Domuksen toiminta jatkuu vielä Korialla — "Emme ole konkurssissa"

Kaakkois-Suomen TE-palvelujen mukaan puusepillä ja muilla kädentaitojen osaajilla on kohtalaisen hyvät työllistymismahdollisuudet.

Jussi Lopperi

Domus Yhtiöiden Korian tehtaalla on noin 70 työntekijää.
Domus Yhtiöiden Korian tehtaalla on noin 70 työntekijää.

Konkurssiuhan varjostaman Domus Yhtiöt oy:n tilanne on edelleen epäselvä. Markkinointi- ja viestintäpäällikkö Sonja Arohonka sanoi tiistaina, että uutta tiedotettavaa ei ole.

— Toiminta jatkuu. Emme ole konkurssissa.

Jatkotoimista kertominen kuuluu Arohongan mukaan yhtiön omistajalle, itävaltalaiselle Mirko Kovatsille. Kouvolan Sanomat yritti tavoitella Kovatsia, mutta ei saanut vastausta. Tilannetta ei kommentoinut myöskään Domuksen Korialla toimivan kalusteyksikön pääluottamusmies Mika Vanhatalo.

Domusta hakee konkurssiin keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Elo, jolle Domus on velkaa yhteensä 862 000 euroa. Yritys ei ole maksanut työntekijän eläkelakiin perustuvia maksuja.

Mirko Kovats kertoi kaksi viikkoa sitten Turun Sanomille, että ratkaisu on tulossa viikon kuluessa.

70 vuotta sitten perustetun Domuksen kotipaikka on Loimaalla. Sillä on yli kymmenen toimipistettä ympäri Suomea ja useita aputoiminimiä. Korialla toimiva noin 70 työntekijän yksikkö valmistaa keittiö- ja kodinkalusteita. Yhtiö on tehnyt tappiota useina vuosina 2010-luvulla. Sen liikevaihto oli 40,3 miljoonaa euroa vuonna 2016.

Melko hyvät työllistymismahdollisuudet

Kovatsista tuli Domuksen omistaja maaliskuussa, jolloin valtaosa yhtiön osakkeista siirtyi Lontooseen rekisteröidylle Domus Lux Group Limitedille. Kovats omistaa yrityksen yhdessä vaimonsa ja kahden poikansa kanssa. Tuolloin vakuutettiin Loimaan pysyvän yhtiön kotipaikkana ja tuotannon säilyvän Suomessa. Omistajanvaihdoksen yhteydessä irtisanottiin kuitenkin 19 henkeä, joista 5 Korialta.

Palvelujohtaja Tuija Luodelahti Kaakkois-Suomen TE-palveluista kertoo, että kädentaitojen osaajilla on tällä hetkellä melko hyvät työllistymismahdollisuudet.

— Kaakkois-Suomessa on koko ajan avoinna muun muassa käsityöpuusepän, kirvesmiehen ja elementtirakentajan paikkoja. Rakennusalalla on monenlaista tarjontaa. Työntekijän osaamisesta riippuu, tarvitaanko täydentävää koulutusta. Tietysti aina on myös mahdollista ryhtyä yrittäjäksi.

Uusimmat uutiset