Kosteusvauriot sulkivat Lepolan siunauskappelin — korjauksista ei ole vielä tietoa

Katja Juurikko

Lepolan siunauskappeli on tyypillinen 1970-luvun alkupuolen arkkitehtuurin edustaja.
Lepolan siunauskappeli on tyypillinen 1970-luvun alkupuolen arkkitehtuurin edustaja.

Kouvolan seurakunnan Utissa sijaitseva Lepolan siunauskappeli on suljettu. Sulkemispäätös, joka koskee myös kappelin sosiaalitiloja, tehtiin heinäkuussa ja on voimassa toistaiseksi. Kappelin viereen on tuotu bajamaja.

Kappelin rakenteissa on tutkimuksissa todettu kosteusvaurioita sekä analyysein varmistettua mikrobikasvustoa rakennuksen sisäpuolisessa rakenteessa ja lämmöneristeessä.

Rakenteiden liitokset eivät ole tiiviitä, joten mikrobit voivat levitä sisäilmaan vuotoilmavirtojen mukana. Näin ollen sisätiloissa oleskelevat voivat altistua mikrobeille.

Myös kappelin kattorakenteista on alkanut pudota materiaalia. Kyseessä on sisäkaton tasoitepinnan hilseily, Kouvolan seurakuntayhtymän kiinteistöpäällikkö Jukka Reijo sanoo.

Kappelin kylmiötä voidaan yhä käyttää arkkujen ja uurnien säilytykseen. Hautaan siunaaminen tapahtuu tällä hetkellä seurakunnan muissa kappeleissa tai kirkoissa tai haudalla. Kaikkia vaihtoehtoja on heinäkuun jälkeen käytetty, seurakunnan hautaustoimen päällikkö Teija Marjamäki sanoo.

Vainajan siunaaminen muualla ja hautaus Lepolaan lisäävät hautauskustannuksia. Vainajan saattokuljetus säilytyksestä Lepolasta esimerkiksi Käpylän kirkkoon ja takaisin Lepolaan haudattavaksi lisää hautauskustannuksia noin parilla sadalla eurolla, Hautauspalvelu Kovaselta kerrotaan. Kustannukset jäävät kuolinpesien maksettavíksi.

Huono kunto ei ollut yllätys

Vuonna 1973 valmistuneen siunauskappelin huono kunto ei tullut yllätyksenä seurakunnalle, Jukka Reijo sanoo.

— Lepola on ollut seurakuntayhtymän viisivuotisinvestointisuunnitelmissa jo pidemmän aikaa.

Reijon mukaan kappeli vaatisi täydellisen peruskorjauksen. Päätöstä korjaamisesta ei ole vielä ehditty tehdä.

— Korjaussuunnitelmia ja eri vaihtoehtoja mietitään tämän syksyn aikana.

Reijon mukaan Lepolan kappeli on tyypillinen aikakautensa arkkitehtuurin edustaja.

— Senaikaisilla rakennuksilla alkaa käyttöikä tulla täyteen.

Lepolan siunauskappelissa on kaksi kappelisalia, joiden välissä sijaitsevat yhteiset aputilat.

1970-luvulla siunauskappeleissa suosittiin betonia ja terästä. Lepolan kappelissa on kantavat teräspilarit ja palkit, joiden välissä seinien alaosa on kevytsoraharkkoa ja yläosa lasia. Tasakatto on betonia.

Kappelia ympäröivät muurit, jotka toimivat kappelisalien näkösuojina hautausmaalta katsoen.

Lepolan hautausmaa

Kouvolan seurakunnan Lepolan hautausmaa sijaitsee Utissa.

Hautausmaan on suunnitellut puutarha-arkkitehti Kaarina Ås, ja se on otettu käyttöön vuonna 1970.

Kappelista järjestettiin suunnittelukilpailu, jonka voitti arkkitehti Sakari Aartelo. Hänet tunnetaan myös Tampere-talon ja Helsingin Malmin hautausmaan laajennusosan suunnittelijana.

Vuonna 1973 käyttöön otettu Lepolan kappeli edustaa myöhäismodernistista arkkitehtuuria ja on samalta aikakaudelta kuin Kouvolan keskuskirkko.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.