Kaksi kolmasosaa Kouvolan kaukolämmöstä tuotetaan UPM Kymin tähteillä – Lokakuinen tulipalo ei aiheuttanut katkoa Kymin Voiman tuotantoon

Kymin Voima on lisännyt hiilineutraalin polttoaineen osuutta jo 15 vuoden ajan.

Kymin Voima

Kymin Voiman biovoimalaitoksella poltetaan pääasiassa puun kuorta ja hakkuutähteitä.
Kymin Voiman biovoimalaitoksella poltetaan pääasiassa puun kuorta ja hakkuutähteitä.

Kymin Voiman biovoimalaitos Kuusankoskella on valmistautunut talveen, jolloin lämmön ja sähkön tarve on suurimmillaan. Laitoksen toiminnan kannalta kriittiset paikat on tarkastettu ja ennakkohuollettu kesän aikana. Polttoainevarastot on täytetty.

– Olemme varustautuneet hyvin tulevaan huippukuormaan. Kiinteitä biopolttoaineita riittää varastoissa keskitalvellakin, vaikka niiden saannissa olisi häiriöitä, toimitusjohtaja Antti Rainio sanoo.

Laitoksesta vastaa Kymin Voima oy, joka on Pohjolan Voiman ja KSS Energian omistama tuotantoyhtiö. Laitos tuottaa prosessihöyryä, tehdaskaukolämpöä ja sähköä UPM:n Kymin tehtaalle sekä lämpöä ja sähköä KSS Energialle. Yli kaksi kolmasosaa Kouvolan tarvitsemasta kaukolämmöstä tuotetaan laitoksella.

Biovoimalaitos otettiin käyttöön vuonna 2002. Rainion mukaan UPM:n tarve uusia vanhoja höyrykattiloitaan osui ajankohtaan, jolloin yhtiöt keskustelivat alueellisesta yhteistyöstä. Tämä johti yhteisen energialaitoksen rakentamiseen.

Hiilineutraalia polttoainetta

Yli 90 prosenttia laitoksen polttoaineesta on biopohjaista, pääasiassa UPM:n Kymin tehtaalta tulevaa koivun ja havupuun kuorta ja hakkuutähteitä. Loppuosa on turvetta ja metsäenergiaa, kuten metsänkorjuusta tulevia latvuksia ja oksia. Varapolttoaineena käytetään maakaasua.

– Kaikki lähti siitä, että tehtaalla oli aika paljon sivutuotteita tarjolla. Täällä alettiin harjoittaa tietynlaista kiertotaloutta, jossa pyritään paikallisesti kuluttamaan kaikki, mitä tuotetaan, Rainio kertoo.

Uusiutuvan polttoaineen osuutta alettiin toden teolla lisätä vuodesta 2005 alkaen, jolloin EU:n päästökauppajärjestelmä tuli käyttöön. Laitoksen perustamisvuonna noin 60 prosenttia sen polttoaineista oli hiilineutraaleja. Nyt on päästy yli 90 prosenttiin.

– Kehittelemme kaiken aikaa toimintoja niin, että pääsisimme täyteen hiilineutraaliuteen. Muutos ei käy aivan sormia napsauttamalla, koska laitos on aikoinaan mitoitettu tietylle polttoaineelle, Rainio sanoo.

Murskaimessa syttyi tulipalo

Lokakuussa laitoksen metsäenergiamurskaimessa syttyi tulipalo. Sen aiheutti murskaimeen hankaukseen jäänyt puuaines, joka synnytti kitkaa.

Palo saatiin nopeasti hallintaan ja sammutetuksi. Henkilövahinkoja ei sattunut, ja taloudelliset vahingot jäivät pieniksi. Laitoksen toimintaa ei tarvinnut keskeyttää palon vuoksi.

Murskaimen kuljetinhihnalla liikkuu hakkuutähteeksi jääneitä oksia ja latvuksia. Hihna on palamatonta materiaalia, mutta osa siitä joudutaan silti uusimaan.

– Tarvitsemme murskainta yleensä vain keskitalvella. Se on käytössä jo lähiaikoina. Olemme selvittäneet laitevalmistajan ja henkilöstön kanssa, miten vastaava vältetään tulevaisuudessa, Rainio kertoo.