Öljykasveissa esiintyy tuholaisia tänä vuonna runsaasti – Syysviljat pääsevät tänä vuonna tuholaisten käsittelystä helpolla

Teppo Komulainen

Öljykasveissa esiintyy tuholaisia tänä vuonna runsaasti – Syysviljat pääsevät tänä vuonna tuholaisten käsittelystä helpolla

ProAgrian kesäkuussa tehdyn kasvutilannekatsauksen mukaan Etelä-Suomessa kevätviljojen kasvustoissa on havaittu paikoin runsaasti kirppoja, luteita ja kirvoja. Ne ovat paikallisesti saattaneet aiheuttaa pahojakin tuhoja. Syysviljoilla tuholaisia esiintyy katsauksen mukaan tavanomaista vähemmän.

Öljykasveissa kirppoja ja rapsikuoriaisia on esiintynyt runsaasti. Kirppojen osalta peittaus on tehonnut suhteellisen hyvin, ja ylimääräisiltä ruiskutuksista on vältytty. Rapsikuoriaisia sen sijaan on poikkeuksellisen runsaasti, eivätkä normaalit torjuntatoimet näytä riittävän tuholaispaineen kurissa pitämiseen.

Öljykasvien satonäkymät arvioidaan katsauksessa tavanomaista heikommaksi.

Palkokasvit selvisivät hyvin

Myös Luonnonvarakeskuksen erikoistutkijan Erja Huusela-Veistolan mukaan öljykasveilla on ollut tänä vuonna tuholaisia edellisvuosien tapaan erityisen paljon.

–Kaalikoita ei ole tullut niin valtavia määriä kuin tässä muutamina vuosina. Tuntuu kuitenkin, että on hyvin paikallista, missä niitä on.

Palkokasveilla on Huusela-Veistolan mukaan esiintynyt alkukasvukaudesta runsaasti juovahernekärsäkkäitä, jotka vioittavat herneiden ja härkäpapujen taimia.

–Niistä kasvustot selvisivät kuitenkin melko hyvin.

Myös hernekääriäisiä on esiintynyt, mutta niitä on torjuttu ja niiden lento alkaa olla hiipumassa.

Viljatuhot vähäisiä

Viljoissa ei ole Huusela-Veistolan mukaan tänä vuonna juurikaan esiintynyt niille tavanomaisia tuholaisia, kuten tuomikirvoja. Myös tähkäsääskiongelmat ovat jäämässä vähäisiksi.

Sen sijaan ongelmana ovat hänen mukaansa olleet yleensä harvinaiset varsikirpat ja kirsikärpäset sekä yökköstoukat, jotka ovat paikoin aiheuttaneet tyvivioituksia kevätviljoilla.

–Tyvivioitukset ovat olleet kuitenkin tänä vuonna tyypillisiä, mikä johtuu osin kevään ja kesän vaihtelevasta säästä, jonka takia kasvu hidastui.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset

Kommentoidut