Luumäelle suunnitellaan 6 miljoonan euron biokaasulaitosta — luvassa noin neljä työpaikkaa

Investointipäätös on tarkoitus lyödä lukkoon vuoden loppuun mennessä. Ykkössyynä kiinnostukseen on Luumäen keskeinen sijainti.

Kai Skyttä

Biokaasulaitoksen paikaksi olisi tulossa Luumäen Energian hakelämpölaitoksen takana oleva metsikkö Luumäen Saviniementiellä.

Luumäelle aiotaan rakentaa biokaasulaitos aivan taajaman läheisyyteen ja hakevoimalaitoksen naapuriin.

Laitos käyttäisi alustavien suunnitelmien mukaan biokaasun valmistamiseen vuosittain noin 20 000 tonnia teollisuuden ja kaupan orgaanista jätettä sekä maatilojen viherbiomassaa. Luvassa on noin neljä työpaikkaa.

Toteutuessaan investointi maksaa noin kuusi miljoonaa euroa. Vesilahtelainen Doranova uskoo, että yksityissijoittajat ratkaisevat kantansa vuoden loppuun mennessä. Yhtiön oma rooli on toimia hankekehittäjänä ja ankkurisijoittajana.

Jos asiat etenevät niin kuin on ajateltu, laitos valmistuisi vuonna 2020. Ympäristölupahakemus Luumäen kuntaan ja energiatukihakemus työ- ja elinkeinoministeriöön ovat tekeillä.

Luumäen kunta on varautunut ostamaan noin 3,5 hehtaarin tontin ja vuokraamaan sen biokaasulaitokselle.

Päivi Virta-Salo

Kouvolan ja muiden kaupunkien keskellä

Kunta etsi biokaasun tuottajaa, ja yrityksen kannalta Luumäki valikoitui varteenotettavaksi biokaasulaitoksen paikaksi keskeisen sijaintinsa ansiosta.

Doranovan toimitusjohtaja Antti Myllärinen laskee, että kaikki lähikaupungit Mikkeliä myöten ovat mahdollisia biokaasun ostajia. Kouvolassa biokaasulaitos jo toimii.

Uusi mahdollinen kotikunta puolestaan voi ylpeänä esitellä noin kymmenen kilometrin pituista omaa kaasuputkistoaan. Se on Myllärisen mukaan vielä poikkeuksellinen varustus tämän päivän Suomessa.

Biokaasua voidaan myydä asiakkaille joko kiinteää putkea pitkin tai säiliökuljetuksin.

Hajuhaitat minimoidaan

Biokaasulaitoksen hajuhaitat kyetään puristamaan lähes olemattomiin. Orgaanista jätettä saapuu laitokselle noin 4—5 kuorma-autolastia päivässä ja se menee heti laitokselle saavuttuaan suljettuun vastaanottovarastoon odottamaan mädätystä.

Osa mädätysjäännöksestä varastoidaan ilmatiiviisti laitoksen tontille, mutta valtaosa on tarkoitus palauttaa lannoittamaan sopimusmaatilojen peltoja.

Keskeisintä hajuhaittojen torjunnassa on, ettei Luumäen biokaasulaitos kelpuuta käsittelyyn ollenkaan sikaloiden lietettä, joka tunnetusti haisee väkevimmin.

— Ympäristölupa sanelee toiminnalle hyvin tarkat ja tiukat ehdot.

Prosessissa biomassa puhdistetaan ensin mahdollisista epäpuhtauksista kuten muovista. Tämän jälkeen aines kulkee biokaasureaktoriin, jossa se viipyy lämpimässä ja hapettomassa tilassa noin kuukauden päivät.

Bakteerit tuottavat massassa kaasua. Kaasu puhdistetaan biometaaniksi, minkä jälkeen sitä voidaan käyttää maakaasun tavoin. Menetelmänä on niin sanottu märkämädätys.

Kai Skyttä

Investointipäätöstä biokaasulaitoksen rakentamisesta ei ole vielä tehty. Hanketta esittelee Doranova-yrityksen toimitusjohtaja Antti Myllärinen (vasemmassa reunassa).

Biokaasun käyttö yleistyy koko ajan

Biokaasu ja biokaasulaitokset ovat Myllärisen mukaan toistaiseksi osa keskeneräistä palapeliä. Biokaasun käyttö yleistyy vähitellen lämmitysenergiana ja autojen polttoaineena.

— Kysyntää joudutaan vielä etsimään, sillä se on keskittynyt kehäteiden sisäpuolelle. Vastaavasti tuotanto on hajallaan muualla maassa.

Biokaasun valmistusmenetelmiä on sitkeästi kehitetty ja matkan varrella on tehty myös virheratkaisuja. Hän korostaa, että kaikki kokemukset ovat hyödyksi, kun uusia laitoksia suunnitellaan ja toteutetaan.

— Olen helpottunut, että kiteeläinen Biokymppi on raivannut perässä tulijoille tietä.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat