Kalson tehtaan toimitukset ulkomaisille asiakkaille viivästyvät lakon takia jopa kaksi viikkoa — "Tämä on lyhyen ajan sisällä neljäs Kalson tehtaalle kohdistuva työtaistelutoimi"

Työtaistelutoimenpiteistä on etua alalla toimiville ulkomaisille kilpailijoille, arvioi UPM Kalso Plywoodin tehtaanjohtaja Mikko Miettinen.

Moises Garibay

Kalson tehtaalla on menossa kolmipäiväinen työtaistelu. Arkistokuva.
Kalson tehtaalla on menossa kolmipäiväinen työtaistelu. Arkistokuva.

Torstaina alkanut kolmipäiväinen Teollisuusliiton ja ammattiliitto Pron lakko on pysäyttänyt kaiken tuotannon UPM Kalso Plywoodin tehtaalla Vuohijärvellä.

— Tehdas on seis. Tehtaalla ei ole tuotantoa, eikä tavarantoimituksia, tehtaanjohtaja Mikko Miettinen sanoo.

Miettinen arvioi, että työnseisaus vaikuttaa kielteisesti UPM Plywoodin vientikaupan toimitusvarmuuteen ja kilpailuun kansainvälisillä markkinoilla.

— Asiakastoimituksiin voi tulla viivästyksiä jopa kaksi viikkoa, koska kuljetukset hoidetaan meritse ja kuljetukset on sovittu hyvissä ajoin.

Kalson tehtaan asiakkaat ovat pääasiassa ulkomailla, joten lakon seuraukset tuntuvat myös Suomen rajojen ulkopuolella. Lakosta on Miettisen mukaan etua alalla toimiville ulkomaisille kilpailijoille.

Jo toinen lakko lokakuussa 

Lakko osui lokakuussa Kalson tehtaalle jo toistamiseen. Edellisen kerran työntekijät olivat lakossa lokakuun alussa. Lakko kesti tuolloin vuorokauden.

— Näillä työtaistelutoimilla on vakava negatiivinen vaikutus, kun yritykset arvioivat Suomeen tehtäviä lisäinvestointeja. Tämä on lyhyen ajan sisällä neljäs Kalson tehtaalle kohdistuva työtaistelutoimi, Miettinen sanoo.

Kalson tehtaalla on lisäksi voimassa ylityökielto.

— Myös pitkäaikainen ylityökielto vaikuttaa asiakastoimituksiin.

Tuotantkokatkos kestää neljä päivää

Teollisuusliiton ja ammattiliitto Pron torstaina alkaneen työtaistelun kesto on kolme vuorokautta, mutta tuotantokatkoksen pituudeksi tulee neljä päivää, koska aikaa kuluu myös tehtaan alasajoon ja toiminnan käynnistämiseen lakon jälkeen, Miettinen kertoo.

Teollisuusliitto on julistanut kolmipäiväisen lakon maan hallituksen ajamaa irtisanomislakia vastaan.

Ammattiliitto Prolla on samaan aikaan kolmipäiväinen työnseisaus erikseen nimetyissä yrityksissä.

Lähes kaikki kuuluvat työnseisauksen piiriin

UPM Plywoodilla on Suomessa kuusi vaneritehdasta ja yksi viilutehdas. Kalson tehtaalla valmistetaan kuusiviilua parkettiteollisuudelle.

Kalson tehdas työllistää noin 120 henkilöä ja lähes kaikki tehtaan työntekijät kuuluvat työnseisauksen piiriin.

Kouvolan Sanomat ei torstaina tavoittanut Kalson tehtaan luottamusmiestä kommentoimaan työtaistelua.