotoja, jotka on tarkoitettu kovakuntoisille. Sauvakävely kuitenkin sopii kaikille. Jos sitä harjoittaa oikeaoppisesti, siinä eivät liiku vain jalat tai kädet, vaan koko kroppa, kiertuetta vetävä liikuntaneuvos Tuomo Jantunen sanoo.

Hän ihmettelee sitä, ettei sauvakävelyllä ole kotimaassaan Suomessa enää samanlaista arvostusta kuin esimerkiksi Ranskassa, Espanjassa ja Venäjällä. Helsingissä sauvakävelijöitä näkee vielä paljon, maakunnissa vähemmän.

Lumikki Haaja

 Sauvakävelyopettaja Kati Kujala johdatti osallistujat alkuverryttelyyn.
Sauvakävelyopettaja Kati Kujala johdatti osallistujat alkuverryttelyyn.

— Toisaalta monet ovat selvästi menneet metsäpoluille ja pururadoille. Ja luontoon laji kuuluukin, ei asfaltille.

Sauvakävelyn hyötyjä on viime vuosina tutkittu erityisesti Itä-Suomen yliopistossa. Dosentti Mika Venojärvi on osoittanut, että sauvojen käyttö lisää kävelijän hapen- ja energiankulutusta 10—25 prosentilla.

Jantunen toteaa, että 25 prosentin hyötyyn päästään vain oikealla kävelytekniikalla.

— Väärä tekniikka on pitää sauvoja liikaa edessä. Hartioiden pitäisi olla alhaalla ja sauvojen selvästi takana niin, että kädet pystyy oikaisemaan takana suoriksi. Eikä pidä nojautua eteenpäin, vaan kävellä ryhdikkäästi kuin sotilas. Normaalia kävelyä, ei mitään temppuja, hän ohjeistaa kuulijoitaan Urheilupuistossa.

Jantunen lopettaa esitelmöinnin lyhyeen, sillä joukkoa paleltaa. Sauvakävelyopettaja Kati Kujala johdattaa joukon alkuverryttelyyn. Sen jälkeen testataan, paljonko askeleita kertyy tietyllä matkalla sauvojen kanssa ja ilman. Lopuksi päästään pääasiaan eli muutaman kilometrin sauvakävelylenkille porukalla.

— Tiedän Helsingistä sauvakävelyryhmän, joka on harrastanut tätä yhdessä 22 vuotta. Sosiaalisuus on tärkeä osa lajia, huomauttaa Jantunen.

Uusimmat uutiset