Nykyään inttiin pääsee äkkilähdöllä — Toisen saapumiserän noin 2000 alokkaasta useimmat kulkevat Kouvolan Matkakeskukselta bussikyydeillä Vekaranjärvelle

Kesän saapumiserän palvelukseen astumista edeltävä viikko on kiireistä aikaa sotilasläänin aluetoimistolla, koska nykyään varusmiespalvelukseen pääsee tarvittaessa nopeasti, jos opiskelupaikkaa ei irronnut.

Moises Garibay

Karjalan prikaatin heinäkuun saapumiserän alokkaita virtasi Kouvolan matkakeskuksessa odottaviin linja-autoihin maanantaina.
Karjalan prikaatin heinäkuun saapumiserän alokkaita virtasi Kouvolan matkakeskuksessa odottaviin linja-autoihin maanantaina.

Taas heitä viedään. Tasaisena virtana Kouvolan asemalle saapuvat uudet alokkaat nousevat jatkuvalla syötöllä saapuviin linja-autoihin.

Karjalan prikaatin esikuntapäällikön, everstiluutnantti Juhana Skytän mukaan bussikuljetus Kouvolan Matkakeskukselta Vekaranjärven varuskunnan pääportille on uusien alokkaiden pääasiallinen saapumistapa.

— Iso osa saapumiserien alokkaista tulee meille pääkaupunkiseudulta ja muualta Uudeltamaalta. Tämä on heille luonteva ratkaisu kulkemiseen.

Skyttä sanoo, että heinäkuun saapumiserässä Karjalan prikaati ottaa vastaan noin 2 050 alokasta, joista 77 on naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen tulijoita.

Hänen mukaansa ikäluokkien tasaisesta laskusta huolimatta prikaatin vastaanottamien varusmiesten määrä on pysynyt melko tasaisena viime vuodet.

— Kesän saapumiserä on jonkin verran pienempi opiskelupaikkojen saamisen takia.

Nyt inttiin vaikka äkkilähdöllä

Kesän saapumiserän lopullista kokoa on hänen mukaansa myös hankalampi ennakoida. Sekin johtuu opiskelupaikoista, mikä on Skytän mukaan lakisääteinen syy palvelukseen astumisen ajankohdan muuttamiselle.

— Viimeiset tiedot opiskelupaikkojen saamisesta ovat tulleet hakijoille viime viikolla.

Hän sanoo, että puolustusvoimat pyrkii joustamaan, koska se on kaikkien etu.

Skytän mukaan puolustusvoimat on avannut tiukan saumakohdan takia mahdollisuuden ilmoittautua varusmiespalvelukseen, jos mieleinen opiskelupaikka jäi saamatta ja välivuosi ei houkuta.

— Sotilasläänin aluetoimistolla kesän saapumiserän palvelukseen astumista edeltävä viikko on todella kiireinen. Äkkilähtöjen lisäksi tulee opiskelupaikan saamisesta johtuvia viime hetken peruutuksia.

Koulutus ja pätevöityminen houkuttelevat

Palvelukseen astumisessa joustamisen lisäksi Skyttä näkee puolustusvoimien houkuttelevuutta lisäävänä tekijänä sen tarjoaman koulutuksen.

Hänen mukaansa monelle varusmiespalveluksessa tärkeä juttu on, että intissä voi saada tulevassa elämässä tärkeitä taitoja, osaamista ja pätevöitymistä.

— Näistä esimerkkejä ovat yhteistyötaidot, johtamiskoulutus ja muun muassa kuljettajapätevyys.

Esikuntapäällikkö lupaa kaikille tälläkin kertaa palvelukseen astuville varusmiehille mielenkiintoista, motivoivaa ja välillä vaativaa palvelusaikaa.

— Kun tekee parhaansa, pärjää hyvin. Apua saa aina ja yhdessä tekemällä asiat hoituvat.

Moises Garibay

Harri Tarkkio haluaa puolustusvoimilta ammattiaan ja opiskeluaan tukevaa koulutusta.
Harri Tarkkio haluaa puolustusvoimilta ammattiaan ja opiskeluaan tukevaa koulutusta.

"Combat-kamera kiinnostaa"

Nurmijärveltä kotoisin oleva Harri Tarkkio odottaa seuraavaa linja-autoa Karjalan prikaatiin Vekaranjärvelle Kouvolan Matkakeskuksessa.

21-vuotias tuleva alokas on ehtinyt jo aloittaa opiskelunsa Tampereen teknillisessä yliopistossa, jossa hän on vuoden opiskellut automaatiotekniikkaa.

Nyt edessä on välivuosi opinnoista varusmiespalveluksen suorittamisen ajaksi. Tarkkio aikoo kuitenkin hyödyntää armeija-ajan oppeja.

— Aion pyrkiä peruskoulutuskauden jälkeen combat-kameran käyttäjäksi. Olen nelisen vuotta kuvannut urheiluaiheisia striimausvideoita Veikkaus-tv:lle.

