Sirénin sisarukset pyörittävät kymmenellä paikkakunnalla toimivaa autokauppaa — Autosalvan Kouvolan toimipiste on yrityksen pisteistä liikevaihdollisesti kolmanneksi suurin

Autosalpa oy saa lauantaina Kouvolan kaupungin yrittäjäpalkinnon.

Katja Juurikko

Autosalpa on perheyritys. Tuukka Sirén otti alkuvuodesta vetovastuun toimitusjohtajana, kun hänen siskonsa Marjukka Sirén-Hynninen siirtyi hallituksen puheenjohtajaksi.
Autosalpa on perheyritys. Tuukka Sirén otti alkuvuodesta vetovastuun toimitusjohtajana, kun hänen siskonsa Marjukka Sirén-Hynninen siirtyi hallituksen puheenjohtajaksi.

Kouvolan kaupungin yrittäjäpalkinnon sai tänä vuonna Autosalpa oy.

Palkintoperusteluissa todetaan, että yrityksen vakavaraisuus ja riskinsietokyky ovat paremmat kuin 90 prosentilla yrityksistä.

— Yrityksen maksuvalmius sekä kasvu ovat myös erinomaisella tasolla. Yrityksen käyttökate on erinomainen ja se on parantunut huomattavasti edelliseen vuoteen verrattuna, perusteluissa sanotaan.

Kaupunki kiinnitti myös huomiota yrityksen työllistävään vaikutukseen. Autosalvalla on Kouvolassa noin 30 työntekijää. Holding-yhtiössä, joka tarjoaa Autosalvalle sekä parille muulle yhtiöryhmän yhtiölle liiketoiminnan oheispalveluja, on toiset 30 työntekijää. Lisäksi yhtiön hallinto sijaitsee Kouvolassa.

— Palkittavan yrityksen liikevaihto ja henkilöstön määrä ovat olleet viime vuosina selkeässä kasvussa, perusteluissa todetaan.

Markkinaosuus Kouvolassa noin 18 prosenttia uusien autojen myynnistä

Autosalpa perustettiin 60 vuotta sitten Kouvolassa. Nykyään yritys toimii yhdeksässä toimipaikassa kymmenessä eri toimipisteessä.

Toimitusjohtaja Tuukka Sirén kertoo, että Kouvolan toimipisteeseen on panostettu paljon. Niin korjaamo- kuin myyntipuoltakin on laajennettu viime vuosina.

Sirénin mukaan Kouvolassa on myös hyvä merkkivalikoima: Volvo, Nissan, Renault ja Dacia.

— Nyt olemme Kouvolassa sen kokoinen piste kuin haluammekin olla.

Sirénin mukaan Autosalvan Kouvolan toimipiste on yrityksen pisteistä liikevaihdollisesti kolmanneksi suurin.

— Markkinaosuus on Kouvolassa noin 18 prosenttia uusien autojen myynnistä.

Katja Juurikko

Autosalpa oy:n  toimitusjohtaja Tuukka Sirén pitää kanta-asiakkuusjärjestelmää tärkeänä yrityksen menestyksen kannalta.
Autosalpa oy:n  toimitusjohtaja Tuukka Sirén pitää kanta-asiakkuusjärjestelmää tärkeänä yrityksen menestyksen kannalta.

Tuukka Sirén, miten sinusta tuli yrittäjä?

— Isämme Jorma Sirén aloitti Autosalvan toimitusjohtaja vuonna 1993, osti yrityksen vuonna 2002 ja jatkoi toimitusjohtajana vielä vuoteen 2009 asti. Vuosina 2009—2018 toimitusjohtajana toimi siskoni Marjukka, ja minä vastasin tuolloin yhtiön myynnistä kokonaisuudessaan. Minä ja Marjukka aloitimme automyyjinä ja muutaman vuoden ajan kiertelimme eri toimipisteissä eri tehtävissä tuohon vuoteen 2009 asti. Veljeni Jukka on työskennellyt koko uransa ajan talouspuolella ja on nyt siis rahoitusjohtaja.

Mikä päätös on ollut yrityksesi menestyksen kannalta ratkaisevin?

