Kouvolalaiset uhmasivat sadetta eksoottisten makuelämysten vuoksi — Kauppiaat ja ruokakojujen pitäjät kiertävät Suomea pisimmillään viisi kuukautta, katso kuvat!

Australialaisen hampurilaispaikan pitäjät tarvitsevat useita kylmäsäilytysrekkoja kengurun- ja krokotiilinlihan kuljettamiseen.

Moises Garibay

Bruno Daniele (vasemmalla) ja Luca Molinaro myyvät Manskilla italialaisia juustoja, salamia, oliiviöljyä ja balsamiviinietikkaa. Samalla yrityksellä on markkinoilla useita kojuja.
Bruno Daniele (vasemmalla) ja Luca Molinaro myyvät Manskilla italialaisia juustoja, salamia, oliiviöljyä ja balsamiviinietikkaa. Samalla yrityksellä on markkinoilla useita kojuja.

Kolea ja kostea sää ei karkottanut ihmisiä Kouvolan keskustasta Kansainvälisten suurmarkkinoiden toisena päivänä. Erityisesti runsaslukuiset ruokakojut houkuttelivat kouvolalaisia ja keräsivät syöjiä katostensa alle.

Jonoa keräsi esimerkiksi Keskikadulle ravintolansa pystyttänyt The Australian Barbeque Co., joka myy kengurun, krokotiilin ja kamelin lihalla täytettyjä hampurilaisia. Australialainen omistaja Nigel Donnelly osallistuu työntekijöineen nyt toista kertaa suurmarkkinoiden kiertueeseen. Hän on aiemmin vienyt yrityksensä Norjaan ja Tanskaan ja tapasi näillä matkoilla henkilöitä, jotka ehdottivat Suomen-vierailua.

Moises Garibay

Alex James viimeistelee kenguruhampurilaista, joka on ollut Suomessa australialaisravintolan suosituin annos.

— Viimevuotinen kokemus oli hieno. Ilma oli kaunis ja ihmiset mukavia ja ystävällisiä. Olen huomannut, että suomalaiset kokeilevat mielellään uusia asioita. Kenguruhampurilainen on ollut täällä suosituin tuotteemme.

Markkinat kiertävät kaikkiaan 17 kaupungissa. Australialaiset ovat mukana koko viiden kuukauden kiertueen ajan. Mukaan tarvitaan isoja kylmäsäilytysrekkoja, jotta kotimaasta tuotu liha säilyy hyvänä.

— Ei ole helppoa olla niin pitkään poissa kotoa. Vapaapäivinä katselemme mielellämme nähtävyyksiä tai harrastamme vesiurheilua. Toisaalta joskus on mukava olla tekemättä mitään, Donnelly sanoo.

Suurmarkkinoiden viimeinen etappi on syyskuussa Helsingissä, josta australialaiset suuntaavat Italiaan.

Moises Garibay

Kouvolan keskustassa näkee paljon eri maiden lippuja, koska kauppiaita on pyydetty ilmaisemaan niillä yrityksen kotimaa.

Belgialaisia vohveleita Torikadulla myyvässä Lisa’s Waffelhausissa työskentelee monikansallinen joukko. Yritys on itävaltalainen, mutta työntekijöitä on Unkarista, Itävallasta, Thaimaasta ja Suomesta.

— Eilen oli normaali myyntipäivä, ja väkeä oli enemmän liikkeellä illansuussa. Tämä on uusi paikka, joten kestää varmaan hetken, ennen kuin ihmiset löytävät tänne, Hanni Kiero arvelee.

Kiertueen raskautta helpottaa hänen mukaansa mukava työporukka.

Moises Garibay

Itävaltalainen Lisa Aman levittää kastiketta belgialaiseen vohveliin. Lisa's Waffelhausissa on työntekijöitä neljästä maasta.

— Nauramme, tanssimme ja juhlimme yhdessä. Jokaisessa kaupungissa kohtaa vähän erilaisia ihmisiä. Kouvolalaiset ovat tähänastisen kokemuksen perusteella puheliaita.

Myös moni supisuomalainen yritys on mukana tavoittelemassa asiakkaita. Manskilla olevan Kuusamon kalaravintola & Street Foodin yrittäjä Jyrki Hurme ei koe olevansa alakynnessä eksoottisten vaihtoehtojen rinnalla. Hänenkin valikoimassaan on muikku- ja lohiannosten rinnalla japanilaista ruokaa.

Moises Garibay

Kuusamon kalaravintola & Street Foodissa valmistuvat rinnakkain muikut ja japanilainen ruoka. Paistajana Marita Jarjue.

— Ihmisten kiinnostus vaihtelee. Joku on aina jossain suosittu, eikä kenelläkään ole aina parasta. Torstaina kauppa kävi hyvin. Oli kohtuullinen ilma, ja liikkeellä oli paljon eläkeläisiä.

Moises Garibay

Markkinoilla on myös pienimuotoinen huvipuisto.

Kansainväliset suurmarkkinat Kouvolassa 26.5. asti. Avoinna perjantaina ja lauantaina kello 10—20 ja sunnuntaina kello 10—18.

Luetuimmat