Maakunta-asioiden keskittämisestä syntynyt vääntö ihmetyttää Kouvolassa: ”Herrasmiessääntöjen mukaan toimittaessa maakuntaliiton toiminnot kuuluvat tänne”, Harri Helminen sanoo

Kymenlaakson liiton hallinnon kotipaikan vaihtamista Kotkasta Kouvolaan ei ole erikseen kirjattu sopimukseen. Sopimuksen tulkinnat ovat täysin vastakkaiset.

Jussi lopperi

Kymenlaakson maakuntajohtaja Jaakko Mikkola sanoo, että maakuntaliiton sijainnista on käytävä keskusteluja, koska muuttoa Kouvolaan ei ole kirjattu sopimukseen.
Kymenlaakson maakuntajohtaja Jaakko Mikkola sanoo, että maakuntaliiton sijainnista on käytävä keskusteluja, koska muuttoa Kouvolaan ei ole kirjattu sopimukseen.

Uuden Kymenlaakson maakunnan hallinto on siirtymässä Kouvolaan, kun maakunnan on näillä näkymin tarkoitus aloittaa vuoden 2021 alussa. Sen sijaan Kymenlaakson liiton kuntayhtymän hallinnon siirtymisestä Kouvolaan ei tällä hetkellä ole yhteistä näkemystä.

Asia tuli esiin maanantaina maakuntahallituksessa taloussuunnitelman ja talousarvion käsittelyn yhteydessä. Kouvolan kaupunginhallitus oli liitolle toimittamassaan lausunnossa todennut, että kuntayhtymän hallinnon siirto Kouvolaan valmistellaan ensi vuoden alussa. Maakuntahallituksen esityksessä sen sijaan sanottiin, ettei kuntayhtymästä ole tehty mitään siirtopäätöksiä.

— Asiasta on käyty suullisia keskusteluja päättäjien välillä, ja niiden perusteella on syntynyt erilaisia käsityksiä. Kirjoitettua sopimusta siirrosta ei kuitenkaan ole. Siksi kuntapäättäjien on hyvä puhua asia selväksi, sanoo maakuntajohtaja Jaakko Mikkola.

Kouvolan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Harri Helminen (sd.) sanoo, että kaupunginhallituksessa tulkitaan sopimuksen sisältöä hyvin yksiselitteisesti.

— Kun sote on siirtynyt Kotkaan kokonaisuudessaan, niin herrasmiessääntöjen mukaan toimittaessa maakuntaliiton toiminnot kuuluvat tänne.

Kymenlaakson maakuntahallituksen puheenjohtajana toimiva Helminen viittaa Mikkolan tulkintaan sopimuksesta.

— Sopimuksessa on kirjattu, että maakunnan toiminnat siirtyvät Kouvolaan. Siinä ei ole kirjattu, että maakuntaliitto siirtyy Kouvolaan, Mikkola sanoo.

”Kotka on saanut sosiaali- ja terveydenhuollon keskittämisen myötä satoja työpaikkoja”

Jussi lopperi

Kouvolan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Harri Helminen katsoo, että Kymenlaakson maakuntaliiton toiminnot kuuluvat sopimuksen hengen mukaisesti Kouvolaan.
Kouvolan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Harri Helminen katsoo, että Kymenlaakson maakuntaliiton toiminnot kuuluvat sopimuksen hengen mukaisesti Kouvolaan.

Helminen muistuttaa, että Kotka on saanut sosiaali- ja terveydenhuollon keskittämisen myötä satoja työpaikkoja.

— Tämä on asia, joka pitäisi nyt laittaa oikealle tolalle, sillä maakuntaliiton kotipaikka on jo perustamisasiakirjoissa Kouvola.

Helminen sanoo, ettei halua asiasta riitaa.

— Tästä täytyy kaupunkien välillä keskustella, että saisimme jonkinlaisen sovun aikaiseksi. Tämä on sen arvoinen asia, että tämä kannattaisi sopia sen mukaisesti, kun se oli tarkoitettu tehtäväksi.

Etelä-Kymenlaaksossa asuvalle henkilökunnalle työpaikan siirtyminen Kouvolaan vaatisi siirtymäaikaa

Maakuntahallituksen kouvolalainen jäsen Pekka Korpivaara (kok.) oli jättänyt vastaehdotuksen. Siinä maakuntahallituksen esitystä olisi muutettu niin, että liiton hallinnon siirtyminen Kouvolaan olisi todettu yksiselitteisesti sovituksi.

Kokouksessa päädyttiin palauttamaan talousarviopykälän hallinnon siirtymistä käsittelevä osa seuraavaan, joulukuun 3. päivänä järjestettävään kokoukseen. Sitä ennen kuntien nimeämien neuvottelijoiden on tarkoitus kokoontua käsittelemään asiaa.

— Sopimukset on tehty siksi, että niitä noudatetaan. Näillä näkymin voi sanoa, ettei Kymenlaakson liiton toimintoja saada Kouvolaan, jos sopimukset eivät pidä, Korpivaara sanoo.

Kymenlaakson liiton hallinto toimii tällä hetkellä Kotkan Karhulassa. Liitolla on 19 työntekijää, joista suurin osa asuu Etelä-Kymenlaaksossa. Mikkola ei osaa ennakoida, miten he suhtautuisivat Kouvolaan muuttamiseen.

— Muutto on ollut vahvasti ankkuroitu sote- ja maakuntauudistukseen, jonka läpimeno on vielä epävarmaa. Henkilökunnalle saattaa tulla yllätyksenä, jos muutto toteutuu ilman uudistusta. Siirtymäaika tulee olemaan tarpeen.

Kouvolassa liiton käyttöön tarjotaan entistä hovioikeuden taloa.