— Yrityksemme kanta-asiakasjärjestelmä, joka on ollut yli kymmenen vuotta toiminnassa. Me tarjoamme esimerkiksi sijaisauton veloituksetta lainaan huoltoasiakkaillemme. Pakettiautoja voi lainata veloituksetta pari kertaa vuoden aikana. Kun asiakas ostaa ja huollattaa meillä, hän saa lisäetuja. Jaamme esimerkiksi asiakkaillemme lippuja KPL:n ja KooKoon peleihin. Seurannan perustella asiakasuskollisuus on tosi hyvä.

Mainitse yksi virhe, jonka olet tehnyt yrittäjänä. Mitä opit siitä?

— Autovaraston hallinnointiin liittyvät liiketoiminnalliset virheet. Meillä on noin tuhat autoa varastossa koko ajan. Vaihtoautoja on 600—700. Niiden hintatason määrittely on yksilökohtaista. Välillä olen liian nopeasti pudottanut autojen hintoja. Tai toisinpäin, välillä olen ollut liian hidas seurannassa, mistä on tullut kate- tai muita ongelmia. Viime keväänä pudotettiin Volvojen hintoja liian nopeasti ja liian aikaisin — ei olisi tarvinnut pudottaa. Sitten meiltä loppuivat kesällä sellaiset autot, mitä keväällä oli liikaa. Koko ajan pitää analysoida, eikä siihen oikein ole hyvää järjestelmää. Se on pitkälti mutulla tekemistä.

Milloin viimeksi pidit lomaa ja montako päivää putkeen?

— Lokakuussa kaksi viikkoa. En ole varmaan koskaan pitänyt kahta viikkoa pidempää lomaa. Aika monta kesää on mennyt niin, etten ole pitänyt lomaa ollenkaan. Keväällä ja syksyllä lomailu sopii itsellekin paljon paremmin.

Oletko törmännyt yrittäjänä kateuteen? Jos olet, miten se on ilmennyt?

— En voi kyllä sanoa, että olisin törmännyt. En ainakaan isommassa mittakaavassa, että se olisi jäänyt muistiin.

Missä näet yrityksesi ja itsesi viiden vuoden kuluttua?

— Varmasti teen töitä Autosalpa-yhtiöryhmässä. Kyllä meillä on muutama toimipiste lisää muutaman vuoden päästä. Tällä alalla tulee kymmenen vuoden aikana häviämään aika iso kasa toimijoita, ja ala tulee keskittymään keskittymistään. Me haluamme olla siinä mukana ja tulemme laajenemaan.

 

Kouvolan ja Valkealan yrittäjäyhdistykset, Kouvolan kaupunki ja Kinno jakoivat lauantaina yrittäjäpalkinnot. Kouvolan kaupungin valitsema Vuoden yritys 2019: Autosalpa oy, Valkealan Yrittäjät ry:n valitsema Vuoden yritys: Vuohijärven Kyläkauppa oy,  Kouvolan Yrittäjät ry:n valitsema Vuoden yrittäjä: Kino 123 sekä Vuoden nuori yrittäjä: Teemu Villikka tmi.

Yrityksen merkkipäivän viirin saivat: Utin Lento, Elimäen Liikennekoulu, Zoo-Dog, Monelle, Koivulan kuljetus, VE Energiaratkaisut, Ecopulp Finland, Jatke, Pharma-Partners, Talli Haapaharju, Logistiikka Koulutus V & P, Kouvolan isännöintikolmio, Sanakammari.

Kouvolan Sanomat haastattelee vuoden yrittäjiä sitä mukaa, kun yrittäjäyhdistykset julkistavat valintojaan.

Autosalpa

Yrityksen toimitusjohtajana toimii Tuukka Sirén. Hänen siskonsa Marjukka Sirén-Hynninen toimii hallituksen puheenjohtajana ja veljensä Jukka Sirén rahoitusjohtajana.
Tuukka asuu Helsingissä, Jukka Järvenpäässä ja Marjukka Pyhtäällä. Sisaruksia yhdistää rakkaus koripalloon.
Autosalpa oy myy autoja ja huoltopalveluita.
Yritys on perustettu Kouvolassa vuonna 1957. Nykyään yritys toimii yhdeksässä toimipaikassa kymmenessä eri toimipisteessä. Yrityksen hallinto on Kouvolassa.
Liikevaihto oli noin 185 miljoonaa euroa vuonna 2018.
Työntekijöitä on 230—240.