Kaakon Viestinnän lehtipainossa yt-neuvottelut — Tavoitteena enintään seitsemän henkilötyövuoden vähennys

Vähennystarpeen syynä on painettavien lehtien määrän väheneminen.

Lukas Pearsall

Kaakon Viestinnän painossa Kouvolassa on tällä hetkellä 28 vakituista työntekijää.
Kaakon Viestinnän painossa Kouvolassa on tällä hetkellä 28 vakituista työntekijää.

Kaakon Viestinnän lehtipainossa Kouvolassa aloitetaan yhteistoimintaneuvottelut. Tavoitteena on enintään seitsemän henkilötyövuoden vähennys, joka voidaan toteuttaa irtisanomisilla, osa-aikaistamisilla tai työsopimusten ehtojen muutoksilla esimerkiksi työvuorojärjestelyjen osalta.

Kouvolassa painetaan kaikki Kaakon Viestinnän lehdet, mukaan lukien Kouvolan Sanomat. Vakituisia työntekijöitä on tällä hetkellä 28.

Yt-neuvottelujen perusteena on työn väheneminen lehtipainossa.

— Paperisten lehtien levikit ovat laskeneet tasaisesti usean vuoden ajan, ja myös ilmestymispäivistä tehtyjen ratkaisujen vuoksi painettavaa on vähemmän. Nyt on tultu siihen pisteeseen, että ratkaisu on tehtävä. Yleisesti ottaen Suomessa on paljon painokapasiteettia ja markkinoilla äärimmäisen kova hintakilpailu, mikä luo tehostamisen tarvetta, toimitusjohtaja Juhana Tikka sanoo.

Vähennykset eivät näy lukijoille

Yhtiö ilmoitti aiemmin tällä viikolla, että Imatralla ilmestyvän paikallislehti Uutisvuoksen ilmestymispäivät vähenevät seitsemästä viiteen. Viime kesäkuussa Savonlinnan seudulla ilmestyvä Itä-Savo muuttui kuusipäiväiseksi. Tikan mukaan vastaavia vähennyksiä ei suunnitella muihin konsernin lehtiin.

Toimitusjohtaja myös vakuuttaa, etteivät painon mahdolliset henkilöstövähennykset vaikuta millään tavoin lehtien sisältöön tai niiden toimittamiseen lukijoille.

Vaikka Kaakon Viestinnän lehtien tilaajamäärät ovat vähentyneet, joidenkin lehtien lukijamäärät ovat kasvussa. Tämä ei liity pelkästään verkkolehtiin, vaan kasvua on myös paperilehtien puolella.

Vähennysten laajuus yllätti

Painon pääluottamusmies Matti Ala-Jääski sanoo yllättyneensä yt-neuvottelujen alkamisesta ja erityisesti ilmoitetun vähennystarpeen laajuudesta. Neuvottelujen perusteita hän ei kiistä, vaan toteaa, että painettavan määrän väheneminen on huomattu painossakin.

— Vuoden mittaan on tullut vastaan Itä-Savon ja Uutisvuoksen ilmestymispäivien vähennys sekä aikeet ilmoitustuotannon keskittämisestä. Pieni pelko on ollut, että jotain tapahtuu, mutta en odottanut tätä näin pian.

— Nyt ryhdymme miettimään, miten voisimme saavuttaa työntekijöiden kannalta parhaan lopputuloksen. Neuvottelujen kuluessa selviää, mitä on saatavissa aikaan.

Kaakon Viestinnän painoliiketoimintaa on viime vuosina keskitetty voimakkaasti. Lappeenrannan lehtipaino suljettiin vuonna 2015 ja Mikkelissä sanomalehtien painaminen loppui vuoden 2016 alkupuolella.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset

Kommentoidut