Hän kertoo, että combat-kameran käyttäjät tuottavat varusmiesaikana puolustusvoimille kuvamateriaalia taisteluharjoituksista ja muista tilanteista.

Puolustusvoimat käyttää aineistoa omiin tarkoituksiinsa sosiaalisessa mediassa ja muussa tiedotustoiminnassaan.

Tarkkio kertoo miettineensä aina, että käy intin jossain vaiheessa.

— Ei minulla ole ongelmaa suorittaa asepalvelusta. En ole mikään sotahullu, mutta arvostan maanpuolustusta.

Kavereilta hän on kuullut kaikenlaisia inttijuttuja, mutta lähtee Matkakeskuksesta kohti Vekaranjärven varuskunnan pääporttia myönteisellä mielellä.

— Odotan, että armeija-aika tulee sisältämään monenlaisia mielenkiintoisia ja haastaviakin asioita.

Moises Garibay

Rasmus Asmundelan mielestä hänen elämässään on nyt hyvä sauma käydä intti.
Rasmus Asmundelan mielestä hänen elämässään on nyt hyvä sauma käydä intti.

"Odottavaisin mielin inttiin"

Porvoolainen Rasmus Asmundela astelee kohti Karjalan prikaatin tilausajobussia reppu olallaan ja palvelukseenastumismääräys kädessään.

Nuoriso- ja vapaa-ajanohjaajaksi valmistunut 20-vuotias Asmundela kokee, että tämä vuosi on hänen kannaltaan oivallinen ajankohta suorittaa varusmiespalvelus.

— Omassa elämässäni on nyt hyvä aika armeijalla. Lykkäyksen hakeminen tai muut vaihtoehdot eivät käyneet mielessä.

Palvelukseen astumisen kynnyksellä tuleva alokas sanoo, että hän on kuullut paljon myönteisiä asioita nykypäivän varusmiespalveluksesta.

Asmundela aikoo tarttua tulevina kuukausina toimeen hyvillä mielin. Hänellä ei ole valittuna mitään erityistä koulutushaaraa, joka kiinnostaisi eniten.

Hän kuitenkin uskoo, että jääkärikomppanian tehtäväkentästä saattaisi löytyä kiinnostava koulutusala varusmiespalvelukseen.

— Ihan odottavaisena lähden inttiä suorittamaan.

Palvelusaikakaan ei siksi ole Asmundelalla vielä tiedossa. Nykyään tehtävästä ja siihen vaadittavasta koulutuksesta riippuen varusmiespalveluksen kesto on joko 165, 255 tai 347 päivää.

Aikaa hän on varannut sen verran, mitä homma vaatii. Silti tulevat suunnitelmat ovat jo valmiina.

— Armeijan jälkeen lähden todennäköisesti opiskelemaan jatko-opintoja.

Moises Garibay

Markus Feldt haluaa hyötyä puolustusvoimien tarjoamasta koulutuksesta.
Markus Feldt haluaa hyötyä puolustusvoimien tarjoamasta koulutuksesta.

"Tiedustelijaksi nauttimaan haastavista olosuhteista"

Helsinkiläinen Markus Feldt esittää alikersantin pyynnöstä oman palvelukseenastumismääräyksensä. Pian hän astuu bussiin, jonka ovet aukeavat seuraavan kerran Vekaranjärvellä.

Hän on viettänyt välivuoden ylioppilaaksi valmistumisensa jälkeen. Nyt 19-vuotias Feldt suorittaa varusmiespalveluksensa itselleen hyvässä saumakohdassa.

Hän on hakenut ja jo saanut armeijan jälkeisen opiskelupaikan Haaga-Helian ammattikorkeakoulusta.

— Intin jälkeen aloitan opinnot, joista tarkoitus on valmistua tietojenkäsittelytradenomiksi. Ensin haluan hoitaa armeijan alta pois.

Feldt kertoo halunneensa nimenomaan armeijaan eikä ole koskaan harkinnut esimerkiksi siviilipalvelusta.

— Haluan ehdottomasti ottaa vastaan tämän koulutuksen, jota puolustusvoimat tarjoaa. Minusta siitä on hyötyä myöhemmin elämässä.

Hän kertoo aiemmin muusikkona joutuneensa tekemään paljon sisähommia ja odottaa nyt innolla tulevia luontoelämyksiä.

Haluamansa koulutushaaran hän on valinnut ennakkoluulottomasti, vaikka on retkeillyt lapsena paljon perheensä kanssa.

— Haluaisin päästä tiedustelijaksi. Odotan paljon metsäkeikkoja haastavissa olosuhteissa.

Armeijan jälkeen Feldt aikoo aloittaa opinnot hankkimassaan opiskelupaikassa.

Juttua korjattu 9.7.2019. Markus Feldtillä on jo opiskelupaikka, jossa hän aikoo aloittaa armeijan jälkeen.

Luetuimmat