Kemira haluaa yhä purkaa Kymin tehdasalueen vanhan pahvikuivaamon — Yritys valitti purkuluvan hylkäämispäätöksestä Itä-Suomen hallinto-oikeuteen

Kemiran mielestä rakennuksen alla oleva ja sitä ympäröivä maa on todennäköisesti pilaantunutta. Yhtiön mukaan se estäisi tai vähintään rajoittaisi rakennuksen mahdollista jatkokäyttöä.

Katja Juurikko

Kymin tehdasalueella Kuusaansaarella sijaitseva vanha pahvikuivaamo on vuodelta 1886. Kemiran mielestä kuivaamon purkaminen olisi paras ratkaisu. Arkistokuva.
Kymin tehdasalueella Kuusaansaarella sijaitseva vanha pahvikuivaamo on vuodelta 1886. Kemiran mielestä kuivaamon purkaminen olisi paras ratkaisu. Arkistokuva.

Kemira Chemicals on valittanut Itä-Suomen hallinto-oikeuteen Kouvolan rakennus- ja ympäristölautakunnan päätöksestä, jonka perusteella Kemira ei saa purkaa Kymin tehdasalueella sijaitsevaa vanhaa pahvikuivaamoa.

Rakennus- ja ympäristölautakunta päätti asiasta helmikuussa. Lautakunta oli yksimielinen purkulupahakemuksen hylkäämisestä.

— Viranhaltijat ovat tutkineet asian erittäin tarkkaan. Rakennuksen suurin ongelma on se, että vesikattoa ei ole pidetty ehjänä, puheenjohtaja Risto Kuisma (sd.) perusteli päätöstä reilu kuukausi sitten.

Valitus lähti perjantaina

Kemiran viestintäjohtaja Tero Huovinen kertoo, että yritys lähetti valituksen viime viikon perjantaina Itä-Suomen hallinto-oikeudelle.

Kemiran näkemyksen mukaan pahvikuivaamon purkaminen olisi paras ratkaisu. Yhtiön mielestä kuivaamon kunnostaminen turvallisesti ja kulttuurihistoriallinen arvo säilyttäen vaatisi kohtuuttoman paljon resursseja. Kemira perustelee valitusta sillä, että rakennus ei ole ollut käytössä yli 20 vuoteen ja sisätiloissa liikkuminen on vaarallista sortumavaaran takia.

Yhtiön mukaan rakennuksen alla oleva ja sitä ympäröivä maa on todennäköisesti pilaantunutta, mikä joko käytännössä estää kokonaan tai rajoittaa rakennuksen mahdollista jatkokäyttöä.

Yhtiö pitää erittäin epätodennäköisenä, että rakennukselle löytyisi kunnostettunakaan jatkokäyttöä.

Kemira on vuokrannut alueen UPM:ltä. Yhtiön mukaan kyseisellä alueella on kulttuurihistoriallista arvoa, mutta pahvikuivaamoa ei ole suojeltu yksittäisenä rakennuksena.

Vesikatto on korjattava

Lautakunta päätti helmikuussa määrätä Kemiran korjaamaan rakennus siten, että lisävaurioita ei enää sään takia tule. Vesikaton kunnostus on tehtävä muutoksenhausta huolimatta syyskuun loppuun mennessä.

Lisäksi lautakunta määräsi omistajan tekemään kartoituksen rakennuksessa olevista ongelmajätteistä ja terveydelle vaarallisista aineista ennen kuin korjaustyöt alkavat.

Vanha pahvikuivaamo on rakennettu vuonna 1886. Kaupunki katsoo, että rakennus on valtakunnallisesti merkittävä puunjalostusteollisuuden esimerkki Kuusankoskella.

Rakennuksen katsotaan kuuluvan oleellisesti Kuusankosken teollisuusmaisemaan.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset