McDonald’s-yrittäjä Arja Palmu: Ketjun päätöksiin voi vaikuttaa

Kimmo Seppälä

McDonald's-yrittäjä Arja Palmu työllistää Kotkassa ja Kouvolassa yhteensä 90—100 ihmistä.

Kouvolan ja Kotkan McDonald’s-yrittäjä Arja Palmu aikoo jatkaa franchiseyrittäjänä vielä pitkään: Kouvolan Kellomäen ravintolalla on amerikkalaisen pikaruokajätin kanssa sopimus vuoteen 2034 saakka. Kotkansaaren ravintolan sopimus jatkuu vuoteen 2037.

19 vuoden kokemuksella Palmu jo tietää, millaiselle ihmiselle franchiseyrittäjyys sopii.

— Pitää olla vahvasti yrittäjähenkinen ja hyvin yhteistyökykyinen. Tarvitaan vahvaa tahtoa toimia ketjussa. Se mikä on ketjulle hyvä, on yksittäiselle ravintolalle hyvä.

Palmun mukaan yrittäjät voivat Suomessa vaikuttaa ketjun päätöksiin. Hän on kuulunut jo kahdeksan vuotta McDonald’sin markkinointiosuuskunnan hallitukseen, joka tekee kaikki ketjun valtakunnalliseen markkinointiin liittyvät päätökset.

Franchiseyrittäjyyteen liittyy Palmun mielestä samanlainen riskinotto kuin muuhunkin yrittämiseen. Esimerkiksi yhteen hampurilaisravintolaan joutuu investoimaan 500 000—700 000 euroa.

— Ravintolatoiminnan pitää olla niin kannattavaa, että oman investoinnin saa maksettua keskimäärin seitsemässä vuodessa.

Kaikki yritykset eivät onnistu. Palmu luopui viime syksynä tappiollisesta ravintolasta kauppakeskus Veturissa Kouvolassa kolmen vuoden jälkeen.

Takaisku toi hyvääkin: Kellomäessä myynti on Palmun mukaan kasvanut tänä vuonna 25 prosenttia ja Kotkassakin kuusi prosenttia.

— Iso osa Veturin Mäkkärin kävijöistä siirtyi Kellomäkeen. Sekin vaikuttaa, että teetin 1,5 vuotta sitten Kellomäessä ison remontin, jonka ansiosta keittiö toimii nopeammin ja paremmin. Kouvolassa on myös hirveän hyvä henkilökunta. Kaikki näkyy.

Johanna Värjä

Johanna Värjä

Luetuimmat

Uusimmat uutiset