Podetko loman jälkeistä talouskrapulaa? Talousvalmentaja vinkkaa, miten selviät siitä

Nina Nordlund listaa kymmenen säästö- ja talousvinkkiä syksyyn.

Eveliina Salomaa

Lomalla moni kuluttaa huomaamattaan yli varojensa.
Lomalla moni kuluttaa huomaamattaan yli varojensa.

Henkinen krapula, se on kova. Kesälomalla tuli käytettyä rahaa makoisaan elämään turhan hövelisti, ja nyt pankkitilit huutavat hoosiannaa.

Syyskauden koittaessa pitäisi maksella lasten harrastusmaksut ja muita laskuja, mutta säästötkin ovat vähissä. Arki pääsi niin sanotusti yllättämään. Nyt tarvitaan taloudellinen kurinpalautus.

Kuulostaako tutulta tarinalta?

Talousvalmentaja Nina Nordlund auttaa raha-asioiden kanssa tuskailevia "arjen sankareita" vetämiensä talouskurssien ja verkkovalmennuksen avulla.

Nordlundin mukaan työssäkäyvä voi saada taloutensa loman jälkeen tasapainoon muutamassa kuukaudessa, kun noudattaa tiettyjä ohjenuoria. Oheen Nordlund on listannut kymmenen vinkkiä siihen, miten kesällä repsahtaneen talouden saa arkikuntoon.

Nordlund myöntää, että hän on itsekin syyllistynyt ajoittain kesälomilla höveliin rahankäyttöön ja kärsinyt seurauksista syksyllä. Nämä kokemukset ovat kuitenkin opettaneet häntä toimimaan ennakoivasti. Nykyisin hänellä on tehokas keino vältellä syksyistä talouskrapulaa.

— Maksan lomamatkat jo etukäteen. Lataan luottokortille hyvissä ajoin ennen reissua ylimääräistä käyttörahaa. Lomamatkan jälkeen on älyttömän hyvä olo, kun ei tarvitse maksella luottokorttimaksuja. Lisäksi minulla on puskurirahasto toisen pankin tilillä pahan päivän varalle.

Kesän houkutukset ajavat törsäämään

Lomailijoiden holtiton rahankäyttö näkyy jossain määrin myös Helsingin oikeusaputoimiston talous- ja velkaneuvonnassa, kertoo talous- ja velkaneuvoja Ilkka Passi.

Vaikka pääosa neuvonnan tuhansista asiakkaista on pitkän ajan kuluessa velkaantuneita pienituloisia, joukossa on myös keskituloisia, jotka ovat sortuneet kesällä tuhlailemaan liikaa.

Törsäilyn taustalla voi olla pelihimo tai muu riippuvuus, mutta joskus siinä on Passin mukaan yksinkertaisesti kyse siitä, että "kesä tuo yllätyksiä". Silloin joka paikassa on houkutuksia, jotka viekoittelevat väkeä kuluttamaan tavallista enemmän rahaa — tai ottamaan lainaa.

Lataan luottokortille hyvissä ajoin ennen reissua ylimääräistä käyttörahaa. — Nina Nordlund

Kotimaassa lomailu voi olla yllättävän tyyristä puuhaa.

— Esimerkiksi neljän hengen perheen huvipuistokäynti voi olla varsin kallis, Passi sanoo.

Passin mukaan nykyään on aiempaa helpompi velkaantua, koska vakuudettomia kulutusluottoja on joka puolella tarjolla.

Moni luisuu osamaksukierteeseen, koska luotoissa on usein korkeat korot.

— Asiakkaillamme voi olla korkeakorkoisia vakuudettomia kulutusluottoja, pikavippejä ja korttiluottoja 50 000—60 000 euron edestä, Passi kertoo.

Ihmiset ajautuvat vaikeuksiin myös siksi, että rahaa voi nykyisin kuluttaa rajoituksetta monella eri välineellä.

— Siinä ei välttämättä tule huomanneeksi, kuinka paljon on kuluttanut.

