Tyttöhaavat ryöpsähtivät lentoon — Lämmin lumisade valkaisi Kouvolaa siellä, missä kasvaa paljon haapoja, paikoin maa on valkoinen kuin talvella

Keltainen pöly on peräisin kuusesta, koska koivun kukinta on jo päättynyt. Kuusen kukinta on tänä vuonna erityisen runsas.

Moises Garibay

Maa on paikoin valkoisena kuin talvella konsanaan Kouvolassa.
Maa on paikoin valkoisena kuin talvella konsanaan Kouvolassa.

Alkuviikosta eri puolilla Kouvolaa ilmassa lentäneet valkoiset haituvat ovat haapojen aikaansaannosta. Haapa kukki jo aiemmin keväällä ja siemenet ovat nyt kypsyneet ja valmiita leviämään. Valkoisena ilmassa leijailevat lenninhaivenet kuljettavat haavan siemeniä eteenpäin vielä pari, kolme päivää.

Haapa on kaksikotinen kasvi, jolla hede- ja emikukinnot eli norkot sijaitsevat eri puissa. Pumpulin näköistä siemenhahtuvaa ilmaan lähettää emikukintoja tuottava puu. Samalla tavalla leviävät myös poppelit, haavan sukulaiset.

Se merkitsee, että kuusen siementä karisee ensi talvena hyvin hangelle ja lähtee ensi keväänä itämään. — Anneli Viherä-Aarnio

Puutarhaa suunniteltaessa haavan ja poppelien kaksikotisuus otetaan usein huomioon Luonnonvarakeskuksen (Luke) erikoistutkijan Anneli Viherä-Aarnion mukaan.

— Emikasvia ei kannata käyttää, koska ne roskaavat paljon enemmän, kun norkot putoavat maahan.

Moises Garibay

Haavan kukinta on lyhyt, vain muutaman päivän pituinen.
Haavan kukinta on lyhyt, vain muutaman päivän pituinen.

Runsas kukinta

Viime kesä tuotti haapaan valtaisan määrän kukka-aiheita.Sen seurauksena haapa kukkii nyt poikkeuksellisen runsaasti. Puiden kukkasilmut syntyvät Viherä-Aarnion mukaan edellisenä vuonna. Kukinnan määrä vaihtelee vuosittain.

Kuluvana keväänä kukinta on ollut runsasta ensin koivulla ja parhaillaan kuusella. Koivun kukinta on Kouvolan seudulla ohi. Kuusi pölyttää parhaillaan ja mäntykin aloittaa kukintaansa.

Kuusella kukinta on tänä keväänä poikkeuksellisen runsas. Sillä on harvoin hyviä siemenvuosia.

— Nyt on runsas kukinta ja tulossa hyvä siemenvuosi. Se merkitsee, että kuusen siementä karisee ensi talvena hyvin hangelle ja lähtee ensi keväänä itämään.

Koivu ja leppä ovat eniten allergisoivia lehtipuita, mutta haavan ei ole todettu aiheuttavan oireita.

Moises Garibay

Vaikka lenninhaivenia on nyt ilmassa paljon, se ei kuitenkaan merkitsi, että haapoja alkaisi kasvaa samassa suhteessa. Kaksikotinen puu leviää harvoin siemenestä.
Vaikka lenninhaivenia on nyt ilmassa paljon, se ei kuitenkaan merkitsi, että haapoja alkaisi kasvaa samassa suhteessa. Kaksikotinen puu leviää harvoin siemenestä.

Kaulaaminen auttaa, etteivät versot leviä

Vaikka haavan siemeniä liikkuu ilmassa paljon, puu kuitenkin lisääntyy pääasiassa kasvullisesti. Siementaimet ovat Viherä-Aarnion mukaan harvinaisia ja haapa tuottaa pääasiassa juurivesoja.

Kaadettavan haavan juuristosta nousee uusia versoja, jotka voivat levitä laajalle alueelle. Jos pihalta kaataa haavan eikä sen haluavan versovan uusia, puun runko kannattaa ensin kaulata eli poistaa kuori rungon ympäriltä noin kymmenen sentin levyisenä renkaana. Ravinto ei tällöin pääse latvuksesta latvuksesta juuriin ja juuristo heikkenee. Se vähentää vesomista. Puun annetaan kuivua ilman kuorta muutaman vuoden ja kaadetaan vasta sen jälkeen.