Nuori kouvolalaismies otti äitinsä nimissä luvatta pikavippejä yli 18 000 euroa – Oikeus määräsi ehdollista vankeutta mutta katsoi, että syytetty joutui huolehtimaan perheen taloudesta liian nuorena

Käräjäoikeuden istuntojen määrä on vähentynyt korona-aikana alle puoleen tavallisesta. Kesäkuussa istuntoja aletaan lisätä.

Moises Garibay

Syytetty katui tekoaan Kymenlaakson käräjäoikeudessa.
Syytetty katui tekoaan Kymenlaakson käräjäoikeudessa.

Kouvolalainen vuonna 2000 syntynyt mies otti luvatta äitinsä nimissä pikavippejä yli 18 000 euron edestä vuosina 2017 ja 2018. Lisäksi hän tilasi äitinsä nimissä verkkokaupasta kuulokkeet ja tietokonepelitarvikkeita yhteensä noin 500 euron edestä, vaikka tiesi, ettei pysty maksamaan tuotteita.

Mies myönsi tekonsa tiistaina Kymenlaakson käräjäoikeudessa. Äidin verkkopankkitunnuksilla ja henkilötiedoilla saadut rahat menivät miehen omaan käyttöön.

Kymenlaakson käräjäoikeus tuomitsi miehen neljän kuukauden ehdolliseen vankeuteen osittain nuorena henkilönä tehdystä törkeästä petoksesta, maksuvälinepetoksesta ja petoksesta. Rangaistuksen kesto sijoittuu törkeän petoksen rangaistusasteikon alarajalle.

"Eihän minun olisi pitänyt hoitaa tuollaisia aikuisten asioita"

Syytetty teki valtaosan rikoksista ollessaan alaikäinen. Oikeudessa mies kertoi vastanneensa perheensä raha-asioista noin 15-vuotiaasta lähtien. Hän piti vastuuta liian suurena ja selitti, ettei osannut hoitaa taloutta.

– Olin keskellä pahinta murrosikää. Eihän minun olisi kuulunut hoitaa tuollaisia aikuisten asioita.

Sekä syyttäjä että käräjätuomari totesivat, että syytetty oli joutunut ikäänsä nähden turhan vastuulliseen asemaan. Oikeus otti asian huomioon rangaistuksen kestoa arvioitaessa.

Korvauksia maksettavaksi vajaat 17 000 euroa korkoineen

Oikeudenkäyntiin mennessä mies oli pystynyt maksamaan ottamistaan pikavipeistä takaisin vain pienen osan. Luottoyhtiöt vaativatkin korvauksia vajaan 17 000 euron edestä korkoineen.

Syytetty ei kiistänyt oikeudessa korvausvaatimusten perusteita tai summia, joten oikeus määräsi korvaukset maksuun täysimääräisinä.

Tuomio ei ole lainvoimainen, koska siitä voi vielä valittaa 30 päivän aikana.

Käräjäoikeuden istuntojen määrä on vähentynyt alle puoleen korona-aikana

Koronapandemian takia Kymenlaakson käräjäoikeuden istuntojen määrä on vähentynyt maaliskuun puolivälistä lähtien alle puoleen tavallisesta.

Korona-aikana sekä rikos- että siviiliasioiden istuntoja on peruttu. Laamanni Markku Almgrénin mukaan istuntoja on järjestetty pääosin vain kiireellisimmissä tapauksissa. Esimerkiksi sellaiset rikosjutut on käsitelty, joissa syytetty on ollut vangittuna tai rikoksen vanhentumisaika lähellä. Siviilijutuista kiireellisinä on käsitelty muun muassa huoltajuusriidat.

Kouvolaan tulossa uusi videoneuvottelulaite

Almgrénin mukaan tuomarit ovat käsitelleet asiat kiireellisyysluokitusten ja muun tärkeyden perusteella. Myös istuntosalien turvallisuus on ollut tuomarien vastuulla. He ovat varmistaneet esimerkiksi sen, että saleissa on istuttu riittävin turvavälein.

Istuntojen alkamisaikoja on porrastettu ja etäyhteyksiä käytetty tavallista enemmän. Esimerkiksi huhtikuussa Kouvolassa käsiteltiin henkirikosjuttua, jossa syytetty osallistui istuntoon vankilasta käsin ja hänen puolustajansa istui salissa.

– Meillä on ollut laitteita käytössä muutenkin, mutta nyt Kouvolaan on tulossa yksi uusi videoneuvottelulaite ja Kotkaan kaksi, Almgrén sanoo.

Syksyllä oikeus purkaa keväältä kertynyttä istuntosumaa

Kesäkuun alussa käräjäoikeus alkaa lisätä siviiliasioiden istuntomäärää. Rikosasioiden istuntoja aletaan lisätä heinäkuun alusta alkaen. Alkava kesäkausi vaikuttaa istuntojen aikatauluun.

– Syksyllä istuntoja järjestetään selvästi tavallista enemmän, jos epidemia ei pakota uusiin rajoituksiin. Keväältä peruutettuja istuntoja sovitellaan kalenteriin.

Haastemiehet ovat tehneet töitään muuten tavallisesti, mutta ohjeena on ollut se, että vaikeasti tavoitettavia haastettavia ei ole etsitty ja haastamisessa on noudatettu erityistä varovaisuutta.

Haasteita pyritään yhä toimittamaan turvaetäisyyksiä pitäen. Korona-aikana haastekirjettä ei ole välttämättä viety haastettavan kotiin, vaan tapaaminen on voitu sopia puhelimessa. Asiakirja on voitu sijoittaa esimerkiksi pöydälle tai auton katolle, josta haastettava on voinut sen poimia.

Luetuimmat