Maakuntauudistus pirstoisi Kouvolan lomituspalveluyksikön

Elena Liseytseva

Maatalouslomittaja Miia Timperi arvelee vain palkanmaksajan vaihtuvan maakuntauudistuksen yhteydessä.
Maatalouslomittaja Miia Timperi arvelee vain palkanmaksajan vaihtuvan maakuntauudistuksen yhteydessä.

Maakuntahallinnon aloituksen siirtyminen vuoteen 2020 on helpotus ainakin maatalouslomittajille. Ennen hallituksen keskiviikkoisia aikataulupäätöksiä lomitusjärjestelmän pelättiin suistuvan kaaokseen vuoden 2019 alussa.

Jos uudistus olisi tullut voimaan alkuperäisen suunnitelman mukaisesti, maatalouslomituksen siirto kunnilta maakunnille olisi pitänyt valmistella puolessatoista vuodessa. Samanaikaisesti on määrä toteuttaa lomitusjärjestelmän uudistus.

Kouvolassa nykyjärjestely koetaan hyväksi

Kouvolassa maatalouslomituksen järjestämiseen maakuntatasolla suhtaudutaan kriittisesti.

— Lomitus on järjestetty toimiviksi yksiköiksi yli maakuntarajojen. On haettu taloudellisuutta ja tehokkuutta. Maakuntakuviossa useamman maakunnan alueella toimivat lomitusyksiköt pienenevät, kertoo Kouvolan lomituspalveluyksikön lomitusjohtaja Tarja Vuorentausta-Helin.

Suomessa on tällä hetkellä 42 lomitusyksikköä. Tulevassa mallissa on 18 maakunnallista yksikköä. Osa yksiköistä on siis kasvamassa ja vastaavasti osa pienenee.

Kouvolan lomituspalveluyksikkö järjestää lomitusta kolmen maakunnan alueella. Kymenlaakson lisäksi mukana ovat Lahti ja Orimattila Päijät-Hämeestä ja entinen Ruotsinpyhtään alue, joka nykyisin kuuluu Loviisaan.

Noin kolmasosa lomituspalveluihin oikeutetuista tiloista sijaitsee Kymenlaakson ulkopuolella. Samoin noin kolmannes työntekijöistä asuu muissa maakunnissa. Kolme neljäsosaa lomittajista työskentelee osa-aikaisina.

Lomitusuudistuksen tarkoitus on lisätä lomittajien tuntimääriä ja mahdollistaa täysipäiväinen työllistyminen. Tilamäärän vähentyessä työntekijöitä tarvitaan aiempaa vähemmän. Kouvolaan ei ole vuosiin palkattu uusia kokopäiväisiä lomittajia.

Lomitettavien tilojen määrä pieni yhdessä maakunnassa

Tällä hetkellä vuosilomaan oikeutettujen karjatilojen määrä on 312. Tilamäärä on pienentynyt noin 30 tilan vuositahtia.

Jos lomitukset järjestetään maakunnittain, yhden maakunnan alueella olevien lomitettavien tilojen määrä voi olla varsin pieni. Lomituspalvelujen ostamisesta ja myynnistä maakuntien välillä ei ole tehty päätöksiä.

Epävarmuus muutoksista ja tulevaisuudesta jäytää lomittajia, lomituspalvelujen järjestäjiä sekä niiden käyttäjiä.

— Kaivataan tietoa korkeammalta tasolta. Lomitusjärjestelmä kaipaa uudistamista, mutta myös tietynlaista vakiintumista. Jatkuva muutoksissa eläminen ja niiden omaksuminen on haastavaa.

Anne Kokkonen, Anna-Elina Perttula

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.