Kymsote: Koronaa tulee edelleen ulkomailta – Koronarajoitukset jatkuvat Kouvolassa helmikuun puoliväliin

Avi valmistelee yleisötapahtumien rajoittamista helmikuun loppuun. Osa abiturienteista voi tarvittaessa saada lähiopetusta ennen kirjoituksia.

Katja Juurikko

Aluehallintovirasto valmistelee Kymenlaaksossa tapahtumien ja yleisötilaisuuksien rajoittamista helmikuun loppuun.
Aluehallintovirasto valmistelee Kymenlaaksossa tapahtumien ja yleisötilaisuuksien rajoittamista helmikuun loppuun.

Koronaviruksen leviäminen ei ole osoittanut hiipumisen merkkejä Kouvolassa eikä muuallakaan Kymsoten alueella. Viime viikkojen tartunnoista noin 20 prosenttia on todettua henkilöillä, joilla ei ole vakituista asuinpaikkaa Kymenlaaksossa tai Suomessa, Kymsote toteaa tiedotteessaan. Lisäksi tartuntoja on todettua ulkomailla matkustaneilla kymenlaaksolaisilla, erityisesti Virossa tai Venäjällä käyntien jälkeen. Tartunnoista pystytään jäljittämään tällä hetkellä noin 80 prosenttia, Kymsote kertoo.

Koronaviruksen herkemmin tarttuvampaa muunnosta, brittivarianttia ei Kymenlaaksossa ole tavattu lisää sitten joulun jälkeisen ajan. Kymsote tutkii Kymenlaaksossa otettuja testejä varianttien varalta koko ajan.

Rajoitukset jatkuvat

Kymenlaaksossa jatkuvat tällä hetkellä käytössä olevat koronasuositukset ja -rajoitukset helmikuun 14. päivään saakka. Keskiviikkona kokoontunut koronakoordinaatioryhmä antoi suosituksen aluehallintovirasto aville leviämisvaiheen rajoitusten jatkamisesta tapahtumien ja yleisötilaisuuksien osalta helmikuun loppuun saakka. Avi valmistelee määräystään annettavaksi ensi viikolla.

Virustilanne pysynyt samana

Kymenlaakson koronavirustilanteessa ei ole tapahtunut merkittäviä muutoksia viimeisen viikon aikana. Viime viikolla uusia tartuntoja varmistui 44. Määrä oli selkeästi vähemmän kuin vuoden ensimmäisellä viikolla. Tuolloin tartuntoja oli 72. Tällä viikolla uusi tartuntoja oli keskiviikkoon mennessä jo 32. Niistä 19 uutta varmistui keskiviikkona.

Positiivisten tulosten osuus kaikista näytteistä on hieman laskenut aiemmasta. Niiden osuus on nyt 3,9 prosenttia.

– Osuus on kuitenkin edelleen korkea, Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa toteaa tiedotteessa.

Lähiopetus mahdollista osalle abeista

Abiturienttien kirjoituksiin valmistautumisessa koordinaatioryhmä täsmensi aiempaa suositustaan. Kunnilla on mahdollisuus järjestää lähiopetusta niille abiturienteilla, joille se on tarpeen kirjoituksiin valmistautumisessa.

Ryhmä linjasi, että välttämätön lähiopetus koskee myös erityisesti erityistukea tarvitsevia abiturientteja kirjoituksiin valmistautumisessa. Kunnat itse päättävät itse, järjestävätkö ne mahdollista lähiopetusta.

Koordinaatioryhmän mukaan lähiopetuksessa on noudatettava tarkasti suojautumis- ja turvaohjeita. Suositus on voimassa ylioppilaskirjoituksiin asti.