Kouvolan Esprit-myymälä sulkee ovensa kolmen muun kanssa – "Korona oli viimeinen niitti, joka katkaisi kamelin selän"

Espritin myymälät suljetaan myös Lappeenrannassa, Imatralla ja Lahdessa. Työt loppuvat noin 12 henkilöltä.

Kanerva Jalarvo

Yrittäjä Sari Tukiainen kertoo, että koronakevään jälkeen asiakkaita käy jatkuvasti yhä enemmän. Vain venäläisasiakkaat puuttuvat.
Yrittäjä Sari Tukiainen kertoo, että koronakevään jälkeen asiakkaita käy jatkuvasti yhä enemmän. Vain venäläisasiakkaat puuttuvat.

Esprit-vaatemyymälät lakkautetaan kesän loppuun mennessä Kouvolassa, Lappeenrannassa, Imatralla ja Lahdessa, kertoo

yrittäjä Sari Tukiainen Torppis Oy:stä, jonka alla Espritin myymälät toimivat.

Kaikkien neljän Esprit-myymälän henkilöstö on irtisanottu. Jokaisessa myymälässä on työskennellyt keskimäärin kolme työntekijää, joten työt loppuvat noin 12 henkilöltä, Tukiainen kertoo.

Imatralla Esprit avattiin vuonna 2009. Kouvolassa myymälä avautui vuonna 2012, Lappeenrannassa 2014 ja Lahdessa 2016.

Takana vaikeat ajat

Tukiaisen mukaan koronakevät oli niin sanotusti viimeinen niitti, joka katkaisi kamelin selän. Hänen mukaansa takana oli jo useita vaikeita kuukausia ennen poikkeusolojen alkamista.

– Viimeiset 2–3 vuotta ovat olleet kivijalkamyymälöille ja kauppakeskusliikkeille vaikeaa aikaa. Taustalla on suuri murros, joka liittyy ihmisten ostoskäyttäytymisen muuttumiseen. Nettikauppa ei ole ainoa syy, vaan lisäksi vaikuttaa halu kulutuksen vähentämiseen, Tukiainen toteaa.

Torppis Oy:n neljästä Esprit-myymälästä Imatran liike on ainoa kivijalkamyymälä, sillä muut sijaitsevat kauppakeskuksissa. Kouvolan Esprit toimii Veturissa.

Viimeiset 2–3 vuotta ovat olleet kivijalkamyymälöille ja kauppakeskusliikkeille vaikeaa aikaa. — Sari Tukiainen

– Kauppakeskuksissa on sitouduttava pitkiin aukioloaikoihin. Kulurakenne ei jousta, vaikka myynti laskisi. Lisäksi merkkimyymälänä liikkeen on oltava tietyn näköinen, jotta se on konseptin mukainen, Tukiainen sanoo.

Koronakriisin iskiessä asiakasmäärät romahtivat, vaatemyymälät jouduttiin sulkemaan ja henkilöstö lomauttamaan. Tukiainen toteaa, että haasteita oli ollut jo sitä ennen.

– Tosin helmikuussa myynti näytti hyvältä. Tavallisesti se on vuoden hiljaisinta aikaa, mutta tänä vuonna helmikuu oli plusmerkkinen. Siitä huolimatta volyymi oli niin pieni, ettei se korjannut tilannetta.

Noin puolet liikevaihdosta

Tukiainen arvioi, että neljän suljettavan vaatemyymälän osuus on noin puolet Torppis Oy:n kokonaisliikevaihdosta.

Hänen mukaansa huhtikuun aikana laskelmia tehtiin tarkasti ja eri vaihtoehtoja puntaroitiin.

– Kyllä tässä on laskettu ja mietitty, että jos sittenkin löytyisi jokin keino jatkaa. Kun tavaratilauksia tuli sisään, mutta myynti ei käynyt, niin kylmät tosiasiat tulivat kuitenkin selväksi. Samaan aikaan ei ollut mitään ennustetta siitä, miten koronatilanne kehittyy.

Tukiainen toteaa päätöksen olleen uransa suurin. Hän kertoo, että takana on nyt käytännön järjestelyjen kannalta raskas prosessi.

– Yrittäjänä olen toiminut jo niin pitkään, että henkinen kantti on vahvistunut. En tunne, että olisin romahduksen partaalla. Jokainen päivä olen jaksanut hyvin tulla töihin.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset