Koronan keskelle silmäniloa: Valkealan kylissä kylvetään auringonkukkaa teiden varsille – Kesällä niitä saa käydä keräämässä

Valkealan aluetoimikunta kunnostaa kesän aikana Huikeimman lenkin luontopolun ja uimarannan talkoilla. Korona viivyttää talkoiden alkamista.

Auringonkukat ilahduttavat Valkealassa kulkevia kesällä.
Auringonkukat ilahduttavat Valkealassa kulkevia kesällä.

Viime kesänä valtatie 15:n varren vetonaula oli Valkealan Jokelan kohdalla yksityisen maanomistajan kylvämät auringonkukkakaistat. Tänä kesänä ne saavat jatkoa. Valkealan aluetoimikunta jakaa noin kymmenelle viljelijälle auringonkukansiementä maisemointipeltoja varten.

– Halusimme tuoda koronan keskelle Valkealassa liikkuville iloa, Valkealan aluetoimikunnan jäsen Suvi Kalliomäki sanoo.

Viljelijät saavat siemenet noin puolen hehtaarin alalle. Siementä on varattu viidelle hehtaarille. Aluetoimikunta haki rahaa siementen hankintaan kaupungin aluetoimikunnille myöntämistä kehittämisrahoista.

Peltojen on sijaittava näkyvällä paikalla, mutta kuitenkin niin, että kukkia voi vaarattomasti käydä poimimassa myöhemmin kesällä.

Viljelijöitä on jo ilmoittautunut mukaan, vaikka siementen kylvö jää hieman viime tippaan.

– Aitomäen ja Valkealan kirkonkylän suunnilla on ollut kiinnostusta. Syy, miksi olemme vähän myöhässä johtuu siitä, että asian polkaisu käyntiin vei oman aikansa, Kalliomäki sanoo.

Jussi Lopperi

Huikeimman lenkin pitkospuita levennetään ja pidennetään.
Huikeimman lenkin pitkospuita levennetään ja pidennetään.

Kun sato on valmis poimittavaksi, viljelijät ilmoittavat siitä aluetoimikunnalle. Paikalle pystytetään kyltit, jossa kerrotaan poimimisen olevan luvallista.

Huikein lenkki siistiytyy

Valkealan aluetoimikunta kunnostaa kevään ja kesän aikana kirkonkylällä sijaitsevan Huikeimman lenkin luontopolun ja sen vieressä olevan uimarannan. Talkootöitä on kevään aikana hidastanut korona, joka on estänyt kokoontumiset. Aluetoimikunta aikoo järjestää talkoita kesäkuun alussa.

Talkooporukka raivaa ja kunnostaa huonoon kuntoon päässyttä luontopolkua. Lenkin pitkospuita aiotaan esimerkiksi leventää ja pidentää. Uimaranta on tarkoitus siistiä. Talkooväki purkaa muun muassa huonokuntoiset venepaikat, tekee penkkejä penkkejä ja toisen tulipaikan.

Jussi Lopperi

Huikein lenkki päättyy tähystystornille, josta näkyy Lappalanjärvelle.
Huikein lenkki päättyy tähystystornille, josta näkyy Lappalanjärvelle.