Valtio voi ostaa mönkijöiden peräkärryjä Kouvolasta jopa miljoonalla — Aikuiskoulutuskeskus odottaa ensimmäisiä tilauksia kesään mennessä

Tilaukset saattavat tuoda monta uutta työpaikkaa aikuiskoulutuskeskuksen peräkärrytuotantoon.

Katja Juurikko

Arkistokuvassa Pasi Lönn korjaa peräkärryä. Viime vuonna Parik-säätiöltä Kouvolan aikuiskoulutuskeskukselle siirtynyt peräkärryvalmistus saattaa kohta tarjota töitä nykyistä useammalle.
Arkistokuvassa Pasi Lönn korjaa peräkärryä. Viime vuonna Parik-säätiöltä Kouvolan aikuiskoulutuskeskukselle siirtynyt peräkärryvalmistus saattaa kohta tarjota töitä nykyistä useammalle.

Kouvolassa saatetaan pian valmistaa kaikki valtion tarvitsemat mönkijöiden peräkärryt.

Kouvolan aikuiskoulutussäätiö ja valtion yhteishankintayksikkö Hansel oy ovat solmineet puitesopimuksen mönkijäperävaunujen hankinnasta.

Kaksivuotisen puitesopimuksen ja sen sisältämä kahden vuoden jatko-option arvioitu sitoumukseton arvo on on yhteensä 500 000—1 000 000 euroa.

Puitesopimus antaa kaikkiaan noin sadalle valtion organisaatiolle mahdollisuuden hankkia mönkijän peräkärryjä Kouvolan aikuiskoulutussäätiöltä, kertoo Hansel oy:n kategoriapäällikkö Mika Saarinen.

— Asiakkaamme, kuten tässä tapauksessa esimerkiksi puolustusvoimat, poliisi ja rajavartiolaitos, voivat jatkossa hankkia 6x6-mönkijöiden perävaunut valmiilla puitesopimuksella tarpeidensa mukaan.

Tuotanto käynnistyy, kun tilauksia tulee

Raha ei siis tässä vaiheessa liiku valtiolta aikuiskoulutussäätiölle, vaan vasta sitten, kun valtion eri laitokset tekevät tilauksensa.

Saarisen mukaan eri organisaatiot voivat nyt aloittaa hankintojen suunnittelun. Ensimmäisessä vaiheessa näistä hankinnoista kiinnostuneet valtionhallinnon organisaatiot tekevät liittymisilmoituksen. Sen jälkeen ne voivat tehdä puitesopimukseen perustuvia hankintoja

— Vaikea sanoa täsmällisesti, milloin ensimmäiset tilaukset tapahtuvat ja peräkärryjen tuotanto voidaan käynnistää.

Kiinnostuneita ostajia jo ilmaantunut

Kouvolan aikuiskoulutuskeskuksen rehtori ja säätiön toimitusjohtaja Leena Kaivola on tyytyväinen syntyneeseen sopimukseen.

— Viime vuonna hankimme Parik-säätiöltä muun toiminnan ohella Vetojuhta-peräkärryjen valmistuksen. Peräkärryjen valmistaminen on kilpailtu toimiala. Hyvä, että saimme sopimuksen.

Kaivolan mukaan valtion laitokset muodostavat varman, mutta vaativan asiakaskunnan. Hän kertoo kiinnostusta jo olleen.

— Puolustusvoimien edustajat kävivät tutustumassa prototyyppiimme ja toimintaamme. Hanselin sivuille on jo rekisteröitynyt muutama kiinnostunut ostajataho.

Parhaassa tapauksessa palkataan lisäväkeä

Kaivola arvioi, että varsinainen tuotanto käynnistyy ensimmäisten tilausten jälkeen kesäkuun loppuun mennessä. Sopimuskaudella valmistettavien peräkärryjen kokonaismäärän hän laskeskelee olevan 150—250 kappaletta.

— Peräkärryjen valmistuksessa työskentelee muutama palkattu työntekijä ja Parik-säätiöltä siirtyneitä työkuntoutujia. Osan valmistamme aikuiskoulutuskeskuksen opiskelijatöinä.

Hän kertoo, että sopimus mahdollistaa ainakin nykyisen henkilökunnan säilyttämisen. Parhaassa tapauksessa peräkärryjen tekijöitä tarvitaan lisää.

— Jos tilausten määrä kasvaa suotuisasti, palkkaamme lisää väkeä. On jopa mahdollista, että joudumme menemään kahteen vuoroon tuotantotilojen rajallisuuden takia.

On jopa mahdollista, että joudumme menemään kahteen vuoroon tuotantotilojen rajallisuuden takia. — Leena Kaivola

Peräkärrytuotanto Parik-säätiön peruja

Sopimukseen kuuluvat 6X6-mönkijöiden perävaunut, niiden varaosat ja varusteet sekä viranomaisvarusteet. Lisäksi sopimus käsittää 6X6-mönkijöiden perävaunujen huolto-, korjaus- ja varustelupalvelut.

Kouvolan aikuiskoulutussäätiö osti vuonna 2017 Parik -säätiön metallin toimialan ja sen mukana myös Vetojuhta-peräkärryjen tuotannon.

Vetojuhta-peräkärryjä on Kouvolassa valmistettu 1970-luvulta lähtien. Nyt peräkärryjen valmistus on Kouvolan aikuiskoulutussäätiön tiloissa Alakyläntiellä ja huolto sekä osien valmistus Taitajantien kiinteistöissä.