Nyt kannattaa nautiskella: Kouvolassa on lämmin alkuviikko, ilmassa on sadekuurojen riski ukkosen kera tiistaina ja keskiviikkona — Torstaina keli viilenee

Kouvolassa ei ole metsäpalovaroitus voimassa, mutta kuivaa on. Avotulta ei kannata edelleenkään sytyttää.

Janita Stenberg

Lämmin jakso saattaa Kouvolassa päättyä ukkoseen lähipäivinä.
Lämmin jakso saattaa Kouvolassa päättyä ukkoseen lähipäivinä.

Kouvolassa on nyt kuivaa. Metsä- tai ruohikkopalovaroitusta ei ole voimassa, mutta pelastuslaitos toivoo malttia tulien sytyttämiseen. Toukokuun aikana Kymenlaakson pelastuslaitoksella on ollut useita maastopaloja tai niiden alkuja. Suurimmassa osassa niistä ihminen on sytyttänyt tulen.

— Enimmäkseen risuja on poltettu huolimattomasti. Toivomme, että avotulen tekoon suhtauduttaisiin nyt maltillisesti, päivystävä palomestari Miikka Heinonen sanoo.

Torstaina viilenee

Kouvolassa alkuviikko on kesäisen lämmin. Lämpötila on maanantaina ja tiistaina 23—25 asteen luokkaa. Helteinen ilmamassa saattaa pitää sisällään ukkoskuurojen mahdollisuuden myös Kouvolan seudulla.

Tiistaina sadekuurojen riski on pienempi, mutta keskiviikkona Kouvolassa melkoisella varmuudella saadaan ainakin kuurosateita. Torstaina sää alkaa muuttua viileämpään suuntaan, meteorologi Juha Tuomala Ilmatieteen laitokselta kertoo.

Torstaina Lapin itäosien kautta Pohjois-Karjalaan laskeutuva viileämpi ilmamassa viilentää säätä myös Kouvolassa. Tuomala arvioi, että päivälämpötila on torstaina 16—18 astetta.

Rakennukset voi suojata ukkosvahingoilta

Lämmin jakso sisältää Kouvolassa ukkoskuurojen riskin etenkin keskiviikkona. Ukkoskausi alkaa Ilmatieteen laitoksen mukaan toukokuussa ja päättyy syyskuussa. Suomessa on noin 100 ukkospäivää vuodessa.

Todennäköisyys siihen, että salamavirta aiheuttaa vahinkoja rakennuksille, on suurempi ilmajohdoilla kuin maakaapeleilla. Kokonaan ei ole pois suljettu maakaapelillakaan.

Sähkölaitteet ja rakennukset voidaan suojata vahingoilta. Sähkökeskukseen asennettavat ylijännitesuojat ohjaavat salamavirrat hallitusti maahan aiheuttamatta vahinkoa kulkureitillään.

— Rakennukset voidaan suojata rakennuksen yhteyteen rakennettavilla ukkossuojilla, tekninen asiantuntija Jenna Kauppila Sähkö- ja teleurakoitsijaliitosta sanoo.

Mikään laki ei velvoita ukkossuojaukseen muissa kuin poikkeuskohteissa. Niitä ovat esimerkiksi suurien palavien nesteiden varastosäiliöt. Nykyiset asennusstandardit kuitenkin edellyttävät jopa kaupunkien taajamiin rakennettaviin uusiin asuintaloihin ylijännitesuojausta, jollei riskien arvioinnissa erikseen osoiteta ylijännitesuojien tarpeettomuutta.

Sähkönjakeluyhtiöt vaativat usein ylijännitesuojausta liittymän saamiseksi. Vakuutusyhtiöiden vakuutusehdot puolestaan edellyttävät ukkossuojausta erityisen salamaherkkiin kohteisiin kuten esimerkiksi kirkkoihin.

— Myös sairaalat, datakeskukset ja rakennukset, joissa on suuria ihmismääriä, ovat erikoisasemassa vaatimusten osalta, Kauppila sanoo.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset

Kommentoidut