Jo asiasta kertominen helpottaa

Jos talous menee kuralle kesällä, kannattaa ottaa yhteyttä talous- ja velkaneuvontaan, Passi neuvoo.

— Jo se helpottaa, että saa kertoa tarinansa velkaneuvojalle.

Passin mukaan velkaantuneen kannattaa myös ottaa hyvissä ajoin yhteyttä velkojaan, jos ei pysty selviytymään lyhennyksistä ajallaan.

— Velkojat suostuvat usein siihen, että velka maksetaan sovittua pienemmissä erissä.

Miten sitten väki voi välttyä siltä, ettei sorru kesällä törsäämään liikaa?

Passin mukaan ihmisten kannattaa laatia lomabudjetti. Ja jos tietää, että varoja on niukasti, kannattaa hyödyntää edullisia ajanviettotapoja.

— On myös halpoja harrastuksia: voi vaikka retkeillä kansallispuistossa ja ottaa eväät mukaan.

Olga Poppius

Talousvalmentaja Nina Nordlund sanoo, että ravintolalounaiden vähentäminen on yksi hyvä säästökeino. Välillä voi töihin ottaa mukaan omat eväät.
Talousvalmentaja Nina Nordlund sanoo, että ravintolalounaiden vähentäminen on yksi hyvä säästökeino. Välillä voi töihin ottaa mukaan omat eväät.

Nina Nordlundin säästö- ja talousvinkit syksyyn

1. Tee asennemuutos: kesän huoleton rahankäyttö saa luvan loppua. Nyt on noudatettava tiukkaa kulukuria. Tarkastele omaa kulutusta tarkasti ihan kaikessa.

2. Käytä elo-syyskuussa maksettavat veronpalautukset mahdollisten velkojen maksamiseen. Jos palautuksista jää jotain yli, talleta summa erilliselle tilille puskurirahastoksi yllättäviä kuluja varten.

3. Käy läpi oman taloutesi kulut ja menot, jotta tiedät, missä mennään raha-asioissa. Mieti samalla, onko sinulla joitain turhia menoeriä, joista voisit luopua tai pitää taukoa. Tällainen voi olla esimerkiksi vähän käyttämäsi internetin viihdepalvelu.

4. Mieti, onko joitain keinoja, joilla voisit saada lisätuloja nopeasti. Kotoasi saattaa löytyä esimerkiksi tarpeetonta tavaraa, jonka voi laittaa myyntiin nettikirpputorille. Tai mikset vuokraisi asuntoasi turisteille? Nykyisin Airbnb-toiminta on melkoisen suosittua, ja sekin on hyvä keino hankkia lisätuloja.

5. Jos tapanasi on käydä ravintolalounaalla työpäivinä, vähennä ulkona syömistä. Välillä voi töihin ottaa eväät. Näin voit säästää pitkän sentin.

6. Hyödynnä asuntolainojen lyhennysvapaita harkiten. Maksa tällä säästetyllä lyhennyksellä korkeakorkoiset luotot pois mahdollisimman nopeasti.

7. Jos omistat useita luottokortteja, tarkista niiden korot. Yhden kortin korko saattaa olla viisi, toisen kaksikymmentä prosenttia. Kannattaa miettiä, missä järjestyksessä maksaa pois luottokuluja. On fiksua säästää korkokuluissa.

8. Jos sinulla on puskuritili tai sijoituksia, käytä niiden tuottamia rahoja velkojenmaksuun. Lainat kannattaa maksaa pois mahdollisimman nopeasti.

9. Jos sinulla on mahdollisuus pyöräillä töihin, käytä polkupyörää auton tai bussin sijasta. Bensa ja matkaliput vievät verrattain paljon rahaa, ja pyöräilemällä voi säästää sievoisen summan. Hyötyliikunnalla karsit myös salimaksuja.

10. Isot hankinnat kannattaa siirtää tuonnemmaksi, jos tämä vain on mahdollista. Nyt kannattaa keskittyä siihen, että saat velkasi maksettua ja taloutesi tasapainoon.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset