Kaakkois-Suomeen syntyy uusi sähkönjakelun valvontayhtiö — Tavoitteena on tehostaa häiriöselvitystä ja myydä palvelua myös laajemmin

Kymenlaakson Sähköverkon käyttöpäällikkö Harri Nummenpää on uuden yhtiön toimitusjohtaja. Yhtiön kotipaikaksi tulee Mikkeli, jonne perustetaan myös päävalvomo.

Vesa Vuorela

Järvi-Suomen Energian komentokeskuksessa Mikkelissä on ollut kiireitä tykkylumien vuoksi. Arkistokuva.
Järvi-Suomen Energian komentokeskuksessa Mikkelissä on ollut kiireitä tykkylumien vuoksi. Arkistokuva.

Sähköverkkoja rakentava Elvera oy ja kolme kaakkoissuomalaista sähköverkkoyhtiötä perustavat uuden verkonvalvontaa sekä käyttö- ja kunnossapitopalveluita tuottavan yhtiön.

Elveran lisäksi perustajia ovat sähköverkkoyhtiöt Kymenlaakson Sähköverkko oy, Lappeenrannan Energiaverkot oy ja Järvi-Suomen Energia oy. Yhtiöiden nykyisen verkonvalvonnan palveluksessa työskentelee yhteensä noin 10 henkilöä. Henkilökunta siirtyy uuteen yhtiöön vanhoina työntekijöinä.

Elvera omistaa uudesta, myöhemmin nimen saavasta yhtiöstä 40 prosentin osuuden ja verkkoyhtiöt 20 prosenttia kukin.

Perustettavan yhtiön toiminta alkaa lähikuukausina, ja kotipaikaksi tulee Mikkeli.

Toimitusjohtajaksi on valittu Kymenlaakson Sähköverkon käyttöpäällikkö Harri Nummenpää. Hän kertoo, että uuden yhtiön päävalvomo sijoittuu Mikkeliin.

Perustajat luonnehtivat yhtiötä maan ensimmäiseksi kyseisellä palvelukokonaisuudella. Yhtiöön yhdistetään sähköverkkoyhtiöiden verkonvalvonta ja -käyttö. Tehtäväksi on määritelty energian mahdollisimman keskeytyksetön jakelu. Elvera jatkaa entiseltä pohjalta infrapalvelujen tuottajana.

Verkkoa noin 45 000 kilometriä

Yhteistyömallin ennakoidaan tehostavan muun muassa häiriönselvitystä.
Nummenpää toteaa häiriöiden vähenevän maakaapeloinnin lisääntyessä, mutta valvonta- ja korjausvalmiutta on silti pidettävä yllä.

— Muun muassa sähköautojen yleistyminen ja hajautettu pientuotanto luovat uusia haasteita.

Uuden yhtiön odotetaan vastaavan tulevaisuuden tarpeisiin. Alan suuret investoinnit sähköverkkoon edellyttävät valvomotoiminnan kehittämistä.
Valvottavan sähköverkon yhteinen pituus on 45 000 kilometriä, ja verkkojen piirissä asiakkaita on yhteensä 260 000.

Käynnistysvaiheen jälkeen yhtiö pyrkii myymään infraverkkojen valvonta- ja kunnossapitopalveluita myös omistajayhtiöiden ulkopuolelle. Nummenpää ennakoi, että tämä on mahdollista puolentoista-kahden vuoden kuluttua.

Luetuimmat