Katso kuvat: Lähes 350 siperianhuskyä koolla Iitissä — Mankalan erikoisnäyttely on Suomen huskyhistorian suurin

Lukas Pearsall

Katso kuvat: Lähes 350 siperianhuskyä koolla Iitissä — Mankalan erikoisnäyttely on Suomen huskyhistorian suurin

Lukas Pearsall

Lukas Pearsall

Lukas Pearsall

Lukas Pearsall

Lukas Pearsall

Siperianhusky on kuin sipsit. Kun yhden ottaa niin haluaa lisää, sanoo Mari Pajaskoski ja nauraa. Hän on korialaisen Arctic Soul -kennelin perustaja ja toiminut huskyjen kanssa yli 30 vuotta.

— Valjakkourheilu on sellaista, että se vie mukanaan. On vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Parhaimmillaan valjakkoon saa luotua lähes telepaattisen yhteyden, Pajaskoski kuvailee sitä, mikä vetokoirissa viehättää.

Tänä viikonloppuna Pajaskoski pääsee kisaamaan koirineen melkein kotikulmilla, tosin nyt ei kilpailla valjakoittain vaan arvioidaan koiria yksilöinä.

Vuosittainen siperianhuskyjen erikoisnäyttely järjestetään tällä kertaa Iitin Mankalassa Yli-Kaitalan mökkialueella. Se on paitsi osa Suomen siperianhuskyseuran 50-vuotisjuhlia, myös suurin huskyjen erikoisnäyttely, joka Suomessa on tähän asti järjestetty. Näyttelyyn on ilmoitettu yhteensä 347 koiraa.

— Kun treenit alkavat syksyllä, huskyväki kokoontuu, sanoo Pajaskoski.

Hän on myös tämän vuoden erikoisnäyttelyn näyttelytoimikunnan sihteeri.

Tuomarit Skotlannista

Huskyharrastus on kansainvälinen harrastus. Pajaskoski on tuomaroinut muun muassa Ruotsissa ja Norjassa, ja Iitin erikoisnäyttelyn palkintotuomarit Elisabeth Hawthorn ja Mark Theaker tulivat paikalle Glasgow’n liepeiltä Skotlannista.

— Ajattelin, että eläimiä on noin 250. Selkä on jo kipeä, puhalteli Theaker lauantaina kun aamupäivän arvioinnit oli tehty ja edessä lounastauko.

Suomen ystäväksi tunnustautuva, yli 20 vuotta täällä vieraillut Theaker on nyt ensimmäistä kertaa tuomaroimassa. Hän antaa vuolaat kehut suomalaiskoirille — ja niiden omistajille.

— Suomalaiset koiranomistajat ovat ymmärtäväisiä. Tuomarin mielipide on kuitenkin vain yhden ihmisen mielipide. Itse pidän koirista, jotka näyttävät siltä, että ne ovat myös työkoiria, eivät pelkkiä näyttelykoiria, hän sanoo.

— Suomessa taso on korkea.

Lumen puuttuessa ajetaan kärryillä

Työkoiralla Theaker viittaa siihen, että siperianhusky on rekikoira, joka on parhaimmillaan valjaissa kelkan tai vaunun vetäjänä.

Etelän leudot talvet eivät uhkaa harrastusta, sanoo Pajaskoski.

— Sulan maan kilpailut ja kärryluokat ovat lisääntyneet. Valjakkourheilu on suosittua juuri Britanniassakin, jossa ajetaan paljon kärrykisoja.

Vuosikalenteri jakautuu kuitenkin yhä kahteen: talvella kisataan, kesällä levätään.

— Syksyllä on peruskuntotreeniä. Yleensä minulla on valjakossa 8—12 koiraa. On myös voimatreeniosuus, jotta saa vauhtikestävyyttä ja puhdasta voimaa juosta. Kun kausi etenee, jatkuu peruskuntotreeni, ja aletaan ajaa myös nopeutta, hän luettelee.

Koirat tarvitsevat liikuntaa luonnostaan paljon. Ohjastajilta vaaditaan erilaista motivaatiota.

— Jos meinaa kisata ja menestyä, koirat pitää valjastaa, vaikkei keli niin mukava aina olisikaan.

Iitin erikoisnäyttely jatkuu vielä sunnuntaina, jolloin vuorossa ovat nartut ja kasvattaja- ja jälkeläisluokat. Pennut ja urokset kisasivat lauantaina.

Tapani Olkku

Tapani Olkku

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.