Tanhuantien kiinteistön yrittäjille happy end — rakennus vältti purkutuomion

Kesko harkitsi vanhan K-kaupan kiinteistön purkamista. Nyt kiinteistössä toimivat yrittäjät saavat hengittää vapaasti.

Katja Juurikko

Tanhuantien yrittäjyyskeskus Metroppin Juha Varanka on tyytyväinen Keskon päätökseen.
Tanhuantien yrittäjyyskeskus Metroppin Juha Varanka on tyytyväinen Keskon päätökseen.

Yrittäjä Juha Varanka perusti kaikille avoimen puuverstaan Kouvolaan neljä vuotta sitten. Kotkankalliokadun kiinteistön tila oli hyvä, mutta pieni.
Varanka asetti nopeasti tähtäimeensä Tanhuantien Valintatalon kiinteistön, jossa toimi tuolloin Posti, Matkahuolto ja kauppa. Lisäksi se sijaitsi hyvien liikenneyhteyksien varrella.

Tuolloin kiinteistössä toimi vielä Valintatalo, mutta juuri kun nimi oli saatu vuokrasopimukseen puolentoista vuoden mittaisten neuvottelun jälkeen, Valintatalo vaihtui K-kaupaksi ja vuokranantaja Keskoksi.

K-Kauppa lopetti toimintansa Tanhuantiellä alkuvuodesta. Samalla Kesko puntaroi Tanhuantien kiinteistön kohtaloa, sillä Keskon mukaan rakennus kaipaisi kunnostusta. Keskon kauppapaikkapäällikkö Harri Salovaara vilautti Kouvolan Sanomien haastattelussa jopa kiinteistön mahdollista purkamista.

Isompaa vaihdetta silmään

Tieto sai Varangan takajaloilleen. Hänen uuteen tilaan perustamansa yrittäjyyskeskus Metroppi oy oli ehtinyt toimia uusissa tiloissa vasta vajaan vuoden ajan. Metropissa on alivuokralaisena 11 yritystä. Lisäksi Tanhuantien kiinteistössä toimii myös ravintola ja kampaamo.
— Neuvottelin parin mahdollisen uuden vuokralaisen kanssa, kun tieto Keskon suunnitelmista tuli. Neuvottelut loppuivat silloin kuin seinään, Varanka kertaa.

Yrittäjyyskeskus toimii kokonaan vuokratuloilla, joten uusien vuokralaisten kaikkoaminen oli ikävä takaisku yrittäjälle. Varanka avasikin nopeasti keskusteluyhteyden Keskon suunnalle.

Keskon saatua lisätietoa Metropin toiminnasta tuli heiltä helpottava tieto: Tahnuantien kiinteistöä ei pureta. Kesko on jopa lupautunut uusimaan kiinteistön ulkoverhoilua.
— Kesko lupasi, että toistaiseksi rakennuksen jatkosta ei ole varmuutta, nyt sitä ei ainakaan olla purkamassa.

Varangalle tieto tuli helpotuksena. Mahdollisuus kiinteistön purkamisesta heitti ikävän varjon yrittäjän toiminnalle.
— Nyt laitetaan isompaa vaihdetta silmään. Tarkoitus on hankkia tiloihin lisää vuokralaisia.

Yritys pystyyn parissa tunnissa

Varangan yrittäjyyskeskuksen yhdestätoista yrityksestä muutama on hänen omiaan. Varangan Verstas 24 oy tarjoaa asiakkailleen ammattitasoisen puusepänverstaan käyttöön mihin kellonaikaan tahansa.

Verstaan lisäksi tiloissa toimii muun muassa Golf 24 oy, Studio Pepita ky, restaurointiosuuskunta Kymen Karmiini, Korentori tmi ja Guitar Service tmi. Metropilla on toimitilaa yhteensä noin 1400 neliömetriä.
— Lähes kaikki yritykset seurasivat mukana, kun muutimme näihin tiloihin Kotkankallionkadulta.

Varangan mukaan uusille yrityksille on helppoa raivata tilaa keskukseen. Kalustettua tilaa on jo valmiina. Hän toteaa yrityksen perustamisen onnistuvan vaikka parissa tunnissa tiloissa toimivan tilitoimiston avulla.
— Tänne voi kävellä ovesta sisään ja ilmoittaa haluavansa perustaa yrityksen. Meillä on tilaa.

Luetuimmat