Kouvolan jätelausunnosta tiukka äänestys kaupunginhallituksessa — Puheenjohtaja Harri Helmisen ääni ratkaisi

Katja Juurikko

Jätehuolto E. Parkkinen on yksi alan yksityisistä yrityksistä, jotka 
ovat hoitaneet tähän asti myös esimerkiksi taloyhtiöiden pakkaus- ja 
energiajätteiden kuljetuksia.
Jätehuolto E. Parkkinen on yksi alan yksityisistä yrityksistä, jotka ovat hoitaneet tähän asti myös esimerkiksi taloyhtiöiden pakkaus- ja energiajätteiden kuljetuksia.

Kaupunginhallituksen puheenjohtajan ääni ratkaisi Kouvolan kaupungin kannan jätteenkuljetusjärjestelmästä.

Kaupunginhallitus käsitteli maanantain kokouksessaan Kymen jätelautakunnalle menevää lausuntoa, jossa otettiin kantaa pakkaus- ja energiajätteiden kuljetuksiin. Ehdotetussa lausunnossa kaupunki puolsi siirtymistä kaupungin itsensä järjestämään jätteenkuljetukseen. Tämä tuli myös kaupungin lausunnoksi tiukan äänestyksen jälkeen.

Tällä hetkellä käytössä on kiinteistökohtainen järjestelmä, jossa esimerkiksi taloyhtiöt ovat voineet vapaasti valita jätteiden kuljettajan.

Vainiolta muutosesitys

Kaupunginhallituksessa Vesa Vainio (kd.) esitti Marjatta Nykäsen (kok.) kannattamana, että kaupunki esittäisi jätelautakunnalle pitäytyvänsä vanhassa järjestelmässä. Asiaa tarkasteltaisiin tässä tapauksessa jälleen noin viiden vuoden kuluttua, kun kuljetukset kilpailutetaan uudestaan.

Vainio perusteli muutosesitystä sillä, että Kymenlaakson Jäte on juuri kilpailuttanut uudet sopimuskumppanit viideksi vuodeksi. Jos muutos tehdään nyt, tilanne on Vainion mielestä alan yrittäjille kohtuuton ja ennakoimaton.

Äänestys päättyi tasan 6—6. Kuljetusjärjestelmän muutosta kaupunkivetoiseksi kannattivat Maria Eloranta (sd.), Harri Helminen (sd.), Birgit Koskela (kok.), Jukka Nyberg (sd.), Kaisa Spies (vihr.) ja Sanna Tähtinen (sd.).

Järjestelmän olisivat pitäneet ennallaan viiden vuoden ajan Jenny Hasu (kesk.), Kimmo Jokiranta (kesk.), Ville Kaunisto (kok.), Jari Käki (ps.), Marjatta Nykänen (kok.) ja Vesa Vainio (kd.).

Kun äänestys päättyi tasatilanteeseen, kaupungin kannan ratkaisi puheenjohtaja Helmisen ääni. Näin lausuntoon jäi alkuperäinen kanta eli kuljetusjärjestelmän muuttaminen kaupungin järjestämäksi toiminnaksi.

Jätelautakunta päättää ensi viikolla

Asiasta päättää Kymen jätelautakunta ensi viikolla. Kaupungin lausunto ei ole lautakuntaa velvoittava.

Kaupunginhallitus joutui puimaan asiaa toistamiseen, kun 19. marraskuuta pidetyssä kokouksessa Tapio Karvonen (kok.) osallistui asian käsittelyyn ja päättämiseen esteellisenä. Karvonen oli yhteisöjäävi, koska hän on kunnallisen jätehuoltoyhtiön Kymenlaakson Jätteen hallituksen varajäsen.

Jo kokouksessa tarkistetun pöytäkirjan mukaan Karvonen poistui eilen maanantaina asian käsittelyn ajaksi kokoushuoneesta.

Kommentoidut