Teknologiateollisuus ja Pro pääsivät neuvotteluratkaisuun – Toimihenkilöiden lakko päättyy

Kai Skyttä

Teknologiateollisuus ja Pro pääsivät neuvotteluratkaisuun – Toimihenkilöiden lakko päättyy

Teknologiateollisuus ja Ammattiliitto Pro ovat hyväksyneet teknologiateollisuuden toimihenkilöiden neuvotteluratkaisun. Aamulla alkanut toimihenkilöiden lakko päättyy. Kaikki toimihenkilöt palaavat töihin tiistaina.

Ratkaisun mukaan kaikkien toimihenkilöiden palkkoja korotetaan 1,3 prosenttia 1.3.2020 alkaen ja 1,2 prosentilla 1.2.2021 alkaen. Lisäksi palkkoja korotetaan 1.2.2021 yritys- tai työpaikkakohtaisella erällä, jonka suuruus on 0,8 prosenttia.

Palkattomat kiky-tunnit eivät enää jatku, mutta toimihenkilön työaikaa voi pidentää enintään 32 tunnilla vuodessa luottamusmiehen kanssa tehtävällä kirjallisella sopimuksella.

Jos pidennyksestä ei päästä luottamusmiehen kanssa sopimukseen, työnantaja voi osoittaa toimihenkilölle 8 tunnin yhtämittaisen työvuoron palkallisena kerran kalenterivuodessa.

– Ratkaisun työaikaelementit ovat erilaisia kuin neuvottelukierroksella aiemmin tehdyissä sopimuksissa. Työaikaratkaisussa on otettu huomioon nimenomaan teknologiayritysten tarpeita toimihenkilötyössä, sanoo Teknologiateollisuuden neuvottelujohtaja Jarkko Ruohoniemi sanoo tiedotteessa.

Pron puheenjohtaja Jorma Malinen toteaa, ettei Pron hallinto ole tyytyväinen ratkaisuun, vaikka hyväksyi sen.

– Erityisesti työaikaratkaisu on hankala. Joillakin isoilla työpaikoilla on käytössä nyt tehtyä sopimusta parempia työaikaratkaisuja.

– Tänään alkanut pitkä lakko olisi ollut taloudellisesti raskas jokaiselle toimihenkilölle. Laiha sopu tässä tilanteessa oli siedettävämpi vaihtoehto.