Kouvolalainen JM-Pipeline osti konkurssiin menneen Jokimäen - Viemärihuollot ja kaivojen tyhjennykset työllistävät yritystä eniten

Jätekuljetusten määrä vähenee vielä nykyisestä, yrittäjä Jalmari Mänttäri sanoo.

Katja Juurikko

Jalmari Mänttäri (kuvassa) omistaa yhtiökumppaninsa Antti Hauhian kanssa JM-Pipeline oy:n.
Jalmari Mänttäri (kuvassa) omistaa yhtiökumppaninsa Antti Hauhian kanssa JM-Pipeline oy:n.

Jätehuollon kuljetusten muutokset enteilivät lisää vaikeuksia aiemmin Kuusankoskella jätteitä kuljettaneelle Puhdistusliike R. Jokimäelle jo kolme vuotta sitten. Rahavaikeuksiin ajautunut Jokimäki hakeutui ensin yrityssaneeraukseen vuoden 2017 lopussa. Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma haki voikkaalaisen Jokimäen konkurssiin viime joulukuussa Kymenlaakson käräjäoikeuden päätöksellä.

Kouvolalainen JM-Pipeline oy osti Jokimäen hallin, kaluston ja liiketoiminnan viime vuoden lokakuun lopussa. Kouvolalaiset yrittäjät Jalmari Mänttäri ja Antti Hauhia halusivat laajentaa toimintaansa ja heitä kiinnosti myös Jokimäeltä jäänyt kuljetustoiminta.

Mänttäri perusti viemärihuoltoon ja kaivojen tyhjennyksiin erikoistuneen yrityksen vuonna 2011. Kaksi vuotta sitten Hauhiasta tuli yrityksen osakas.

Yrityksen päätoimialojen, viemärihuollon ja kaivojen tyhjennysten lisäksi yritys ajaa Jokimäen ajoilta jääneitä vaihtolava- ja jätekuljetuksia.

– Niitä molempia pitäisi olla lisää, Mänttäri sanoo.

Yriyksellä on lisäksi ympärivuorokautinen viemärihuollon päivystys.

Katja Juurikko

JM-Pipeline kuljettaa yritysten jätteitä ja hyötyjätteitä niin kauan kunnes ne siirtyvät kuljetuskilpailun voittaneille yrityksille.
JM-Pipeline kuljettaa yritysten jätteitä ja hyötyjätteitä niin kauan kunnes ne siirtyvät kuljetuskilpailun voittaneille yrityksille.

Työllistää viisi kuljettajaa

Yrityksen tarkoitus ei ole ainakaan toistaiseksi laajentaa toimintaansa nykyisten palveluiden ulkopuolelle. Jätekuljetusten kilpailussa yritys jäi ulkopuolelle. Se oli Mänttärin mukaan pettymys. Sen sijaan loka-autolle riittää Mänttärin mukaan töitä.

Yrityskaupassa Jokimäen neljä työntekijää siirtyivät vanhoina työntekijöinä JM-Pipelinen palvelukseen. Yritys työllistää tällä hetkellä viisi kuljettajaa.

– Yrityskauppa oli meidän työntekijöiden kannalta loistava, koska saimme jäädä taloon vanhoina työntekijöinä. Toivotaan, että se kantaa hedelmää, JM-Pipelinen jätehuollon palveluista ja kaivojen tyhjennyksistä vastaava Satu Kytö sanoo.

Jätekuljetukset hiipuvat

Yrityksen tilanne ei ole Mänttärin mukaan edelleenkään jätekuljetusten osalta hääppöinen. Autot kuljettavat tällä hetkellä yritysten jätteitä ja taloyhtiöiden hyötyjätteitä. Hyötyjätteiden kuljetuksiin tulee muutos 1,5 vuoden kuluttua, kun niiden tilausvelvoite muuttuu.

Hyötyjätteiden, eli kartongin, lasin ja metallin kuljetukset kilpailutettiin samaan aikaan pakkaus- ja energiajätteiden kuljetusten kanssa. Heinäkuun alusta vuonna 2021 hyötyjätteen kuljetus velvoitetaan tilaamaan Kymenlaakson Jätteen kautta.

– Silloin kuljettajien tuntimäärät putoavat roimasti nykyisestä, Satu Kytö sanoo.