Historiaa hymy huulessa: Kymiyhtiön tehtaanpoliisi sai apulaisen Saksasta jo ennen valtion poliisia - Kuuluisalla Hektorilla oli miltei maagiset kyvyt

Kymenlaakson ensimmäinen poliisikoira tuli Kymintehtaalle

Museovirasto

Kymenlaakson ensimmäisen poliisikoiran koulutuksesta löytyy varsin vähän tietoa.
Kymenlaakson ensimmäisen poliisikoiran koulutuksesta löytyy varsin vähän tietoa.

Kymenlaaksoon hankittiin ensimmäinen poliisikoiraksi tituleeraattu koira syksyllä 1910 runsas vuosi sen jälkeen, kun Helsingin poliisilaitokselle oli ostettu Saksasta Suomen ensimmäinen poliisikoira, kuuluisa Hektor.

Kymenlaakson koiraa ei hankkinut poliisi, vaan Kymiyhtiö, joka halusi pitää tehtaanpoliisinsa viimeistä huutoa olevassa iskussa.

Koirat olivat nimittäin lyöneet nopeasti itsensä läpi miltei maagiset kyvyt omaavina poliisin apulaisina.

”Kymintehtaan poliisikoira on osoittautunut täysin vastaamaan tarkoitustansa ja yhtiö aikoo hankkia samanlaisen myös Voikkaan tehtaalle”, kirjoitti Viipurin Sanomat marraskuussa 1910.

Kunnostautunut "poliisikoira" oli lehtijuttua tehtäessä vasta 11 kuukauden ikäinen pentu.

Tiedä sitten, minkälaisissa tehtävissä Kymiyhtiön ”poliisikoira” oli kunnostautunut, sillä se oli lehtijuttua tehtäessä vasta 11 kuukauden ikäinen pentu.

Tiedossa ei ole sekään, minkälaista koulutusta se oli saanut poliisikoira-tittelinsä takeeksi tai minkälainen koirakuiskaaja sitä oli antanut.

Yhtiön koiria käytettiin pääasiassa vartiokoirina, mutta silloin tällöin niitä hälytettiin myös varsinaisen poliisin avuksi etsimään kadonneita tai jäljittämään vankikarkureita.

Edellisen Historiaa hymy huulessa -sarjan jutun voit lukea täällä.