Karjalan prikaatissa sormensa palelluttanut varusmies jatkaa palvelustaan normaalisti – Huhut sormien amputoinnista eivät pidä paikkaansa

Alokkaat olivat harjoitelleet koko päivän yli 20 asteen pakkasessa.

Pertti Louhelainen

Puolustusvoimien harjoituksissa ei ole yleistä pakkasrajaa. Aihekuvitusta.
Puolustusvoimien harjoituksissa ei ole yleistä pakkasrajaa. Aihekuvitusta.

Karjalan prikaatissa Vekaranjärvellä sormensa palelluttanut alokas toipuu ja jatkaa näillä näkymin varusmiespalvelustaan normaalisti.

Alokkaan sormet olivat paleltuneet viime torstaina ulkosalla järjestetyssä ampumarata- ja taistelukoulutuksessa. Aamupäivällä oli harjoiteltu muun muassa liikkumista taisteluvarustuksessa ja iltapäivällä ammuntaa. Myös ruokailu oli maastossa.

Lämpötila vaihteli 22:n ja 25 pakkasasteen välillä.

– Koulutuksessa kylmyys on otettu huomioon kehottamalla alokkaita pysymään jatkuvasti liikkeessä ja tarkkailemaan paleltumajälkiä toistensa kasvoissa, Karjalan prikaatin esikuntapäällikkö, everstiluutnantti Juhana Skyttä kertoo.

Tästä huolimatta yksi alokkaista tunsi käsiensä paleltuvan. Hän sai ensin käyttöönsä kouluttajan paksut rukkaset, ja sitten hänet siirrettiin terveysasemalle.

Alokas on tällä hetkellä kotilomalla muiden varusmiestoveriensa tavoin. Hänelle on varattu torstaiksi jälkitarkastus kotipaikkakunnallaan.

Kouvolan Sanomat kertoi aiemmin Iltalehden lähdettä siteeraten, että alokkaalta jouduttaisiin mahdollisesti amputoimaan sormia. Tämä ei Skytän mukaan ole totta.

– Meillä ei ole mitään tällaista tietoa. Tapauksen jälkeen on lähtenyt kiertämään huhuja ja sosiaalisen median viestejä, joista suinkaan kaikki eivät pidä paikkaansa.

Skyttä sanoo, että tapahtuma selvitetään huolellisesti ja mahdollisiin epäkohtiin puututaan.

– Tietenkään näin ei pitäisi päästä käymään. Oleellista on ohjeistaa ja valvoa toimintaa nykyistäkin huolellisemmin. Tämä on todella valitettava tapaus.

Puolustusvoimien harjoituksissa ei ole yleistä pakkasrajaa. Joihinkin fyysisiin harjoituksiin sellainen on kuitenkin määritelty. Esimerkiksi Cooperin testiä ei juosta 17:ää pakkasastetta kylmemmässä ilmassa.