Kouvola saa valtiolta 3,3 miljoonaa euroa lisätukea

Kouvola haki alun perin 4 miljoonan euron avustusta.

Jussi Lopperi

Kouvolan talousjohtaja Hellevi Kunnas sanoo, että valtion lisätuki kannustaa jatkamaan talouden tasapainottamista Kouvolassa.
Kouvolan talousjohtaja Hellevi Kunnas sanoo, että valtion lisätuki kannustaa jatkamaan talouden tasapainottamista Kouvolassa.

Kouvola saa 3,3 miljoonaa euroa harkinnanvaraista valtionosuuden korotusta, kaupunki tiedotti perjantaina.

Valtioneuvosto myönsi torstaina vuoden 2020 harkinnanvaraiset valtionosuuden korotukset. Valtionosuuden korotusta haki tänä vuonna 149 kuntaa, joista 66 kuntaa saa tukea yhteensä 60 miljoonaa euroa. Korotukset maksetaan kunnille tämän vuoden loppuun mennessä.

Harkinnanvaraista valtionosuuden korotusta voidaan myöntää kunnalle, joka tarvitsee lisätukea poikkeuksellisten tai tilapäisten kunnallistaloudellisten vaikeuksien vuoksi. Lisäksi huomioon otetaan paikalliset erityisolosuhteet.

Valtionosuuden korotuksen myöntämisen ehtona on, että kunta on hyväksynyt suunnitelman taloutensa tasapainottamiseksi. Korotus on tarkoitettu osaksi kunnan omia talouden tervehdyttämistoimia, joihin kunnan on syytä varautua korotuksesta riippumatta.

– Kouvolan hakemus tehtiin elokuussa ja siinä tuotiin esiin muun muassa koronan vaikutukset ja verotulojen alenema sekä Kymsoten ja kaupungin yleisesti haastava taloudellinen tilanne. Lisäksi hakemuksessa korostettiin, että Kouvola on jo toteuttanut monia säästötoimenpiteitä taloudellisen tilan korjaamiseksi, talousjohtaja Hellevi Kunnas sanoo tiedotteessa.

Kouvolan hakemuksessa haettu summa oli alun perin 4 miljoonaa euroa. Korotusta myönnettiin 3,3 miljoonaa euroa, eli 40 euroa asukasta kohden. Kouvola oli tuensaajista suurin kaupunki asukasluvulla mitattuna ja tukisumma oli myönnetyistä suurin yhdessä Lappeenrannan kanssa.

─ Olemme todella tyytyväisiä myönnetystä lisätuesta. Hakemuksen tekoon panostaminen selvästi kannatti. Tämä kannustaa edelleen jatkamaan talouden tasapainottamista, jotta saadaan kaupungin talous vakaalle pohjalle. Valtion tukitoimenpiteiden ohella Kouvolan kaupunki on tehnyt paljon työtä talouden tasapainottamiseksi ja vaikutus näkyy myös tämän vuoden positiivisessa tuloksessa. Jo nyt on selvää, että kaupungin tämän vuoden tulos tulee olemaan selvästi yli 20 miljoonaa euroa positiivinen, Kunnas sanoo.

Kouvolan Sanomat kertoi aiemmin tällä viikolla, miten valtion koronatukien vaikutus näkyy kaupungin taloudellisessa tuloksessa.