Seurakuntalaiset eivät ole asiakkaita, sanoo lähes 800 kilometrin päästä Iittiin muuttanut uusi kirkkoherra

Lukas Pearsall

Iitin uusi kirkkoherra Mikko Pelkonen haluaa tulla tutuksi seurakuntalaisten kanssa. Siihen hän toivoo apuja paitsi työstä, myös omasta metsästys- ja kalastusharrastuksestaan.
Iitin uusi kirkkoherra Mikko Pelkonen haluaa tulla tutuksi seurakuntalaisten kanssa. Siihen hän toivoo apuja paitsi työstä, myös omasta metsästys- ja kalastusharrastuksestaan.

Iitin uusi kirkkoherra Mikko Pelkonen on ehtinyt olla virassaan kaksi viikkoa, ja vauhdikasta on ollut.

— Kesällä on kaikennäköistä touhua, ja osa työntekijöistä vielä lomalla. Uuden opettelua tämä on.

Pelkonen aloitti työnsä 5. kesäkuuta. Tehtävään hän siirtyi Pellon seurakunnan kirkkoherran virasta.

Iitissä Pelkonen sai johdettavakseen noin 5 600 jäsenen seurakunnan, joka on hieman suurempi mutta monilla tavoin samanlainen kuin edellinen.

— Ehkä pohjoisessa ihmiset ovat vähän sitoutuneempia seurakuntaelämään. Täällä taas on muuta rientoa ja harrastuneisuutta enemmän.

Iitin kirkkoa Pelkonen kehuu upeaksi, ja pienen seurakunnan etu on se, että ihmiset tunnetaan. Vastaanotto on ollut lämmin, kirkkoherra kiittelee.

— Seurakunta ei ole palvelutuottaja eikä sillä ole asiakkaita, vaan se on yhteisö. Raamattu vertaa seurakuntaa Kristuksen ruumiiseen, jossa joka jäsenellä on paikkansa. Jos joku jäsen puuttuu, niin koko ruumis kärsii.

Haasteet Iitissä ovat samat kuin monella muulla paikkakunnalla. Väki vanhenee ja vähenee.

— Seurakunnassa mietitään juuri pitkän aikavälin suunnitelmia. Mistä voidaan luopua kun verotulot pienenevät? Hyvä visio on se, että on ketterä, toimiva ja elävä seurakunta, jossa rakenteet eivät kahlitse toimintaa, Pelkonen sanoo.

Pitkä ura pohjoisessa

Pelkonen ei osaa määritellä itseään kirkon jäsenenä konservatiiviksi tai uudistusmieliseksi.

— Sitä pitäisi kysyä niiltä, jotka ovat tehneet kanssani työtä. En osaa ottaa tuohon itse kantaa.

Seurakunnan ja kirkon pitää toisaalta muuttua ja olla ajassa kiinni. Toisaalta kaiken ydin on Jumalan sanassa, joka ei muutu, Pelkonen korostaa.

Tasa-arvoisen avioliittolain osalta hän toteaa Iitin noudattavan kirkolliskokouksen päätöksiä ja piispankokouksen ohjeita.

Ennen Iittiä Pelkonen on tehnyt pitkän työuran Pellossa. Tornionjoen varrella vierähti lähes 18 vuotta.

Koulut hän on käynyt Hyvinkäällä ja teologian opinnot Helsingin yliopistossa.

— On hyvä sekä seurakunnan että työntekijän kannalta vaihtaa välillä työpaikkaa. Sitä hakee uudistumista ja uusia mahdollisuuksia, hän sanoo.

Etelään muuton hyvä puoli on se, että suku on lähempänä. Pelkosen oma isä on yhä Hyvinkäällä, vaimon suku Pernajassa. Pelkosen veli Heikki on Launeen seurakunnan kirkkoherrana Lahdessa.

Nelilapsinen perhe muutti Iittiin kesäkuun alussa. Uusi koti löytyi Kausalan keskustasta.

— Lapset kävivät koulun loppuun, ja samana viikonloppuna piti pakata huusholli siellä ja purkaa täällä, Pelkonen kertoo.

— Papin paitakin piti etsiä ensimmäiseen toimitukseen tavarakasan keskeltä.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.