Hirvenliha on sesonkiherkku, jota ei Kouvolasta löydy aivan jokaisesta kaupasta

Lihaa myy vain muutama kauppias. Sitä voi ostaa myös suoraan metsästysseuroilta.

Hirvenliha on sesonkiherkku, jota ei Kouvolasta löydy aivan jokaisesta kaupasta

Kouvolasta saa tuoretta hirvenlihaa, mutta pitää tietää, mistä sitä hakee.
Kouvolan keskustan alueella tuoretta hirvenlihaa myy kauppahallissa Hasun lihakauppa. Halliin liha tulee muun muassa Jaalan, Kannuskosken ja Ristiinan metsästysseuroilta.
— Ostamme aina koko ruhon, josta teemme paistit, keittolihat fileet ja muut, kauppias Juha Hasu kertoo.

Hasun mukaan hirvenlihalle on kysyntää syksyisin. Eniten ostetaan kuutioitua lihaa pataruokiin sekä isänpäivän paistia. Hirvi on Hasun mukaan sesonkituote.
— Hirveä jää aina hieman pakastimeenkin, joten sitä voidaan myydä vielä sesongin jälkeenkin.

Metsästysseurat saavat myydä kaatamiaan hirviä tarkastamattomana rajoitetusti vähittäismyyntiin, kuten ravintoloihin ja vähittäismyymälöihin. Hasu hakee itse ruhon seuralta ja paloittelee ja käsittelee sen.
— Monilla vähittäismyyjillä voi olla kynnys lähteä käsittelemään kokonaista ruhoa. Käsittely vaatii omat tilat ja kylmiönsä.

Kouvolan Prismassa ei myydä hirvenlihaa lainkaan. Citymarketista sitä löytyy vain pakastealtaasta. Marketeissa myös kysyntä on hyvin pientä.
— Meillä oli joskus tuoretta hirvenlihaa lihatiskillä, mutta silloin sitä meni enemmän hävikkiin kuin kaupaksi, kauppias Simo Hiltunen kertoo.

Alppiruusussa toimivan Benjamin lihatorin yrittäjä Ismo Eerola haluaisi ottaa tuoretta hirvenlihaa valikoimaan, mutta häviää yleensä paikallisen metsästysseuran tarjouskilpailut yksityisille ihmisille. Yrittäjän pitäisi saada liha sen verran edullisesti, että siitä jäisi vähän voittoa.
— Pitäisi melkein ostaa vain paistia, että kaikki menisi varmasti kaupaksi. Kokonaista, tarkastamatonta ruhoa on paha ostaa. Siitä menee väkisinkin osa haaskuuseen. Tarkastamatonta lihaa kun ei saa palvata tai tehdä makkaroiksi. Tai saa tehdä, mutta sitä ei saa myydä.

Iitin maatilatori oy:n lihatiskiä hoitavan Tarja Törmälän mukaan myynnissä on tuoretta hirvenlihaa, mutta se ei ole paikallista. Maatilatori ostaa hirvenlihat tukun kautta.
— Otamme aina tarkastettua lihaa, ja sitä ei paikallisilta myyjiltä saa. Olisi laitonta myydä tarkastamatonta lihaa, Törmälä kertoo.
Iitissä hirvenliha käy hyvin kaupaksi. Välillä asiakkaat kyselevät paikallisuuden perään.
— Sitä emme vain valitettavasti voi taata. Kotimaista se on kuitenkin.

Hirvenlihaa voi kysyä suoraan seuralta

Jaalan-Kuusankosken riistanhoitoyhdistykselle on myönnetty kuluvalle metsästyskaudelle 161 kaatolupaa hirville. Luvat jakautuvat 13 metsästysseuran kesken. Yhdellä luvalla saa kaataa joko täysikokoisen hirven tai kaksi vasaa. Puolet luvista käytetään vasojen metsästämiseen.
— Kyllähän siitä kertyy lihaa runsaasti. Täysikasvuinen hirvi painaa sellaiset 170 kiloa, vasa noin 70 kiloa. Pitää kuitenkin muistaa, että hirven painosta kolmasosa on jo pelkkiä luita, Suomen metsästäjäliiton Kymen piirin toiminnanjohtaja toiminnanohjaaja Erkki Pentinniemi kertoo.

Pentinniemen oman seura-alueen hirvisaaliista vain viisi ruhoa on myyty eteenpäin. Muut hirvenlihat ovat päätyneet metsästysseurojen pakastimiin ja muihin tarpeisiin. Seuran jäsenet saavat myydä lihaa vapaasti eteenpäin omasta osuudestaan.
— Helpoiten lihaa saakin, jos tuntee jonkun seuran jäsenen. Seurojen pitää lupia anoessa määritellä paljonko seuran nimissä myydään lihaa. Se hankaloittaa lihan ostamista suoraan seuralta. Lihan menekki pitäisi tietää vuoden verran ennakkoon.

Pentinniemen mukaan hirvenlihaa kysytään suoraan seuroilta vähänlaisesti. Ketkä lihaa tarvitsevat, hakevat sen joko suoraan metsästäjiltä tai kaupasta.
— Voi myös olla, että hirvenlihan arvostus on laskenut. Ennen hirvenliha oli kultaakin kalliimpaa. Nyt se ei ole yhtä haluttua kuin aikaisemmin.

Miten kannattaa menetellä, jos haluaa kuitenkin ostaa paikalliselta metsästysseuralta hirvenlihaa?
— Kannattaa soittaa seuran sihteerille. He ovat hyvin kartalla siitä, miten lihaa on vielä seuralla myytävänä.